Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemluvi ani jedno slovo, ale mluvi trochu? Kazdy si pod tim predstavi neco jineho? Chce mluvit/komunikovat anebo nechce? Pokud nechce, tak toto urcite nepomuze..
Od osteodynamiky bych očekávala ledacos, ale že by rozmluvila dítě? To asi těžko.
Spíš bych se zaměřila na ORL vyšetření, konkrétně uší. Jestli často trpí na záněty v obličejové části (střední ucho, nosní dutiny). Může se stát, že kvůli zánětům zalehnou uši nebo se naruší struktury v uchu a dítě špatně slyší a tím i špatně slyší samo sebe. Asi jako když jste pod vodou.
Rozumí vám i bez toho, aniž byste použila jakékoli gesto? Nebo se vám zdá, že má jakoby svůj vlastní svět?
@LadyEf nemluví, maximálně řekne dede jako děda, jinak to jsou slabiky jako jajaja, bababa atd.
@Kittanya
Nene na záněty uší a nic podobného netrpí, občas mi přijde, že po mně chce něco zopakovat, ale neví jak na to.
Porozumění bylo horší, teď se zlepšilo.
A co klasická fyzio? Ona ta mluva hodně souvisí s hrubou i jemnou motorikou. Dobrá je i ergoterapie. Osteodynamika mi v téhle souvislosti přijde nerelevantní.
To mi zni spis jako VD, at vam vystavi pediatra zadanky na spec. vysetreni..
@Anonymní píše:
@Kittanya
Nene na záněty uší a nic podobného netrpí, občas mi přijde, že po mně chce něco zopakovat, ale neví jak na to.Porozumění bylo horší, teď se zlepšilo.
@Anonymní píše:
@LadyEf nemluví, maximálně řekne dede jako děda, jinak to jsou slabiky jako jajaja, bababa atd.
Syn v tomto věku také moc nemluvil. Dede jako děda říkal taky. A říkal třeba „tam“. Když se snažil něco zopakovat, řekl z toho slova jen jednu slabiku. Někdy dvě, ale třeba je prohodil. Později (to mu bylo cca 2 roky a 8 měsíců) měl období, kdy mluvil sice víc, ale tak, že mu nikdo kromě nás nerozuměl. Když mu byly 3, tak už mluvil celkem srozumitelně a skládal hodně jednoduché věty typu „bába přinést vodu“.
@LadyEf píše:
To mi zni spis jako VD, at vam vystavi pediatra zadanky na spec. vysetreni..
Přikláním se k názoru LadyEf. Asi vás nejdřív pošlou na foniatrii, jak je na tom se sluchem, pak možno logopedie, případně další vyšetření. A možná se rozmluví kolem 3. roku.
Šla bych na Osteo, může být blokáda krční páteře, která ovlivňuje něco s hlasivkama, teď přesně nevím co to bylo, po Osteo se to uvolní a dítěti se lépe vyjadřuje, takže za mě určitě ☺️ pokud tam blokáda nebude, tak prostě bude mluvit později, některé děti nemluví do tří let a najednou bum a pusu nezavřou
Hele mnoho kluku se rozmluvi opravdu pozdeji. Zkus s nim pro zacatek cvicit oblicejove a krcni svaly formou her. Osteodynamika je spis masaz na uvolneni, urcite neuskodi, ale vetsi vyznam budou mit ruzne cviky. Je fajn ze to resis, ale jeste vubec neplas.
Syn 2roky a 3 měsíce nemluví. Myslíte, že by mohla pomoci osteodynamika na případné odstranění blokád? Má někdo zkušenosti?
Děkuji