Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, vím, že je to hodně individuální, ale bavily jsme se s kamarádkou jaké bylo naše dětství, a zajímá mě (nemáme zkušenost) život dívek kolem 12, 13-14 let dnes… tak pro odlehčení taková anketa:)
1. Kde berou holky informace (o sexu, zábavě, filmech apod), když není Bravo Girl? Řeklo by se z internetu, ale to je pouštíte už v 11, 12 volně na internet? A když teda internet,, taka na jaké stránky chodí? A to u toho jen sedí, není něco ke čtení? Třeba je, nevím… Nedovedu sina základce představit život bez Brava Girl!, aspoň občas si nekoupit číslo s přílohou. Žily jsme tím. Studovaly rubriku láska a moc nás to zajímalo. Každá blbůstka v příloze byl svatý grál, například barevný příčesek do vlasů, přívěsek BFF srdíčko co se rozpůlilo, nebo přívěsek kam se dala vložitfotka svého idola..někdo si tam dal Lea Dicapria, já kvůli tomu rozstříhala třídní fotku ze školního focení
byl to kult! Taroty lásky se hrály neskutečně…
2. Hry a hračky - no sbírali a hráli jsme Pogy, kluci kartičky hokejstů…předpokládám, že dnes kluci sbírají Avengers nebo Pokémony, ale co holky? Mají taky něco na sbírání?
3. Barbie už v tomhle věku asi nefrčí, co?
co ty nové ruzné panenky, které frčí? OMG panenky a nebo Rainbow High? Shadow? Monster high zakázali, ne?
(nebo už z těhle všech ve 12, 13 vyrostly a už je to trapné? ![]()
4. Čtení - to jediné vím, že je dnes pro děvčata bohatší, než bylo dřív. my mohly jen Lenku Lanczovou nebo Johna Sinclaira Stopy hrůzy, to byly strašné braky. Dnes je spoustu skvělých knížek od Poseroutky (ale toho už asni nečtou), přes hotel Winterhouse a tak, takže tam si myslím, že je výběr lepší, než jsme měli my.
5. Televize –..upřímně, ještě děcka koukají na televizi? my u maličké dcery jen pouštíme youtube a tam si vybírá co se jí líbí
6. co vás na dnešních děvčatech fascinuje, co jsme nezažily my? )
Určitě internet, škola, starší kamarádi.
Ale Bravo jim chybí. Teda myslím si.
@Kelsey píše:
Určitě internet, škola, starší kamarádi.
Ale Bravo jim chybí. Teda myslím si.
místo Bravíčka v poslední době funguje epipi
@vokishka píše:
místo Bravíčka v poslední době funguje epipi
epipi je co? já dokázala vygooglit jen papírnictví
Říkala jsem si přávě, jestli nemám pro dceru nějaké brava schovat… jenže zase 90% článků o hercích, hvězdách a modě už bude totálně out… my tím žili právě proto, že to bylo aktuální, no. Plakát Titanicu… a mohl ho mít každý, stačilo si koupit Bravíčko.
Teď mi přijde, že holky sbírají nějaké sběratelské panenky v kouli s překvapením, je to příšerně dráhé (asi400,– za kouli - versus 36 korun za časopis, nám se i líbilo, jak si ho můžeme koupit samy z kapesného…) to u těch sběratelských panenek člověk nemá absolutně šanci dohnat, začlenit se…
nebo jsemzjistila, že kdo ve škole nemá iphone, tak když mají holčiny společnou konverzaci na whattsappu nebo messengeru nebo co, tak když jen jedna z nich nemá iphone, tak jim ta konverzace zmodrá (nebo změní prostě barvu, že není ta skupinka „applácká“. Je to od Apple teda doscela sviňárna, musím říct. ![]()
celkově mi přijde, že dnes děcka v tomhle věku řeší jen peníze…
a to aby si nepsaly s uchylama na internet, protože nic jiného než na tom internetu vlastně nedělají, no.. ![]()
No, já si myslím, že si svojí pubertu už taky moc nepamatuješ
Epipi je emimino. Nebo jakákoliv jiný diskuzní forum. Moje 10 letá už si teda nehraje skoro s ničím, ale třeba její skoro 13 letá trošku pozadu kamarádka ještě jo
Iphone nemá a ani jí to nevadí, to samý neřeší skoro vůbec co na sebe
Lol tu leží ladem už několik let, to letělo tak první třída, barbíny tak už pár let vůbec. Jí teda netankovalo nikdy třeba ani Lego ![]()
Děti informace čerpají z internetu, YouTube a Instagramu. Přístup k netu jsme dětem nikdy neomezovali. S panenkami si v tomto věku fakt nehrají, ani nic nesbírají. V televizi frčí spíš Netflix a Disney plus. Klasická takevize je out. Na tu skoro nekoukám ani já… jo a dcera chodí pro moudra i sem. Takže jí mávám, až si můj příspěvek přečte
![]()
Děti koukají na YouTube, tictok, instagram a z toho čerpají informace… Umí googlit na tom nic není.
F
Na facebook už se podle mě v této generaci moc nechodí.
Co mám kolem sebe 12-14leté dcery známých, všechny chodí v černém, z milých holek, které prohodily pár vět, je zasmušilé stvoření, které ani nepozdraví a celé léto nevyleze ven. Nenávidí rodiče, kluci jsou fuj, koníčky trapný, škola hnusná.
Všechen čas tráví u elektroniky. Takže dost pochybuji o nějakém zákazu „volně chodit na internet“ - tato generace si volně brouzdá po internetu už od školky.
Kde berou zásadní info, jako bylo Bravíčko, to nevím. Možná nějaké diskuzní fórum?
A o čem se baví? O yuztuberech tiktokerech jejich videích sporech mezi sebou
V určitém věku hlavně mezi kluky frčel Minecraft…
@pikola kamarádčina dcera, té je 12 a půl, tak ta naopak řeší neustále jen to, aby měla iphone, aby měla conversky… a taky chce dokupovat datadisky k sims… prostě studna na peníze, hruza a nic jiného nechce, s ničím si nehraje a zajímá ji jen jestli tam kam se jede jsou data.
až mi to přijde trapné, ale to je asi život… ![]()
p. s. proč by měly být děti pozadu, když si ve 13 hrají? může to být způsobeno něčím z rodiny?
@nozu píše:
Děti informace čerpají z internetu, YouTube a Instagramu. Přístup k netu jsme dětem nikdy neomezovali. S panenkami si v tomto věku fakt nehrají, ani nic nesbírají. V televizi frčí spíš Netflix a Disney plus. Klasická takevize je out. Na tu skoro nekoukám ani já… jo a dcera chodí pro moudra i sem. Takže jí mávám, až si můj příspěvek přečte![]()
to je vtipný, tak zdravíme ![]()
jo a netflix u té kamarádky taky frčí. plus disney ch musejí mít taky, takže opět peníze, peníze, peníze
fakt tam to padá, ani člověk neví jak.
taky v černém, jo a s nejkou je moda oblékat se do stejného. Ale to souvisí asii s tím, že je moda že i matky se ladí s batolaty, nebo svoje „mini me“ sourozence oblékají do stejných oblečení.
přijde mi to k smíchu, ale frří to i mezi matkami, tak proč ne i mezi „nejkami“ ![]()
Jj, u nás bylo taky černé kuklení. Crop top a palandavá černá mikina, vysoké kalhoty a široké nohavice. Obliba mikin přešla, až přišel kluk ve 14 letech. Už jsou to šaty na tělo a různé barvy.
@Niemeyer píše:
@pikola kamarádčina dcera, té je 12 a půl, tak ta naopak řeší neustále jen to, aby měla iphone, aby měla conversky… a taky chce dokupovat datadisky k sims… prostě studna na peníze, hruza a nic jiného nechce, s ničím si nehraje a zajímá ji jen jestli tam kam se jede jsou data.až mi to přijde trapné, ale to je asi život…
p. s. proč by měly být děti pozadu, když si ve 13 hrají? může to být způsobeno něčím z rodiny?
Tak ona je trošku asi pozadu, je v 6. třídě ve 13 letech
zatím co naše v 10 v 5. Ale to nechci řešit.
Značky zatím fakt neřeší, ale jako do her si nakupuje doplňky za dost, takový to jak tam zařizuje ty domečky, teď si nevzpomenu na název. Toca boca?
Pomáhám s AJ dceři mé kolegyně. Její 14, ale krom AJ i normálně pokecáme. A ona je prostě skvělá. Všechno mi vysvětlila, FB je pro boomery, insta spíš pro 30tky. Nejvíc frčí na Tik toku, má oblíbený youtubery, sleduje zajímavý videa různých vychytávek. A taky natáčí s kámoškama videa na nějakou písničku, kde tancují a vypadá to, že oni to zpívaj. Žádný časáky nečte. Oni si s kámošema hodně píšou, smajlíci jsou důležití a to i barva srdíček. Kámošovi pošle žlutý, růžový tomu s kým by chtěla randit a červený jen tomu pravými boyfriendovi. Ještě něco znamená i modrý, ale n to jsem zapomněla.
Nosí zvláštní oblečení, takový velký mikiny a klhoty, a pěšinku u prostred. Pěšinku na stranu nosí jen “starci” nad 25.
Trendy nikdo nějak neurčuje, ale všichni prahnlu po nike botech v nějaký kolekci.
V tomhle věku je dost citlivá, jako jsme byly vsichni. Ale na rozdíl od předchozí generace nemá problém o tom mluvit, neskrývá emoce. A smysl vidí ve behetarianství.
Casopis mi taky pro dceru nejaky chybi. Oblekani zacala resit letos, crop topy a siroke kalhoty. Do cerna zatim nastesti neladi. Nebere ji moc TV ani youtube, dela duolingo a obcas nejakou hru na PC. Netflix nemame, ani tu TV.
Hracky - bahno, slizy a spol, tavna pistole, 3D peru, chemicka laborator
, delat bordel, porad trochu stavebnice. Rada cte. Krouzku ma hodne a chtela by dalsi. Uvidime dal.
Je ji teda 11r, cerstve na gymplu, takze ekvivalent 6.tr. Ja byla taky a tam jsme byli oproti ZS vsichni trochu retardovani, co se zajmu o druhe pohlavi tyce, spoluzaci ze ZS hulili za rohem a chodili na diskosky a my litali po chodbach a strileli po sobe pravitkem. Tak uvidime, jestli to bude podobne. ![]()