Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@nozu píše:
Děti informace čerpají z internetu, YouTube a Instagramu. Přístup k netu jsme dětem nikdy neomezovali. S panenkami si v tomto věku fakt nehrají, ani nic nesbírají. V televizi frčí spíš Netflix a Disney plus. Klasická takevize je out. Na tu skoro nekoukám ani já… jo a dcera chodí pro moudra i sem. Takže jí mávám, až si můj příspěvek přečte![]()
Spravne.. Nerada ztracim cas, takhle ma moudrost oblaží mnoho mladých slečen!
@Dollorres ty boty jsou Nike Jordan. To na mě taky dcera zkoušela, ale nakonec uznala, že nejsou moc pohodlné. ![]()
Pokud máš „maličkou“ dceru, tak za deset let bude řešit zase jiné věci, než dnešní holky. Nesnaž se jí napasovat na své dětství.
@Niemeyer Na Lenku Lanczovou a Stopy hruzy mi nesahej
Jezis, to byly casy! A alespon clovek vyvinul nejaky pohyb, aby tu knizku ziskal, dnes jen klik klik a je to doruceno az domu nebo rovnou stahnout do… mobilu? Ctecky uz jsou asi taky pro starce, co?
Lanczovky jsem si kdysi chtela schovavat pro budouci dceru, ale pak to vsechno skocilo tak dopredu, ze uz by to nemelo vyznam, bylo by to pro ni jak Vecery pod lampou pro me ![]()
Je to tezky, nechci, aby pak na zakladce byla dcera uplnej outsider, na druhou stranu bych ji ale chtela vest k nejakym lepsim hodnotam… No jsem na to za par let zvedava.
@Janadel hodnoty jí předáš takový, jaký máte doma. To ale neznamená, že ve třinácti bude studovat povinnou literaturu a zajímat se o zdravou stravu. Nicméně po pubertě se zase to všechno správný ukáže zpátky
. Anebo i v pubertě, já třeba jsem měla pubertu normální, žádný blbosti jsem nevyváděla.
Máme doma jedenáctiletou a na mobilu má internet, chodí do knihovny, u nás se hodně čte, jinak žije końma a kroužky, kde má kamarády, televizi nesleduje, to si spíš pustí občas něco na Netflixu nebo kde, oblečení už tedy jede v černém, nejvíc má černých triček, tady to nosí tihle předpuberťáci a pubertáci snad všichni. Hračky, hry, panenky a tak, to už ji nebaví dávno, všechno jsme dali pryč. To se víc baví s kamarádkama nebo i sama různýma sadama na vyrábění, prodávají toho všude plno.
@Dollorres píše:
Pomáhám s AJ dceři mé kolegyně. Její 14, ale krom AJ i normálně pokecáme. A ona je prostě skvělá. Všechno mi vysvětlila, FB je pro boomery, insta spíš pro 30tky. Nejvíc frčí na Tik toku, má oblíbený youtubery, sleduje zajímavý videa různých vychytávek. A taky natáčí s kámoškama videa na nějakou písničku, kde tancují a vypadá to, že oni to zpívaj. Žádný časáky nečte. Oni si s kámošema hodně píšou, smajlíci jsou důležití a to i barva srdíček. Kámošovi pošle žlutý, růžový tomu s kým by chtěla randit a červený jen tomu pravými boyfriendovi. Ještě něco znamená i modrý, ale n to jsem zapomněla.
Nosí zvláštní oblečení, takový velký mikiny a klhoty, a pěšinku u prostred. Pěšinku na stranu nosí jen “starci” nad 25.
Trendy nikdo nějak neurčuje, ale všichni prahnlu po nike botech v nějaký kolekci.
V tomhle věku je dost citlivá, jako jsme byly vsichni. Ale na rozdíl od předchozí generace nemá problém o tom mluvit, neskrývá emoce. A smysl vidí ve behetarianství.
Tak teď jako bych zestárla o dalších 10 let ![]()
Retro okénko: ![]()
Před 45 lety jsme s kamoskou pořád chodily po venku. Občas pozorovaly a hodnotily kluky, hodně jsme si povídaly. A dost se smaly. A psaly deník. Sídlištní holky. Televize v tomhle věku ani tenkrat nefrcela. Potajmu jsme četly hodne slušně napsanou knížku o sexu, mluvilo se o tom mezi vrstevníky. S panenkami jsem si hrála ještě ve 12 letech. Potom na střední hodně učení, resilo se akne, jak koupit podprdu bez trapasu v kilometrove fronte v obchodě.
Po pár letech jsme se povdavaly, zalozilly rodiny…
Dnes v těch největších vedrech potkávám holky i kluky navlečené do černých svetru, mikin, punčocháčů (v zimě chodí taky v puncoskach - brrr). Mám chuť se zeptat, za co drží smutek
a proč se takhle pečou a přizpůsobují, zatímco já si vegetim v šatech bez prádla a nedělám si žádné násilí. Doufám, že taky brzy dospějí k tomu, aby jim bylo dobře. ![]()
Jinak život hodne utika. Dnešní 30 - 40, což je tady asi většina z vás, už děti kolem revoluce, nedávno jste byli náctiletí a já vnímám, jak.mi stárnou děti.
Tahle generace už je vychovávána k vetsi otevřenosti, jak tu někdo píše.
Hodně mi utekla doba mezi 30 a 50, to je, jako bych se jen otočila a viděla sebe před 20 lety. Mozna to bylo tím, že jsem žila (a žiju) hodně naplno. Moji rodiče - nedávno jim bylo jako mne ted - a jsou uz pryč.
Velký zlom prisel, když se moje děti dostaly do věku, ve kterém své rodiče pamatuju. Prostě se jakoby otacim v tom zivote dozadu a nestačím se divit! ![]()
Chci tím jen napsat, že je škoda život promarnit.
@Barevné klubíčko píše:
Tak teď jako bych zestárla o dalších 10 let
Já už jsem úplný dinosaurus. ![]()
Ale díký ní mi čas od času ujede:”hej kámo”
je to chytlavý. ![]()
@Dollorres píše:
Pomáhám s AJ dceři mé kolegyně. Její 14, ale krom AJ i normálně pokecáme. A ona je prostě skvělá. Všechno mi vysvětlila, FB je pro boomery, insta spíš pro 30tky. Nejvíc frčí na Tik toku, má oblíbený youtubery, sleduje zajímavý videa různých vychytávek. A taky natáčí s kámoškama videa na nějakou písničku, kde tancují a vypadá to, že oni to zpívaj. Žádný časáky nečte. Oni si s kámošema hodně píšou, smajlíci jsou důležití a to i barva srdíček. Kámošovi pošle žlutý, růžový tomu s kým by chtěla randit a červený jen tomu pravými boyfriendovi. Ještě něco znamená i modrý, ale n to jsem zapomněla.
Nosí zvláštní oblečení, takový velký mikiny a klhoty, a pěšinku u prostred. Pěšinku na stranu nosí jen “starci” nad 25.
Trendy nikdo nějak neurčuje, ale všichni prahnlu po nike botech v nějaký kolekci.
V tomhle věku je dost citlivá, jako jsme byly vsichni. Ale na rozdíl od předchozí generace nemá problém o tom mluvit, neskrývá emoce. A smysl vidí ve behetarianství.
Takže vlastně pořád stejný
Taky jsme si hnedjjak jsme měli mobily psali sms být to levnější nebo zadara píšeme si futrt, pěšinku uprostřed jsme nosily taky, divný oblečení taky skejtácký boty za nás byl základ… youtubery a tiktokery jsme neřešili neb to neexistovalo.. ale nahrávali jsme na kazety nesmysly… atd naprosto stejný v rámci toho co bylo za technologie.
Co bych řekla že je jiný, tak zájem o životní prostředí. Až do absurdna tedy ve stylu neberte mi můj mobil ale… Taky bych řekla že děti tolik nezkouší kouřit (jsou jiné způsoby vpravování nikotinu než cigerety) A I to první opíjení se posunulo na později.
@Anonymní píše:
Jinak život hodne utika. Dnešní 30 - 40, což je tady asi většina z vás, už děti kolem revoluce, nedávno jste byli náctiletí a já vnímám, jak.mi stárnou děti.Tahle generace už je vychovávána k vetsi otevřenosti, jak tu někdo píše.
Hodně mi utekla doba mezi 30 a 50, to je, jako bych se jen otočila a viděla sebe před 20 lety. Mozna to bylo tím, že jsem žila (a žiju) hodně naplno. Moji rodiče - nedávno jim bylo jako mne ted - a jsou uz pryč.Velký zlom prisel, když se moje děti dostaly do věku, ve kterém své rodiče pamatuju. Prostě se jakoby otacim v tom zivote dozadu a nestačím se divit!
Chci tím jen napsat, že je škoda život promarnit.
JoJO je mi 39 a po 30 to jede jak ve zrychleným filmu. Mám tedy na podzim 5 leté dítě. A musím říct že mě to fakt baví mít dítě. Respektive třeba včera jsme byli já muž dítě na FOšně (velké koupaliště v HK) a strašně jsme si to užili.. mát takto staré dítě kdy by mi bylo 25 byla bych naštvaná že nemůžu být s kamarády…Teď mají kamarádi své rodiny a stejně bych s nima nebyla. Vlastně bych ani nechtěla. Jsem přitozene asi o 1000 procent introvertnější. Rodila jhsem v 34 letech. Pro někoho pozdě. Pro mě naprosto akorát.
@ludmilaadamkova píše:
JoJO je mi 39 a po 30 to jede jak ve zrychleným filmu. Mám tedy na podzim 5 leté dítě. A musím říct že mě to fakt baví mít dítě. Respektive třeba včera jsme byli já muž dítě na FOšně (velké koupaliště v HK) a strašně jsme si to užili.. mát takto staré dítě kdy by mi bylo 25 byla bych naštvaná že nemůžu být s kamarády…Teď mají kamarádi své rodiny a stejně bych s nima nebyla. Vlastně bych ani nechtěla. Jsem přitozene asi o 1000 procent introvertnější. Rodila jhsem v 34 letech. Pro někoho pozdě. Pro mě naprosto akorát.
34 to je ještě dobrý. Já rodila první ve 40 a druhý ve 43 a už jsem teda dost unavená.
Z toho, co tu nezaznělo a vidím ve svém okolí: holka, 14 let, žije anime, mangou a obecně touhle japonskou popkulturou.
Nad tím jsem taky uz kolikrát premyslela, já jsem četla casopis Dívka, ale Bravo gril si taky pamatuju a ještě vycházel Top Dívky.
Co je ted pro holky - jaký casopis si kupuji vaše dcery, pokud teda vůbec nějaký
? Je vůbec něco? Už jsem se i koukala u nas v trafice a v obchodě, ale nic jsem tam pro holky neviděla. Jen něco pro malé děti a pak ABC, ale to co vím, tak nakupuji kluci, včetně mého.
To by mě teda zajímalo, jak jsou dnes ty holky informovane ohledně vztahu a ohledně sexu. Já jsem ten casopis taky úplně hltala a věděla z nej vše
dokonce jsme měli i církevní kurz o vztazích a sexu a chodila jsem i tam, tam bylo naslapano ![]()