Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Před dvěma lety jsme koupili dům. A je to tady pořád takové studené a neútulné.. Hlavně v obýváku (který je spojený s kuchyní) Je to takový velký hangár. Je tady málo denního světla a studená dlažba.. Je tady základní nábytek z tmavě hnědého dřeva a velký krb. Takový trochu chalupa styl. Což není úplně podle mého vkusu, ale přišli jsme k hotovému a zase to asi nechci úplně lámat přes koleno. Jinak nic.. Pořád přemýšlím, čím to zútulnit a trochu opticky,,zateplit". Velké květiny? Dekorace? Závěsy? Nějaké tipy? Kde se inspirovat? Díky ![]()
To tam teď máš jenom nábytek a nic víc? Já bych tam určitě měla květiny, na zemi huňatý světlý koberec, nějaké obrazy a fotky na zdech, závěsy, vázu s květinami.
Tak květiny ti tam asi nevydrží, když tam není moc světla.
Osobně nejsem moc zastánce cetek na utírání prachu, ale něco málo by to asi chtělo. Určitě závěsy, nějaké hezké, co by to rozjasnily, já mám ráda i obrazy, ale ne ty kýče se zlatým zapadajícím sluncem apod.
Možná bych zkusila nějakou kožešinu na zem, jestli je to ten chalupářský styl, ale asi se to blbě udržuje.
Z dekorací bych volila třeba 2-3 nějaké stylové, větší, než milion cetek. A jinak na sedačku nějaké polštářky, doladit se závěsy, určitě bych volila světlejší odstíny, pokud je tam tmavý nábytek a celkově šero.
Vy jste to koupili i s nábytkem? Pokud jo, tak vyhazet a koupit něco nového. A když na to není, tak pikslu barvy, štětec a hurá do toho.
Já taky nejsem moc na cetky, ze kterých se utírá prach no… Hodně nábytku je tady po původních majitelích, něčím naším z předchozího bytu jsme to jenom doplnili. Jinak je tady akorát nábytek a pár věcí denní potřeby. Světlý koberec před televizí, ale obyč, ne žádný huňatý.. Obrazům moc nerozumím, aby to nebyl kýč ![]()
To by chtělo asi vidět.
Takhle je to těžké.
Ale:
Hodně se dávají zrcadla. Třeba nad velkou komodu
Nějaký barevný obraz k tomu stejně barevné polštáře, deky, závěsy.
Rodiče kamradka měli v obýváku pec
Taky takový tmavý prostor. Tmavý nábytek.
Pak to předělali. Z nábytku zbyla světla velká komoda pod oknem, police až ke stropu. Velký bílý koberec, velká krémová sedačka, stolek. U každého jemného obrázku oranžově vymalovaný obdélník. Jedna vysoká dřevěná váza s kytkama. Nic moc tam není ale všechno je veliké a ten prostor to úplně zmenšilo a oteplilo. Měli ještě tapetu ale už si nepamatuju barvu ani vzor.
Známá měla ke tmavému nábytku velké polštáře a závěsy s dekorem růžové, modré a šedé. Všechno bylo do pudrova. Taky to vypadalo hezky.
Zrcadlo by pomohlo zvětšit místnost. Na zdi dát obrazy nebo se dají použít i rodinné fotky jako obraz. A spíš volit celkově světlejší barvy.
Jysk a IKEA má umělé asi 140-150 cm vysoké olivové stromky. Jsou teda dražší. Zatím si každý myslel, že je to živé. My je máme, protože nemůžeme mít živé. Kocouři to zničí. Koupila jsem kdysi za 800,– palmu vyšší. A vydržela měsíc. Než to orvali. Takže jsem řekla a dost. Už nic čerstvé. Útulnéjší ti udělá prostor velký obraz. Doplňky. Podívej se na obrázky obýváku s jídelnou a kuchyní na Pinterestu. Určitě tam najdeš inspiraci.
Závěsy, koberec, vymalovat… na gauč polštářky, deku, na stolek ubrus, dečky, prostírání, obrázky… přece víc, co se Ti líbí…
@izabe píše: Více
Pise, ze je to velky hangar. Spise by to chtelo opticky zmensit si myslim.
A opticky prosvětlit místnost jde zrcadlem. Existují designové. Jak někdo píše, tak vyměnit nábytek, jestli je to v možnostech. My jsme si třeba vybrali sedačku xxl. Je dominanta obýváku, jak je veliká.
Chtělo by to aspoň nákres půdorysu, kde jsou okna, jak je ta kuchyně…atd.
Ja ted kvuli kotatum musela z obyvaku uklidit kytky, jemna svetylka, co jsem mela pod zaclonou i část dekorací, oziraly mi to, a pak zvracely
. A utulnost mistnosti tim dost utrpěla…
Takze ano, kvetiny, dekorace, polstarky a koberec udela hodně.
Ted zvazuji aspon neco nalepit na zeď, pruh tapety například.
Taky sezónní dekorace udela hodne, vaza s podzimni vazbou, klidně suchou napriklad.
Na jedne zdi mam obrazky v kombinaci s fotkami. Dost take udelal novy lustr.
Jako bydlet v něčem co se mi nelíbí jenom protože to tam bylo, tomu teda nerozumím. Studená dlažba tmavě hnědý nábytek to musí být hrůza. Pokud nejsou peníze, Vzala bych štětku a ten nábytek natřela. Jinak nějakou hezkou velkou světlou sedačku, koberec, polštářky hezké závěsy, nějaké hezké designové osvětlení, Pokud říkáš že je tam tma, a šla bych rozhodně do světlých barev.