čípek-spěchá
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
čípek-spěchá
Ahoj holky,
potřebuju se nutně na něco zeptat.
Já už sice odrozeno mám, ale taky nevím.
Moje švagrová je těhotná 35tt, před 4 týdny nastupovala do nemocnice na rizikové oddělení s tím, že se jí zkracuje čípek, to ho měla 250mm, minulý týden v pátek když jí propouštěli tak ho měla 0,7mm nevíte náhodou některá co to znamená? To už bude rodit?
Předem děkuji za vaše odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
no,podle sebe bych řekla,že se jí to blíží. Čípek se s dobou těhu zkracuje a měkne.
Já měla v 25tt. čípek poloměkký a 300mm.Minulý týden na UTZ prý už 100mm,měkký a jsem otevřená na 1,5 cm.První TP mám za 7 dní.
Tak jí přeju klidný,rychlý porod.
- Citovat
- Upravit
Ahojky,
čím rychleji se zkracuje čípek, tím je velká pravděpodobnost, že bude brzy rodit. Ale není to tak, že při 0,7 ti řeknou „budete rodit za 2 dny a 5 hodin“. Délka čípku nemá až tak velký vliv na to, kdy bude termín porodu.
Ivulka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
.....jsem to hvězda,odbouchla jsem to dřív,než jsem napsala PS:takže,ať nemá stach,od 36tt.se už těhu neudržuje,mrně je plně dovyvinuté,jen menší-okolo 2500g,tedy u každého trochu +-.
Mě radila primářka,že se to dá malinko oddálit,ale znamená to ležet,ležet a ležet,aby ta váha dělohy plně nedolíhala na spodek.
Já tedy polehávala právě do konce 36tt.,teď už jsem zapojená do chodu domáctnosti a čípek drží-nakonec budem snad přenášet.
- Citovat
- Upravit
Taky bych chtěla švagrovou trochu uklidnit. Já osobně měla zkrácený čípek a na tři prsty jsem byla otevřená už od konce sedmého měsíce. S tímto konkrétním problémem (měla jsem jich daleko víc) jsem ležela v nemocnici do konce 36. týdne. Pak jsem byla propuštěná, ale musela jsem 3 x týdně do nemocnice na jiná vyšetření, tím chci říct, že jsem teoreticky měla každou chvilku rodit a přitom jsem trajdala jak o život. Malý se narodil týden před termínem. Švagrová, pokud je v nemocnici bude propuštěna až bude miminko vyvinuté a pak může klidně i přenášet.
Doufám, že jsem Tě aspoň trochu povzbudila. Držím palce.
Věra
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
taky jsem ležela na rizikovém a tam nám to sestřička vysvětlila asi tak(doufám, že si to ještě dobře pamatuju, je to už nějaký pátek
):
S blížícím se datem porodu čípek měkne a zkracuje se (může však i několik týdnů před porodem díky tvrdnutí bříška). Ideální velikost čípku je 4-3,5 cm. Takže jak se zkracuje, hrozí otevírání a lékaři pohmatem nebo vaginálním ultrazvukem zjistí, jak moc je děložní hrdlo otevřeno. Při vyšetření prstem používají písmenka Y,X,H a velikost čípku označují čísly 3,2,1.
Např. řekne Y3, tzn. že je děložní hrdlo zavřené velikost čípku je 3 cm. Což je úplně ideální stav.
Když je Y2, je hrdlo též zavřené a čípek 2 cm
Y1 je též ještě zavřené a čípek má 1 cm.
Když řekne X3, tzn.,že se začíná trochu otevírat, ale čípek má ještě 3 cm
X2 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 2 cm
X1 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 1 cm
H3 znamená, že je otevřená, čípek má 3 cm
H2 znamená, že je otevřená, čípek má 2 cm
H1 znamená, že je otevřená, čípek má 1 cm.
Uf, snad jsem to popsala alespoň trochu srozumitelně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Verunka: Neboj se nic..Od 25tt beru magnesium, klid na lůžku, čípek pod 2 cm..Jsem aktivní člověk, tak jsem ten klid moc nedodržovala..:( Teď jsem 37tt a už se směju, že budu určitě přenášet-žádné náznaky, že by se miminku chtělo ven ![]()
- Citovat
- Upravit
Me bolo receno, ze mam cipek 3 cm, a pry je to idealni, jinak mi doktorka napsala T/3 cm, nevim co znamena to T.,poradire mi nekdo…
- Citovat
- Upravit
Ahojky, neboj, ja mam cipek jak na houpacce, cekame dvojcatka viz popis. Pred tydnem byl cipek 28 mm, ale zevnitr se otvira a dnes 18 mm a jeste vice otevreny, hrozej mi porodem uz 5 tydnu, nabizeji rekreaci v porodnici a stale bojujem z domova, pred 10 dny mi napichli ambulantne kortikoidy a stale lezime a setrime se.. At odpociva, ale tyden uz ma krasny!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj nedá mi to se nezeptat a cítíš „pysky“? Já sem v 34.tt a dr mě vyděsila, že mám snížený čípek a že můžu do týdne rodit, dala mi magnesium a nařídila ležet. Když neležím cca 1/2 h tak „cítím pysky“ a nevím jestli se bát nebo ne. Děkuju za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dzabkaa no ja tedy necitila nic krom kycli, nepoznala bych to.. Nakonec jsem donosila do planovaneho cisare, ale 34+0 je uz dobry. Odpocivej a odskrtavej dny, pokud to ma rupnout, tak to rupne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit