Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminy,
jsem ve 40tt a tak na 50% mi hrozí císařský řez. Rodit budu v Praze u Apolináře. Chtěla bych se zeptat těch, které v této porodnici měly dělaného císaře, jak to probíhá. Je možné, aby partner byl u toho / třeba za prosklenou stěnou? Dávají miminko hned na sále k prsu pokud má maminka jen epidurál a není v celkové narkóze? Jak dlouho jste byly na pooperačním a jak často vám tam nosili miminko?
Omlouvám se za tu hromadu otázek, ale před dvěma lety jsem podstoupila císaře v Motole a bohužel jsem byla zklamaná - miminko mi přinesly na přiložení až asi 12 hodin po porodu a to jen tak na 2 minuty a sestřička už spěchala zase zpátky
. Na JIPu jsem strávila asi 36 hodin a za tu dobu mi malou přinesli 2× ![]()
Všechny, které to zažily si určitě dokážou představit, co to dělalo s mou hormóny zmítanou psychikou.
Předem díky za všechny vaše zkušenosti,
Romana
Ahoj, U Apolináře budu rodit také a na info schůzce nám porodní asistentka říkala, že je možné, aby otec byl i u porodu císařem (dělají to jako jediní v ČR) v případě, že nejsou žádné komplikace atd. Pokud se nějaké vyskytnou je otec ze sálu odveden pryč a musí počkat venku.
Shodou okolnosti mam za sebou druheho planovaneho cisare U Apolinare v epiduralu a to z minuleho ctvrtka 19.6.
Tatinek byl u mne - sedel mi u hlavy a jakmile malou vytahli, tak s ni sel na osetreni a pak s ni prisel. Chvilku jsme se s ni muchlali, ale pak ji odnesli, protoze na sale vzhledem k pocasi byla dost naplno pustena klimatizace. Porodila jsem ve 12,59 a malou mi prinesli ukazat kolem ctvrte hodiny odpoledne - to jeste neprikladali a pak dvakrat do pulnoci, kdy zkouseli prilozit. Pak ji prinesli kolem seste rano a pak jeste dopoledne. Po obede mne pousteli na pokoj, mala byla jeste do rana u sestricek.
Predtim jsem mela planovaneho cisare pred 5 lety take U Apolinare, ale ne u sveho porodnika a tam manzela nepustili, ale koukal pres prosklene dvere (operacni sal 1) a s tim nosenim a prikladanim to bylo asi tak stejne.
Akorat teda musim rict, ze za tech 5 let nastal u Apolinare obrovsky rozdil - od prijmu pres operaci, JIP a novorozenecke jsem nenarazila na jedinou protivnou sestricku. Byla jsem moc spokojena.
Kikija píše:
Ahoj, U Apolináře budu rodit také a na info schůzce nám porodní asistentka říkala, že je možné, aby otec byl i u porodu císařem (dělají to jako jediní v ČR) v případě, že nejsou žádné komplikace atd. Pokud se nějaké vyskytnou je otec ze sálu odveden pryč a musí počkat venku.
S tim souhlasim - na JIPU a na pokoji se mnou byly holky, kterym delali akutniho cisare a manzele tam nepustili.
u nás se k císaři také normálně smí,pokud nenastanou nějaké komplikace
.Držim palce
Ahoj, ja rodila U Apolinare pred 3 lety planovanym cisarem. Manzel mohl byt u porodu, sedel u hlavy, pak sel s miminkem a pak s nim na chvili prisel nez ho vzaly sestry.
Na JIP jsem byla cca od pul 11 dopoledne do druheho dne asi do 2 hodin odpo . Miminko mi poprve na prilozeni prinesly az za 6 hodin, pak se snazily kazde tri hodiny.
Rodil me dr. Hajek, zahojila jsem se krasne a brzy. Pristup sester tak pul napul, mely hoooodne na pilno a na nic cas.
Radka
Ahoj,
já jsem rodila císařem u Apolináře před 3,5 lety. Ale měla jsem výhodu - rodil mě můj známý, takže jsem věděla, že o mě bude dobře postaráno (ne z protekce, ale protože je dobrý doktor
). Manžel na sále nebyl, ale já jsem měla mírný komplikace, tak ho tam pro jistotu nepustili. Máťu mi ukázali hned po porodu, ale pak ho rychle odnášeli, protože musel na noc na dejchák (nalokal se vody, truhlík jeden ![]()
Na pooperačním jsem byla asi 36 hodin. Mátyáš se narodil v 1.51 a na první kojení mi ho přinesli odpoledne. Ale miminka hned po porodu stejně nepotřebují jíst. A potom mi ho nosili každý 4 hodiny a asi na hoďku mi ho vždycky nechali. A po 4 dnech jsem dostala Máťu už natrvalo k sobě.
Tak držím palečky, ať to všechno dobře dopadne ![]()
Tereza
kamaradka rodila pred rokem a pul, s manzelem nevim, ale na JIPce se se sestrama musela dost drsne hadat o to, jestli ji maleho vubec prinesou ukazat, prilozit…, chteli ji ho dat az na normalni pokoj, i kdyz ji uz bylo fajn a byt na JIPce celou dobu bez mimca je pekny psycho (znam). Dokonce ji tam poslaly i naky doktory, aby ji laskave vysvetlili, ze jim nebude narusovat jejich zabehnuty postupy…
Jina kamaradka rodila pred 9 mesici - planovanym cisarem, tatka cekal na chodbe, ji rekli, ze dovnitr muze, jemu rekli, ze jsou komplikace, takze dovnitr nemuze… S kojenim na JIPce to v tomhle pripade bylo ok, tak nevim
Ahoj holky,
díky všem za reakce, asi hodně záleží na tom, na koho zrovna narazím. V Motole jsem měla strach, že s malou něco je a proto mi jí nenosí. Sestry na JIPu nic nevěděly a nic mi neřekly, až později mi dětská sestra na oddělení vysvětlila, že jsou na směnu dvě a musí chodit k porodům a roznášet miminka, která nejsou s maminkou na pokoji ke kojení a koupat, přebalovat atd. takže jsem se je snažila chápat, ale ten den a půl na JIPce byla pěkná masáž na nervy…
Romana
se mnou na JIPu byla holka, jejiz chlapecek mel po porodu problemy a prisel za ni pediatr ji informovat o stavu maleho a pak ji pokazdy, kdy nam prinesli deti ,informovali jak natom maly je. Je to tyden a tri dny stara informace.