Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, (maminky):
mám takový dotaz: Myslíte si, případně máte zkušenost- jestli souvisí předčasný porod s předchozím potratem? Tato otázka mne napadla, jelikož naše spolutěhulka ze srpnové diskuze(08) předčasně porodila, a minulého roku prodělala pozdní potrat v 21tt. Třeba je to jen blbost,,, já např. měla minulé léto zamlklé těhu v 13tt, byla jsem na revizi a po pěti dnech, kdy jsem krvácela, měla streptokoka v děloze a zjistili mi „zbytky“ v děloze-musela jsem na revizi znovu. (Dávám vinu nezkušené doktorce, která mi provedla první revizi). Myslím si, že když bylo do dělohy takto dvakrát zasaženo (nebo v „normálním“ případě kdy je revize jen jednou), je tam šrám, srůst..co já vím?
Ahoj,
já myslím, že to souvislost nemá. Sama jsem také prodělala 2 potraty a tedy i 2 revize. Téď jsem těhotná potřetí a zatím jsem neporodila ![]()
Markýska a Vanessku moc zdravím, držte se holky ![]()
Leni ja si myslim ze to souvislost nema..Taky jak vis jsem po potratu minule leto ve 12tt a ted se mi narodila Eminka a dokonce o jeden den pozdeji nez mela termin ![]()
Loni v létě (konec června) jsem byla na revizi kvůli zamlkému těhotenství v 8tt. Za dva měsíce jsem otěhotněla, v květnu jsem rodila 4 dny po termínu… Tak hodně štěstí a hlavně klid
Martina
Zkušenost mám podobnou, ve 13tt zamlklé těhotenství a malý se narodil ve 40 tt.
Taky myslím,že to souvislost nemá.Mamka 3× potratila a pak ségru skoro 14dní přenášela a to jí bylo 36 ![]()
Taky mám zkušenost, 3× zamlklé těhu a pak jsem mimi přenášela,určitě potrat nesouvisí s předčasným porodem ![]()
Jak předčasný porod to nevím, ale vím určitě, že potraty - tedy mám na mysli umělé ukončení těhotenství, má vliv na pozdější možné problémy s placentou (vcestné lůžko, krvácení z placenty apdo.). Prý je to tím, že hladká děložní stěna se jednou naruší a jeji „zhrubnutí a zjizvení“ způsobí (tedy může způsobit) ony problémy.
Já takové problémy měla a pořád se mě ptali, zda jsem po interupci, což nejsem a nikdy jsem nebyla…