Císař - epidural nebo uspat?

483
5.6.08 14:27

Císař - epidural nebo uspat?

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli když mám na výběr při císaři mezi celkovou anestezií a nebo epiduralem co zvolit? S celkovým uspáním zkušenost mám dobrou. Slyšela jsem že při epiduralu člověk stejně nějakou bolest cítí, tak jak to vlastně je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1100
5.6.08 15:09

Ahoj, epidural byl super - byla jsem ráda že jsem věděla co se kolem mně děje, a hlavně jsem hnedka věděla jestli je mimís v pořádku. Nedá se říct že by to bolelo, od začátku do vytažení miminka to trvalo asi 5min a pak asi 30min šití. Nebylo cítit vůbec nic - jenom ta samotná chvilinka kdy vytahovali miminko jsem cítila takové tupé tahání - spíš takový nepříjemný pocit než bolest.
A stejně se může stát, že se jim epidural nepodaří zavést tak by tě celková narkóza neminula.
Tak hodně štěstí.......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
286
5.6.08 15:52

Ja som bola pod celkovou narkozou. No mala som kamaratky co mali epidurál. S cítením bolesti to je asi narovnako. Určite má epidurál výhody v tom, že mamička hneď vidí svoje dieťatko. Dosť sa však sťažovali na to, že sú unavené a strašne vyčerpané…ja som zase na druhej strane pod vplyvom narkozy prespala veeela hodin po zakroku. A bola som velmi rada, lebo potom som si uz teda velmi nepospala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
5.6.08 17:19

Ahojky,

jen tě musím vyvést z omylu, že bys šla na epidurál.. šla by jsi na spinální anestezii = „umrtví“ tě od pasu dolů, aby jsi se jim nemohla hýbat… Epidurál ti ztlumí bolesti, ale můžeš ovládat svaly, což při operaci nemohou potřebovat, takže tě umrtví, ale ne komplet… :-)

Já si zvolila spinální anestezii, aby mi nic neuteklo :-) A kromě těch nepříjemných řečí kolem, které slyšíš, si nemůžu stěžovat. Šla bych do toho hned… viděla jsem mimíse, v tu chvíli mohl být už i manžel u mne.. prostě lepší než fakt být mimo „akt“..... ale je to na tobě, na co se radši cítíš.. :-)

E.

PS: Řeči typu - Nemůžu na něj dosáhnout… hm.. tak povedem řez tudy nahoru… (no a ty si představuješ bůhví co… a přitom neřešili řez břicha, ale dělohy… jinak já se bála, jakbudu mít jizvu jinak než se plánovalo apod..) Ale jak říkám, neměnila bych :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Efa
208
5.6.08 17:49

Ahoj,
taky jsem mela epidural pri akutnim cisari. Bolest jsem necitila vubec, jen jsem mela jako by zimnici. Byla jsem stastna, ze hned maleho vidim, ze je v poradku a ze manzel mohl byt u toho. Dokonce pri vyndavani maleho rekli, ted si maminko zatlacte, at nam pomuzete, tak jsem mela i trosku tu posledni porodni fazi :wink: . A byla jsem z toho nejak nabuzena, ze jsem celou noc nespala. Maly se narodil ve 22. 19 a do 9h rano jsem se jim kochala a nechapala, ze manza hned usnul :lol: . Sla bych do toho zase, doporucuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
5.6.08 17:57

Ahoj,
já jsem šla na plánovaného císaře a tam se mě ptali, co chci - jestli epidural nebo celkovou narkózu. Tak jsem se ptala, co je k mimču šetrnější. Samozřejmě epidural je šetrnější, tak nebylo co řešit.
Jak už holky psaly, výhoda byla v tom, že jsem Máťu viděla hned po porodu. Když ho tahali ven, tak jsem bolest necítila. Bolelo mě, když mi odtrhávali placentu, ale byl to spíš takový strašně silný tlak než bolest.

Ale je to na tobě. Jestli chceš mimčo vidět hned, tak si nech dát epidural, ale jestli tě děsí nemocniční prostředí, porodní sály, řeči doktorů apod., tak bych šla určitě do celkové narkózy. Je to úžasný vidět to svoje miminko hned po porodu, ale na druhou stranu - budeme mít ty děti na sobě pověšený až do dospělosti, tak pár chvil bez nich taky přežijem ;-)

Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5648
5.6.08 21:29

ahojky i ja mela akutniho cisare.Puvodne to vypadalo,ze nedostanu na vyber jestli celkovou nebo lokalni /epidural/ a nakonec nastesti epidural.Meli strach,ze uz neni tolik casu nez ep. zabere.

Pri samotne operaci jsem citila jenom jakysi tlak,ale v jednu chvili (maly uz byl venku) se mi spatne dychalo.Vsichni se sli na Tomika kouknout a ja nemohla to nikomu rict - uz jsem nemohla ani mluvit a chtelo se mi zvracet,ale nakonec prisla anesteziolozka a ja nejak ji naznacila.Celou dobu pri operaci se me na dychani ptali.Neco mi pichli a bylo to OK.Na pokoji jsem pak taky mela zimnici,ale za chvili presla.

Jsem rada,ze jsem byla jen lokalne. Maleho jsem hned videla a aspon si pripadala,ze ho porodila :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
5.6.08 21:59
Efina píše:
Ahojky,

jen tě musím vyvést z omylu, že bys šla na epidurál.. šla by jsi na spinální anestezii = „umrtví“ tě od pasu dolů, aby jsi se jim nemohla hýbat… Epidurál ti ztlumí bolesti, ale můžeš ovládat svaly, což při operaci nemohou potřebovat, takže tě umrtví, ale ne komplet… :-)

Já si zvolila spinální anestezii, aby mi nic neuteklo :-) A kromě těch nepříjemných řečí kolem, které slyšíš, si nemůžu stěžovat. Šla bych do toho hned… viděla jsem mimíse, v tu chvíli mohl být už i manžel u mne.. prostě lepší než fakt být mimo „akt“..... ale je to na tobě, na co se radši cítíš.. :-)

E.

PS: Řeči typu - Nemůžu na něj dosáhnout… hm.. tak povedem řez tudy nahoru… (no a ty si představuješ bůhví co… a přitom neřešili řez břicha, ale dělohy… jinak já se bála, jakbudu mít jizvu jinak než se plánovalo apod..) Ale jak říkám, neměnila bych :-)

Jen k tomu epiduralu…
je rozdil mezi epiduralni anestezii a analgezii,ale pri porodu SC (Cis.rez) se muze pouzit jak epid.anestezie, tak i spinalni anestezie (rozdil je v koncetraci podane latky a v miste podani,spinal. se podava do jineho „prostoru“…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
6.6.08 09:10

Ahoj,
tak ja jsem rodila akutnim CS, mela jsem spinal (nebo epidural :lol: ) proste jsem byla „pri tom“. A jsem moc rada, maleho jsem okamzite slysela brecet, ukazali mi ho ihned po vyndani z bricha, pak mi ho osetreneho prinesli pochovat a kdyz nebyl u me na sale, byl s nim manzel. Manzela primo na sale jsem nemela, asi by tam byl k nicemu. :nevim: Byla jsem rada, ze ceka v predsali na maleho, mohl ho ihned fotit a chovat. Kdyby sedel u me hlavy, asi mu nedovoli s prckem odejit vedle, pac by vstal a videl na operacni pole. Ale nevim, treba se to tak dela. :nevim: Kazdopadne lepsi spinal nez celkova podle me. Bolest sem necitila zadnou, obcas tupy tlak, asi jako u zubare, kdyz mas umrtveny zub a vrta se, anesteziolozka si se mnou povidala, rikala, co zrovna delaji, nemam z toho vubec spatny dojem. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
6.6.08 09:19

ahoj

já jsem jednoznačně por epidurál - první porod jsem měla pro nepostupující porod císařem - s epidurálem a super - nebylo mi špatně, všechno jsem vnímala, hned jsem prcka viděla -

u druhého mě museli hodně šít a to v narkoze, protože jsem epidurál neměla z porodu píchlý - ve 3 odpoledne skončili a ještě ani v 21:00 jsem nebyla ničeho schopná natož udržet otevřená víčka - normálně by mi to nevadilo a spala bych, jenže člověk chce vidět a nakojit miminko atd atd…

takže u porodu jsem pro epidurál

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
6.6.08 13:38

Já měla při akutním SC celkovou narkózu, vzbudila jsem se dvě hodiny po zákroku, za půl hoďky jsem měla malou u sebe, přisátí v pohodě.
Epi nebo spinál mi nenabídli a ani bych do toho nešla. Na malou jsem se moc těšila, ale představa, že vnímám nebo jen koutkem oka zahlédnu, jak mi párají břicho mně docela děsí dodnes, všechno mít nemusím.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2475
6.6.08 14:36

Ahoj,
před 2 lety jsem měla akutního císaře pro nepostupující porod v celkové narkóze,když jsem se probrala z narkózy a zjistila že malej neni,bylo to to nejhorší v mém životě.
Letos v lednu jsem měla plánovaný císařský řez a hned jsem věděla že chci epidural,že chci být při tom,nad celkovou narkózou jsem ani nepřemýšlela,bála jsem se že mě uspí a zase se něco stane.Ten pocit když malého vyndaly a on hned začal křičet byl nejkrásnější,taková úleva.
Já bych znova šla jen do epidurálu a jak psaly holky,i pro mimi je to šetrnější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4338
9.6.08 08:44

ja som zvolila epidural.poradila mi to moja sestra.je zdravotna sestra.a nelutujem.necitila som žiadnu bolest,a maleho som videla hned ked mi ho vytiahli z brucha.bolo to to najkrajšie na svete.pak mi ho eště ukazali umyteho a oblečeneho.pri celkovej by som o to prišla.vraj po epiduralu bolia záda,ale mna neboleli :D .ja som bola na laparoskopii a mala som celkovu narkozu.týden som sa z nej spamatovavala. :cry: moja mama ma za sebou taky obe varianty a chvali si epiduralku. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.11.08 12:38

Já jsem rodila před 2 lety na Bulovce. Měla jsem zavedený epidurál, lékaři mě ubezpečovali, že mi „jen přidají“. Přidali málo, hrozně moc mě to říznutí bolelo (říkala jsem jim, ať ještě počkají, že cítím, jak mi břicho potírají dezinfekcí - nepočkali). Když jsem začala křičet, tak mě uspali úplně. Probrala jsem se asi po 15 minutách, kdy mě už šili. Tahalo to, ale už vůbec nebolelo. Taky jsem byla pak celou noc vzhůru, nemohla jsem spát.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
10.11.08 12:46

Já myslim, že je to různé. Každý je jinak citlivý. Co je pro někoho „citit“, pro jiného je „bolet“. Rozhodně to ale bolí míň, než klasický porod.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí

PureLan 100