Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Myslím, že je to vždy na zvážení porodníka. Mě třeba nástřich nedělali a potrhání bylo minimálně, mohla jsem hned po porodu normálně sedět… Doporučuju přečíst si něco o masážích hráze a pak v porodním plánu upozornit, že si přeješ nástřich až v případě nutnosti ![]()
Ahoj,
ja jsem hraz masirovala a stejne me nastrihli, ale u me to bylo tim, ze mel Honzik hodne nateklou hlavicku.
Nemasirovala jsem, nepila maliník, necvičila - a malá vykoukla po necelých pěti hodinách - bez nastřižení - do půl hodky po porodu jsem seděla v tureckým sedu a cpala se sekanou
at zije nemocnicni strava.-)
Nechlubím se - píšu jen proto, abys věděla, že to jde taky jako po másle,.-) / byt teda dvě hodiny stahů po minutě bylo peklo na zemi
/
Nástřih by doktoři dělat automaticky neměli, pokud je čas a prostor - musí se optat rodičky a řict, co je v tu chvíli vhodnější. Já osobně s ní ještě před porodem souhlasila
představa, že mě čtyřkilové dítě roztrhá cik cak - mě děsila víc, než že budu mít rovnou jizvu.. ono - vše přirozené - není vždy pro matku to nejlepší. Příště budu s nástřihem opět souhlasit. / a doufat, že to půjde zase jako po másle.-)
Já myslím, že je to na zvážení každého porodníka. A pokud to jde jako po másle jako u Lusie (tiše závidím
), tak ho určitě nikdo zbytečně dělat nebude. Ale jinak mi to „haló“, co se různě píše o nástřizích přijde zbytečné. Já si myslím, že doktoři vědí, kdy ho udělat a určitě mají více zkušeností, než rodička. Nastřižená jsem byla a potrhaná taky..a to tolik, že představa, že bych byla bez nástřihu potrhaná ještě více je docela hrozivá.. Nikdo se mne neptal, ale rozhodně jsem to ani nečekala.
Nicméně myslim, že pokud s nimi svůj postoj probereš před porodem, tak se určitě bránit nebudou.
Ahoj,
já jsem rodila v Praze Krči a tam nám na přípravných kursech narovinu řekli (ptala jsem se na to několikrát), že nástřich dělají 99.9 % rodiček. Já samozřejmě nástřih nechtěla, hráz jsem masírovala. Dala jsem si to i do porodního plánu. Nicméně před porodem jsem se snažila se nějak srovnat s tím, že mne nástřih prostě nemine. Porod jsem nakonec měla tak rychlý, že porodní plán jsem ani nevytáhla z tašky. Nástřih mi udělali, ani mne o tom předem neinformovali. Nebolelo to. Šití také nebolelo. 2 hodiny po porodu jsem mohla sedět. Problém nastal pouze cca 10 dní po porodu, kdy se mi začaly zatrhávat stehy a hrozně to bolelo. Vyřešila jsem to tak, že mi je partner doma ustříhal a bylo po bolesti.
Petra
Tak já nastřižená byla a rodila jsem asi 34 hodin
, zaštupovaná jako ponožka
a stejně jsem pár hodin po porodu seděla v tureckým sedu
, druhej den za mnou přišli kamarádky a když jsem si takhle sedla na posteli, tak tomu nevěřili…
Dekuji vsem za vase zkusenosti,prijemne i neprijemne… ![]()
Hlavni je,ze miminka jsou a jsou zdrava!
Jeste kdyz uz jsme u tehle diskuze…
Take jsem nekde slysela a vycetla,ze je siti po porodu hodne neprijemne pro spousty az bolestive…
Je to pravda?
Neni to,ze bych byla posera,atd…jen se informuji a zajima me to!
Je lepší když Dr. provede nástřich než být potrhaná.
Automaticky se určitě neprovádí. Rodila jsem první dítě a porod proběhl bez nástřihu, měla jsem dva vnitřní stehy a to bylo vše ![]()
Hráz jsem nemasírovala, spíš to bylo díky menší hlavičce /32cm/.
ahoj jde taky o to, kde budes rodit. jsou porodnice, kde se s tebou ani nebudou bavit, cokoli si napises do porodniho planu ti bude akorat tak na kocku - ti proste reknou ze v tvem pripade byl nastrih nutny a mas to zduvodněný. Oni jsou tak proste zvyklý, myslí si ze jsou nejchytrejsi na svete a ty jsi pro ne jen potížistka. (jak treba ta krc co popisuje pertax)
pokud nástřih fakt nechceš bud důrazná, vem si sebou k porodu chlapa, který to v pravou chvíli důrazne zopakuje.
a nebo se psychicky priprav na to ze te nastrihnou a zkus se s tim vnitrne srovnat.
s predchozim nazorem nesouhlasim: mensi natrzeni je podle mne lepsi nez nastrih (zvalst blbe udelanej a blbe sesitej)
h.
Vidíš a já bych raději volila jeden čistej řez než být potrhaná jako řešeto. Ale když se to blbě udělá tak to je jíná ![]()
Nikynko, co se týká tvého dotazu, zda je šití bolestivé, tak
já to necítila vůbec a nástřih byl teda fakt velký. Ale bez něho bych malého prostě nevytlačila. Doktor nejprve místo umrtvil a šil asi půl
hodiny. V okamžiku, kdy jsem už začala něco cítit, jsem na to lékaře
upozornila a ten přidal ještě jednu injekci. Celé šití trvalo víc jak hodinu.
Takže radím (v případě potřeby) ozvat se a nenechat ze sebe dělat
jehelníček.
tak já rodila v Podolí a nástřih jsem měla. PA říkala, že bych se jinak roztrhla uprostřed a bylo by to mnohem horší. fakt to je strašně individuální…
pokud jde o šití, tak jsem to skoro necítila - dostala jsem injekci na umrtvení a doktor se mě ještě ptal, jestli je všechno OK.
jo, na tohle téma najdeš staršně rozdílné názory. takže hlavně záleží na tobě, jak se se vším popereš a jak si to srovnáš v hlavě. mě osobně hodně vadí současná masírka přirozených porodů, nejlépe ještě doma, a bez jakýchkoliv zásahů. pokud člověk vyloženě nenarazí na „řezníka“, tak jsou lékařské zásahy v normě a tak, aby co nejvíc pomohly. ale vždycky to je o lidech. pokud chceš mít při porodu nějaký komfort, tak se asi vyloženě vyplatí zaplatit si porodníka.
Tak pro mne bylo siti snad horsi nez porod, sili me hodne uvnitr a bez umrtveni, umrtvit to neslo, rodila jsem taky v Podoli. Hodne jsem narikala, tak zavolali primare a ten naridil narkozu, ale nakonec jsem dostala epi a sli me pres hodinu. Kdyz jsem se ptala kolik mam stehu, tak mi bylo receno, ze to nejde spocitat.
nozu **dekuji a souhlasim s Tebou!Taky se mi nelibi dnesni pristup a propagovani porodu doma s PA,je to sice hezky rodit doma a v soukromi,ale nikdy bych si tohle neriskla!PA neni uplny odbornik-lekar!Nikdo nikdy nevi,co se muze behem porodu stat,at s matkou nebo pokud by slo o dite!A potom je kazda minuta draha!
Prijde mi to nezodpovedne!
PA,lekar a nemocnice patri k porodu a jsou to odbornici a hlavne maji vse pri ruce!Pochybuji,ze nekdo z nas ma doma malou nemocnici s vybavickou ![]()
Ja si na sveho gynekologa nemuzu stezovat,chodim k nemu celych 6let,nikdy jsem s nim nenemla problem,zna me a me telo a jelikoz je i porodnik,tak ho u sveho porodu budu chtit,pokud to bude jen troshu mozne!
Protoze bude znat me,prubeh tehu i prani atd…**
Ahoj,
chci se zeptat,jestli se děla nástřih automaticky u každého porodu nebo jestli je to individualni???
Myslim,ze jsem se tady na foru docetla,ze pokud se jedna o porod do vody,tak se nastrih nedela,ale zase je vetsi moznost na to,ze se zena u porodu a tlaceni vice potrha…
Dekuji za kazdou odpoved…