Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nikynko, držím palce, aby ti vyšel k porodu tvůj doktor - je to ta nejlepší varianta. Jinak si myslím, ža nástřih je lepší než potrhání až ke konečníku a kdoví kam ještě
. My masírovali jak o život,jelikož jsme věděli, že mimčo bude velké( fakt to byl po těch 4 týdnech masírování obrovský rozdíl jak co do tuhosti hráze, celkové elasticity i velikosti vchodu). Nástřih jsem si samo nijak zvlášť nepřála, ale dííííky za něj - mímo bylo obří, Dr do mě musel strčit ruku až po loket a dorotovat ho, což by bez šmikání nešlo a stejně jsem byla vevnitř šíleně potrhaná. Šití jsem vůbec necítila ( jen 2 poslední stehy), na kruhu jsem seděla týden a sex proběhl na konci šestinedělí celkem OK ( ze začátku mě ta jizva trochu táhla, ale pak už dobrý)
Ahoj,
tak i mě nastřihli, myslím, že bez nástřihu by se to stejně neobešlo, Lukášek byl veliký. Nástřih jako klystýr jsem vůbec neřešila, prostě to k porodu patří. Abych pravdu řekla, v tu chvíli mi to absolutně jedno co se mnou dělají. Nástřih jsem necítila, proběhl v kontrakci a kdyby mi manža neřekl, že mě dr. nastřih, myslela bych si, že ho vůbec neprovedl. Šití bolelo, ale to kvůli tomu, že na mě asi šetřili a neumrtvili mi to, i když jsem naříkala, ale s bolestí u porodu se to nedá srovnat, nicméně po porodu je to tam dole celé bolavé a to šití nebylo exta příjemné.
Ale co bych chtěla zdůraznit je MASÁŽ hráze před porodem. Já se na ní vyprdla, s tím, že mě stejně nastřihnou. Hojení proběhlo v pořádku, na šestinedělní prohlídce můj gynekolog jizvu skoro nemohl najít, ale já jí cítila při sexu hoooodně dlouho a opravdu to nebylo příjemné, co nepříjemné bolelo to jako prase, co si pamatuju, tak až rok po porodu jsem mohla říct, že už mě jizva při sexu nebolí. Takže masírovat, i když stejně víte, že bude nástřih.
Ahoj všichni, nedá mi to a taky se přidám k těm, které jsou pro nastřižení
Střihli mě u obou porodů, neměla jsem s tím žádný problém a mám cca 1cm rovnou prakticky neznatelnou jizvu… a taky myslím, že to oběma dětem trošku usnadnilo cestu ven-a to snad za to taky stojí, ne? ![]()
Fakt moc nechápu, komu může taková prkotina stát za to, že riskne roztržení
A taky nevím, kdo z manželů nebo partnerů je takový detailista, že by řešil jizvu v těchto místech ![]()
A k domácím porodům-každá žena má právo rozhodovat o tom, zda riskne své zdraví, zda má právo riskovat i zdraví svého dítěte je už jiná věc ![]()
Osobně si myslím, že domácí porod by v případě nečekaných a náhlých komplikací (které nevyloučí nikdy nikdo) nevyřešil ani přítomný lékař ![]()
Držím všem palce, aby porody probíhaly rychle, přirozeně a hlavně na konci byly zdravé děti
což je mnohem důležitější než případné nepohodlí a drobné potíže v porodnici… Jana
Nechci byt rypava, ale kdyz si prectete doporuceni WHO, tak zjistite, ze rutinni nastrih nema v modernim porodnictvi misto, ze lepsi je prirozene natrzeni mensiho rozsahu, nez nastrih mensiho rozsahu. Natrzeni je s nastrihem srovnatelne, nema vubec co docineni s pripadnou inkontinenci do budoucna, jak se mnoho ceskych lekaru domniva. Rodila jsem v US, nastrih je zde velmi regulovan, je k nemu pristupovano jako k operaci. Je pripustny pouze u konce panevniho, nadmerne velikeho plodu nebo kdyz jde mimi treba ruckou napred. Take pri klestovem porodu ci za pouziti vakuove pumpy. Kdyby byl udelan „jen tak“, tak by lekar asi moc neuspel. Stejne tak se na strankach WHO doctete, ze nizkorizikovy porod je stejne uspesny jak doma, tak v nemocnici a pouze nizkorizikove rodicky maji rodit doma a to za asistence zkusene PA. Zkusena PA ma s porody mnohem vetsi zkusenost nez kdejaky lekar-porodnik, ten vetsinou chodi jen na zaver nebo pri problemech, ktere detekuje prave ona zkusena PA! Zkuste vice prostudovat, protoze strach plyne z neznalosti
. Linda
Ahoj Linduso, promiň, že reaguju pouze na něco z Tvého příspěvku.
Ale manželův bratranec je porodník, a tak mi velmi podrobně
a myslím, že i jasně vysvětloval rozdíl mezi šitím nástřihu a natržení - ono to natržení se logicky šije hůř
- to je taky jeden z důvodů, proč se mu lékaři snaží vyhnout. Dalšší důvody jsou poporodní komplikace jako záněty a infekce ve větší ráně apod.
S inkontinencí to skutečně moc společného mít nemusí, zato pokud se někdo roztrhne až ke konečníku
, což se bohužel stává, tak ho jisté potíže s vyprazdňováním chtě nechtě čekají ![]()
A v USA (kde můj manžel žil velmi dlouho , a proto nechtěl, abych rodila tam
, takže nepíšu nějaké zkušenosti z páté ruky) je to se zdravotnictvím všelijaké
- často se bojí udělat cokoli, co se pacientovi nezdá, aby je pak nežaloval, takže tam bohužel ani moc nevysvětlují možné alternativy
Ale samozřejmě, jsou výjimky a určitě můžeš mít zcela jinou a velmi pozitivní zkušenost s tamním zdravotnictvím-rozhodně s Tebou nechci polemizovat
J.
JVP, mam zkusenosti opravdu ty nejlepsi, vzdy mi lekar vse vysvetli, rekne i negativa, kdyz se mi neco nezda, hledame prave dalsi alternativy, nikdy nejsem „prechytracely“ pacient, co keca doktorovi do toho, co ma nebo nema a jak delat, nikdy jsem se nesetkala s urazenou jesitnosti, kdyz jsem nesouhlasila s jeho postupem. Naopak v US je diskuze a hledani alternativ bezne, takze spis vidim spatnou zkusenost u Vas, beznou, standardni u me. V CR jsem vazne nikdy zadnou diskuzi nezazila
. Stejne tak me kamaradky Cesky to vidi stejne jako ja… Na tema nastrihu jsem si precetla opravdu tuny materialu, probrala to s gynekology pred porodem a vazne je v US standardem (ano, v CR prave chybi standardizace
), ze nastrih jen v krajnim pripade. Jen nechapu, proc to cesky a US porodnik vidi jinak
. Pritom jde o tu samou situaci. Co v tom asi bude??? Je pravda, ze se rutinne delal nastrih i v US, ale proste tahle praxe je prekonana, vyzkumy hovori nekompromisne… L.
Lindusa
Bohuzel s Tebou musim souhlasit…
Take si myslim,ze se porod v ČR neda srovnat s porodem v USA!
Mam tam sestrenici-ma dve krasne deti a zije tam 20let…
Kdyz ji posloucham,pripadam si,jako bych zila ja z ČR v dobe kamenne!
A neni to jen lekarstvim,jsou tam uplne jine moznosti…
Ona je uz 6let na materske,cili nepracuje a poridili si krasny dum,bydli na Floride u more,jejich deti maji vsechno,letaji do Česka,atd atd…
Ktera rodina v ČR si tohle muze dovolit?
Tady jsou doktori nejchytrejsi a jen malo kdy se narazi na nejakeho,ktery se netvari ukrivdene,kdyz si pacient rekne svuj nazor,atd…
Nejradsi jsou,kdyz se jim do toho nikdo neplete…
Ja konkretne jsem z Jihlavy…
A k me smule je tu porodnice na silene urovni,rodicky nejsou spokojene s pristupem personalu…
Takze tady urcite rodit nebudu-pokud nebudu muset!
Nikynko, proc bohuzel
? Jinak i v US jsou veci, ktere mi nejdou do hlavy, neni to tam jen o tom krasnem ziti a hezkych porodech, ale kdyz uz jsme u tematu tykajiciho se prave porodu, tak proste musim rict, ze v US jsou v tomto silne napred. Ted si treba tehu peci absolvuji v Nemecku a take ma od ceskych „tradicnich“ postupu hoodne daleko, spis se blizi tomu US postupu. Akorat s rozdilem, ze v US radi porod vedou lekarsky, tady se zase snazi pro co nejvetsi prirozenost. Ale je na me, jaky postup si zvolim (samo s ohledem na aktualni zdr. stav) a neexistuje, ze by mi udelali nastrih „jen tak“ a jeste se za to pleskali po ramenou, jak mi zachranili potencialni infekci. Mimo jine WHO uvadi, ze prirozeny natrh, dobre osetreny, se hoji lepe nez nastrih. Nastrih je proste veliky zasah, nechapu, proc se bere div ne na urovni strihani nehtu… Linda
Lindusa,myslela jsem to „bohuzel“ jako minus pro nas,co zijeme v ČR a takovyhle pristup v tehotenstvi nemame ![]()
Proto to bohuzel ![]()
Verim,ze kazda z nas by tento pristup uvitala…
Vim,ze se nastrih v nasem zdravotnictvi bere uplne samozdrejme,zadne diskutovani kolem neho nejsou a to,ze si ho pacientka nepreje nikoho nezajima!
Myslim,ze je tohle hrozny a spatny pristup!Zena by si sama mela rict,co chce a jak to chce.Rodi prece ona a jedna se o jeji telo!
Samozdrejme pokud se nejedna o komplikace a neni ohrozeno dite…
Nikynko, nevím sice, jak to chodí v cizině, ale píšeš, že u nás je nástřih samozřejmostí a bez diskusí - ale to ti musím oponovat. Je to všechno jen o lidech! Ani ne tak o jednotlivých porodnicích. Já např. rodila v Praze u Apolináře, rodila jsem 36hodin, vystřídaly se u mě 4 směny a někdo zkrátka diskusi přístupný byl a někdo si jel prostě po svém. V době, kdy jsem okupovala porodní box se tam vystřídalo spoustu rodiček, některé měly krásný, rychlý porod bez jakýchkoliv zásahů, moje „sousedka“ se trošku natrhla ( chtěli jí šmiknout, ale mimčo bylo rychlejší), no a mě holt nastříhli. Takže bych si tipla, že u každé postupují individuálně.
pehot
Jj,nemyslela jsem to pro nase zdravotnictvi az tak spatne.Urcite jsou doktori,kteri jsou schopni akceptovat rodicku,ale je jich pomalu…
A potom je vetsi procento tech,co si jedou podle sebe,jak pises Ty.
Jj,kdyby to slo podle nasich predstav ![]()
To je prave ten problem, clovek musi v CR spolehat na lidi, kdezto napr. v US je standardizace, je receno, jak se v jakych situacich bude postupovat a clovek ma vice mene jistotu, ze at jde do slavne nemocnice v NYC nebo nekde do prtave ve Stredozapade, tak se mu dostane podobneho pristupu. Samo, ze otazkou zustava, jak se k tomu postavi samotny pacient. A ten prostor rozhodne ma
. Ten je ten, kdo vsemu veli, lekar je vice mene radce (mluvim o neakutnich situacich). Jee, tohle uz pisu asi tak 100 let, musela jsem uvarit mezitim veceri… L.
ahoj - ja teda taky moc nesouhlasim s tim, ze je to v USA URCITE lepsi… uprimne - podle statistik patrime k zemim s nejlepsi perinatologickou peci… co se tyka urovne porodnictvi - jsme napriklad mezi evropskymi zememi -jednicky - takze jak uz tu nekdo psal -je to o lidech… kdyz natrefite na blbce -je to nejvetsi srazka - at prave rodite - nebo vam trhaji osmicky.
At si rika, kdo chce -co chce - pokud nekdo trva na nenastrihnuti - at to povi svemu porodnikovi -nebo zajisti -aby v pripade - ze nebude moci mluvit -mu to nekdo rekne - na strane druhe bych finalni rozhodnuti nechala na lekari - podle toho, jak se bude porod vyvijet.
Ja sice nejsem svadlenka - ale dle meho se cisty strih sije lepe a lepe drzi - nez to, co si „prorve“ cestu samo.. .-)
No, kazda svadlenka by Ti urcite potvrdila, ze jakmile se latka nastrihne, tak se ve strihu sama mnohem snadneji natrhne
. Proste automaticke nastrihy jsou prekonany a neni-li k nemu vazny duvod a ja si ho nepreju, tak to lekar MUSi respektovat. L.
Ja jsem se nastrihu bala snad nejvic ze vseho (klasicky dle vypraveni kamaradek
) No a povedlo se to bez, byla jsem akorat trosku potrhana, coz v mem pripade bylo malinke siti asi na ctyrech mistech a myslim, ze se to s nastrihem neda srovnavat.
Nicmene v mem pripade slo o to, ze mimco se dralo ven a ja jsem nebyla jeste dost otevrena. Zpetne to beru tak, ze kdybych nemela dulu a velmi vstricnou PA, tak me nastrihli, mala se narodila o trosku drive (stejne to bylo celkem rychle asi za sest hodin) ale s nastrihem.
Dula me donutila do celkem silene polohy ve visu na zebrinach, kde jsem se konecne poradne otevrela a PA sama rikala doktorovi, at jeste chvili pocka, ze nechci nastrihnout. Sama se taky musela snazit, aby me behem porodu aktivne masirovala a roztahovala.
Podle me zkusenosti si teda myslim, ze casto jde o lenost personalu a nastrihu by se ve velke vetsine pripadu dalo vyhnout..
Jo a v tom siti je trosku problem v tom, ze jakekoli umrtveni nepusobi hned, nicmene oni zacnou ihned sit, cili to boli jako prase
Ty ctyri stehy mi daly celkem zabrat a i kdyz jse v pohode sedela, tak mi byly jeste par tydnu neprijemne ty nite.
Milada