Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Absolutně souhlasím s tím, že nástřih patří pouze tam, kde je nutný. Nevím proč by měl nějaký doktor do maminky řezat jen proto, že se to tak dělá, což v mnohých případech je. Navíc od pojišťovny za to dostanou solidní plnění.
Monika H. píše:Moni
Absolutně souhlasím s tím, že nástřih patří pouze tam, kde je nutný. Nevím proč by měl nějaký doktor do maminky řezat jen proto, že se to tak dělá, což v mnohých případech je. Navíc od pojišťovny za to dostanou solidní plnění.
arcanobacterium píše:Monika H. píše:Moni
Ono je každý lékař jiný. Záleží možná i na tom, zda je to žena, nebo muž a určitě záleží na skušenostech (ale když si vzpomenu na své první porody, tak jsem nestříhala a měla jsem velkou úspěšnost bez poranění, asi to je i zručností ve vedení porodu). Já jsem gynekoložka a nástřih dělám pouze tam, kde je to nutné (což poznám až v poslední fázi porodu´pokud je hlavička na hrázi). Když se mi zdá, že se to jenom malinko natrhne, tak také nestříhám, protože už ze skušenosti vím, že to bude malinko. Né každý bohužel sdílí můj přístup a mně je to líto. je pravda, že po škole mně zaučovali převážně porodní báby v porodnictví, protože lékařů byl nedostatek a na porodnici se moc nehrnuli.
Já hlavně doufám, že když mně teď u porodu nastřihnou (velice pravděpodobné, protože mimi by mělo mít 4kg), tak mně alespoň krásně zašijou.![]()
Naprosto s tebou souhlasím. Vše je o lidech. Kéž by bylo víc doktorů jako jsi ty. Zároveň také vím, že se porodnice a přístup v nich hodně liší. Navíc čekat jakou chytnu směnu nebo doktora je děsný a hlavně to nemám v povaze a k tomu já osobně nemám v doktory moc velkou důvěru, což opět pramení z mé vlastní zkušenosti. Chtěla jsem porod co nejpřirozenější, proto jsem si zvolila pro mě jistotu, jela jsem do Vrchlabí i když to mám 100 km. Já se nebála porodu, já se strašně bála doktorů a dalšího personálu, a v tom Vrchlabí jsem zdravotníkům opravdu důvěřovala.
Příští podzim bych se chtěla začít snažit o další mimi, a už teď mám nepříjemný pocit zase z těch doktorských martirií a všech vyšetření, kdy má člověk pocit, že je nemocný a ne těhotný. Přála bych si aby to tu bylo jako v Německu nebo v Rakousku nebo alespoň aby testy a vyšetření byla nabídnuta ne nucena, aby když maminka něco odmítne, bylo to bez problému respektováno. Já mám tedy velice dobrou doktorku, tak jsem problém neměla, ale poslední 3 týdny před porodem měla moje mudra dovču a poslala mě do pardubické rizikovky. Zde jsem narazila na doktora šílence, no co jsem zažila … Tak jsem se vykecala
a jdu něco dělat.
Moni
Já to znám z praxe. Mám to štěstí, že pracuji ve výborném kolektivu, máme krásnou porodnici (Nemocnice Ostrov) a jsem tam spokojená. Je pravda, že jako žena lékařka nejlépe vycházím a názorově se potkávám s porodními bábami. Já beru toto povolání jako poslání, chtěla jsem něco změnit, to se mi snad povedlo a chtěla jsem se chovat na porodnici, tak jak jsem to měla vysněné pro sebe.
Nedávám př. žádné léky, pokud nejsou absolutně nutné, vše s maminkami konzultuji. Nosí si ke mně porodní plány a probíráme je (vysvětluji co je u nás možné, co ne a co pak, když se děje toto, či ono). Vím ale, že to není běžná praxe na všech porodnicích (ani u nás nepracujou všichni s porodním plánem s nadšením). Nejvíce u porodu udělá přístup okolního personálu, od lékaře, přes porodní bábu až po uklízečku.
Já jsem si teď domluvila k mému prvnímu porodu svého primáře, protože mu nejvíce důvěřuji a máme dobrý vztah, tak uvidím ![]()
arcanobacterium píše:
Moni
Já to znám z praxe. Mám to štěstí, že pracuji ve výborném kolektivu, máme krásnou porodnici (Nemocnice Ostrov) a jsem tam spokojená. Je pravda, že jako žena lékařka nejlépe vycházím a názorově se potkávám s porodními bábami. Já beru toto povolání jako poslání, chtěla jsem něco změnit, to se mi snad povedlo a chtěla jsem se chovat na porodnici, tak jak jsem to měla vysněné pro sebe.
Nedávám př. žádné léky, pokud nejsou absolutně nutné, vše s maminkami konzultuji. Nosí si ke mně porodní plány a probíráme je (vysvětluji co je u nás možné, co ne a co pak, když se děje toto, či ono). Vím ale, že to není běžná praxe na všech porodnicích (ani u nás nepracujou všichni s porodním plánem s nadšením). Nejvíce u porodu udělá přístup okolního personálu, od lékaře, přes porodní bábu až po uklízečku.
Já jsem si teď domluvila k mému prvnímu porodu svého primáře, protože mu nejvíce důvěřuji a máme dobrý vztah, tak uvidím
Arco, jukla jsem ti na profil, byla jsem zvědavá, zda nejsi někde z mého okolí, že bych se s tebou domluvila na porod
.
Kdy se ti má narodit miminko? Určitě porod s miminkem zvládnete tak jak si oba přeje. Omlouvám se, že odepisuju tak pozdě, měla jsem celé odpoledne návštěvu.
Moni
Bydlím v Ostrově u K. Varů a pracuji v nemocnici Ostrov. Termín porodu mám 13.9., tak uvidíme, jak se malému bude chtít jít ven.
U nás hodně rodí i porodní báby, takže přístup stejný, jak u mně a i kolegové jsou v pohodě. Jsme celkem vyhledávaná porodnice hlavně z důvodu personálu, i když já moc srovnávat nemůžu, protože jsem nikde jinde nepracovala.
Dobrou noc
![]()
arcanobacterium píše:
MoniBydlím v Ostrově u K. Varů a pracuji v nemocnici Ostrov. Termín porodu mám 13.9., tak uvidíme, jak se malému bude chtít jít ven.
U nás hodně rodí i porodní báby, takže přístup stejný, jak u mně a i kolegové jsou v pohodě. Jsme celkem vyhledávaná porodnice hlavně z důvodu personálu, i když já moc srovnávat nemůžu, protože jsem nikde jinde nepracovala.
Dobrou noc![]()
Dobrou noc a mějte se oba moc hezky
![]()
Ahoj holky,tak tady čtu vaši diskuzi,jelikož mě to čeká taky,tak se o vše zajímám a vše studuji.Termín porodu mám až 7.února,ale myslím že to uteče jako voda.
Myslím že co se nástřihu týče,je velmi indivuduální,protože ať je to jak chce,tak každá jsme dole jiná a jinak pružná,nebojak to napsat.:-)
Kždopádně je to po porodu asi bolestivé,ale myslím,že za ten voňavej uzlíček to stojí a je nejdůležitější,aby se mimiko narodilo v pořádku a bylo zdravé.
A to si myslím,že jsem docela posera,protože jsem nikdy neměla žádný větší zákrok a nebyla jsem nikdy v nemocnici a přiznám se,že jsem ze všeho co mě u porodu čeká docela dost vystrašená,ale už teď se těším na miminko a nejraději bych měla vše za sebou.
Ono to není jen tak zařízeno náhodou,že rodíme my ženy.Jsme holky statečný a nějaký nastřižení pro nás nic není..
Au
Berme to tak,že pánové by to nikdy nezvládli…:-)
Je to určitě individuální…rodila jsem na Bulovce a bez nástřihu..sama jsem se divila,že mi ho neudělali automaticky..
arcanobacterium píše:
MoniBydlím v Ostrově u K. Varů a pracuji v nemocnici Ostrov. Termín porodu mám 13.9., tak uvidíme, jak se malému bude chtít jít ven.
Dobrou noc![]()
Jéééééé, dobrý den paní doktorko, vás bych tady nečekala. A píšu jenom pro to abych potvrdila, že máte naprostou pravdu. Přístup máte opravdu skvělý a já mám k vám naprostou důvěru (i když jsme se většinou nepotkávali za veselých okolností). Teď mě jenom trochu mrzí, že v práci nějakou dobu nebudete, protože já jedu opět své kritické týdny a když se necítím dobře, tak si říkám, doktorka tam není, vydrž
Trochu sobecké, co? Ale jinak vám to samozřejmě moc, moc přeji a držím palce ať je vše ok. Marcela (RHB, možná budete vědět)
Jéééééé, dobrý den paní doktorko, vás bych tady nečekala. A píšu jenom pro to abych potvrdila, že máte naprostou pravdu. Přístup máte opravdu skvělý a já mám k vám naprostou důvěru (i když jsme se většinou nepotkávali za veselých okolností). Teď mě jenom trochu mrzí, že v práci nějakou dobu nebudete, protože já jedu opět své kritické týdny a když se necítím dobře, tak si říkám, doktorka tam není, vydržTrochu sobecké, co? Ale jinak vám to samozřejmě moc, moc přeji a držím palce ať je vše ok. Marcela (RHB, možná budete vědět)
Dobrý den,
Marcelko pozor na emimino, je to vysoce návykové
(snad si pamatuju správně, 2× neúspěch, teď máte od hematologa nízkomolekulární heparin ??)
Doufám, že se to teď už povede a budu moc moc moc držet palce. Jinak tady jsem aktivní v diskuzích (hlavně XXL těhule
), takže kdyby něco, klidně napište.
Nám už se to krátí, už jenom 14 dní, tak uvidíme, kdy to bude, už jsem nějaká nedočkavá ![]()
Barča
arcanobacterium píše:Jéééééé, dobrý den paní doktorko, vás bych tady nečekala. A píšu jenom pro to abych potvrdila, že máte naprostou pravdu. Přístup máte opravdu skvělý a já mám k vám naprostou důvěru (i když jsme se většinou nepotkávali za veselých okolností). Teď mě jenom trochu mrzí, že v práci nějakou dobu nebudete, protože já jedu opět své kritické týdny a když se necítím dobře, tak si říkám, doktorka tam není, vydržTrochu sobecké, co? Ale jinak vám to samozřejmě moc, moc přeji a držím palce ať je vše ok. Marcela (RHB, možná budete vědět)
Dobrý den,
Barča
Marcelko pozor na emimino, je to vysoce návykové![]()
![]()
(snad si pamatuju správně, 2× neúspěch, teď máte od hematologa nízkomolekulární heparin ??)
Doufám, že se to teď už povede a budu moc moc moc držet palce. Jinak tady jsem aktivní v diskuzích (hlavně XXL těhule), takže kdyby něco, klidně napište.
Nám už se to krátí, už jenom 14 dní, tak uvidíme, kdy to bude, už jsem nějaká nedočkavá
To jsem přesně já
Teda 14 dní, to už to máte za pár. Tak přeju ať se brzy dočkáte a porod bez komplikací
Monika H. píše:
Arcano, píšu jen, jak se vám s bříškem daří?
Daří se nám dobře, počítáme dny a čekáme, kdy to přijde. Jsme ale jako lenochod kombinovaný s velrybou
![]()
Barča ![]()
arcanobacterium píše:Monika H. píše:
Arcano, píšu jen, jak se vám s bříškem daří?Daří se nám dobře, počítáme dny a čekáme, kdy to přijde. Jsme ale jako lenochod kombinovaný s velrybou
Barča![]()
Baru, vím, že to víš, ale opravdu odpočívej. Já jsem pořád někde lítala a pak jsem jela k porodu docela unavená
Vím, jak je to náročné, ale zároveň je to těšení tak krásné. I teď, kdy je naší Sophince rok, se mi po bříšku zasteskne. Užívejte si poslední dny „2v1“ jak jen to jde a přeji „pohodový“ porod
.