Nástřih...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15883
5.6.08 07:53

Ahoj, nedá mi to, abych také do této diskuze nepřispěla :D

Pracuji ve zdravotnictví, tudíž musím vám některým trošku oponovat, že né vždy je to o lenosti personálu! (Pracuji na jiném odd. než je porodnice a vše co se týče o ženu a dítko…) Většinou všechny porodnice uvádějí, že nástřih a klyzma je dle přání rodičky…

Já jsem nastřižená byla a musím říct, že jsem za to vděčná, porod jsem měla celkem rychlý (příjezd do porodnice ve 12, v jednu rupnutí vody a malý byl na světě ve 4)…jenže při tlačení šla s hlavičkou i jedna ručka (jak se špatně zarotoval do porodních cest), tudíž jsem fakt ráda, že mě PA s mým souhlasem! nastřihla, jelikož bych byla potrahaná až ouvej 8O 8O A potom si tepr to šití neumím představit a souhlasím s názorem, že potrhané se šije daloko hůře než nástřih (to jsem byla roztrhnutá i dovnitř…), jelikož se může natrhnout nekontolovatelně, tudíž to může být na několika místech a do různých délek…takže pokud je nástřih nutný, tak proč ne…navíc se mi to hojilo dobře a při večeři jsem si sedala bez nafukovacího kolečka…

Toto je můj názor…každá máme jiné zkušenosti s personálem a porodnicí…vždy je to o lidech! Ať je to v USA či tady (taky mám příbuzný v zahraničí…)

Mějte se krásně :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
5.6.08 08:04

RYNTYNTYNO, ano, u Tebe byl nastrih rozhodne na miste, o tom bez debat, tam by bylo potrhani skutecne velice rozsahle. Spis se tu bavime ale o nastrihu, ktery je proveden jen tak, rutinne, protoze se to tak vzdy delalo a lekar nema ani nejmensi potrebu se Te optat, jestli souhlasis. V tom je ten za:,–(ni problem. Jakozto s dalsimi vecmi typu oxytocin, odnaseni zdraveho donoseneho ditete rutinne do inkubatoru „na prohrati“, klystyr, holeni apod. Lekar by opravdu mel zastavat ne tak direktivni roli (stale mluvim o neakutnich situacich) a brat pacienta jako svepravneho. Desi me, jak spousta lidi venuje vice zajmu oprave sveho vozu, to se vyptavaji na vsechno, neboji se mechanika ukolovat ci dokonce mu oponovat a to pochybuju, ze jsou vsichni vyuceni mechanici :) . O sve zdravi, ktere je nenahraditelne, uz takovy „zajem“ nemaji a vlastne slepe duveruji osobe, kterou vubec neznaji. Pritom i ten mechanik je odbornik ve sve branzi…

LUSIE, je super, ze je CR na takove urovni, ale urcite pochopis, ze slusnejsi jednani ze strany zdravotniku by tu peci urcite nedegradovalo :) . Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15883
5.6.08 12:13

Lindusa:
Mno…tuším o čem tady je řeč :wink: :wink:
Já jsem dala jen můj příklad kvůli tomu, aby autorka viděla, že co nemocnice resp. porodnice má jiný přístup…takže je to o lidech, pokud ta porodnice v Jihlavě takový to přístup k rodičce nemá, tak bych šla rodit jinam, kde mají jiný přistup k rodičce, a neházela všechny do jednoho pytle…
A odtud lékaři a sestry odcházejí povětšinou z jiného důvodu :wink: A to že jsme špatně finančně ohodnocení :?

Takže asi tak :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Myshka
17.6.08 10:08

…taky musím potvrdit, že nástřih byl obrovským vysvobozením po dlouhém neúčonném „tlačení“ (skoro 2 hod.). Naopak jsem pak přemýšlela, proč s nastřižením tak dlouho čekali, mohli jsme mít po trápení já i personál. Oproti té bezmoci je nástřih a šití úplná sranda. Je fakt, že ty 3-4 dny poté jsou (nebo u mě) byly drastické.

• Citovat
  • Upravit
137
17.6.08 10:34

Podle mě je právě otázka, jestli tě náhodou nenechali tlačit dříve, než jsi byla pořádně otevřená. U mě právě PA toto řešila, musela jsem volit vhodné polohy pro otevírání a zároveň pro to, aby mimčo sestupovalo pomaleji. Je to samozřejmě případ od případu (a dle kondice mimča), ale myslím, že v tom mojem konkrétním případě by to bez této pomoci dopadlo tak, že by mimčo bylo ven dříve, ale já bych byla nastřižená, protože by tam holt nebylo dost místa…
 Milada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
17.6.08 22:28

Při porodu do vody se nenastřihává, protože by to ani nijak snad nešlo. A ta hráz ve vodě změkne a je víc poddajná, protoje to lepší. Jenže málokde to de.

Mě teda nastřihly, ale i tak sem byla potrhaná až až… zašívaly mě snad i za ušima, a to bylo možná snad horší než ten porod… dr. na mě pak byl i nepříjemnej, že mu pořád uhýbám, a měl nejapný poznámky něco o vykrvácení… blb…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuz
2190
23.6.08 19:46

Já bych měla taky dotaz ohledně nástřihu - dělá se při dalším porodu případný nástřih ve stejném místě a nebo jinde, třeba úplně na druhé straně? Neví někdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
23.6.08 21:45

Tak já rodila třikrát,poprvé mě nastřihli a šití jsem vůbec necítita…i když potom pár dní po porodu,nebylo nic moc,dost mě to bolelo.Při druhém porodu mě také nastřihli,šití jsem cítila úplně všechno a docela to bolelo,ale zase za pár dní po porodu bylo vše OK.Při třetím porodu mě nenastřihli,ale trochu jsem se potrhala,syn se rodil s ručičkou,pod hlavičkou…šití jsem zase dost cítila,ale dalo se to zvládnout,po porodu,bylo všechno super a nic nebolelo. :lol: :potlesk: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
23.6.08 23:30

Já jsem byla nastřižená i hodně potrhaná. To potrhání bylo hlavně proto, že se Honzíkovi začalo ztrácet srdíčko na monitoru a prostě musel rychle ven, takže to bylo i s dopomocí PA na mém břiše.. Šitá jsem byla hodně, šili mne asi hodinu a bolelo to tedy dost..možná i proto, že jsem celou dobu porodu i po porodu měla hroznou „třesavku“ - zimnici, takže jsem nebyla schopná se uvolnit. Na stole jsem pořád doktorce ujížděla a zase se omlouvala a přisouvala se blíže k ní :twisted: Nikoho tam ale nanapadlo mít nejapné poznámky. Naopak mne chválili, jak jsem statečná šikovná a vůbec :twisted:

Zasvátám názor, že doktoři vědí, kdy nástřih udělat. Nikdo ho nedělá zbytečně, pokud vidí, že dítko normálně projde. Stejně se dělá v kontrakci při tlačení, kdy je hráz napnutá a podle toho přece nástřih provedou.. Absolutně jsem to necítila a stejně jako klystýr mi to přijde přirozená součást porodu a ani jsem se toho nebála a ani to neřešila.. Fakt mi v té chvíli bylo úplně jedno, co se mnou udělají.. A naopak, kdyby se mne někdo v tu dobu zeptal, jestli chci nástřih, tak bych to považovala za zbytečné stresování mé osoby.
A taky bych docela chtěla vidět chlapa, který stojí za zády doktorům a hlídá, aby neprovedli nástřih :lol:..jak tu někdo poznamenal..

Co se týče USA zdravotnictví, tak mi to připadá v této diskuzi docela přeceňované. Čeští doktoři jsou opravdu ve světě velmi cenění a na vysoké úrovni. Co za USA pokulhává je asi právě ta komunikace s pacientem. Nebylo by špatné v tomto USA dohnat, ale v ostatním jsem ráda za české odborníky. I tak ale musím říct, že u nás v porodnici byla komunikace také suprová.. bylo mi vždy trpělivě vysvětleno vše, na co jsem se zeptala. Také mám pár známých žijících v USA. Teď momentálně sestřenici, která měla akutního císaře ve 27 týdnu. Bohužel mimčo nepřežilo. Přitom již na krevních testech v 19. týdnu zjistili, že vše není úplně ok, ale nikdo to neřešil a při tom porodu zjistili, že dítě nebylo dostatečně vyživované - tj. odpovídalo stáří 21 tt namísto 27 tt. ..
Když srovnám, že já jsem tady v ČR měla podezření na únik plodové vody ve 26 tt, což se nepotvrdilo.. Přesto mne nechali 3 dny v nemocnici na pozorování a důkladné testy. A nemyslím, že bych nějak chtěla nemocnici zneužívat.. bránila jsem se, ale člověk ten revers fakt neriskne, když jde o dítě.

Takže nástřihům a českým doktorům zdar! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
24.6.08 12:53

taky jsem ted nedavno rodila a byla nastrizena.Nebylo to zadne nastrizeni „dopredu“ ale az pri samotnem porodu kdy se hlavicka nechtela proklubat ven.
Pri siti jsem mela taky zimnici jako petrajda a dr mi pri opichu zrejme napichla cevku ponevadz se tam vytvoril hematom takze pri celkove narkoze mi to museli roztrihnout a znovu zasit.Jsem pozasivana teda fest a stale to dost hodne boli a navic se mi to nechce zahojit :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
24.6.08 15:03

Taminko, přeju ti, ať se ti to brzy zahojí. Já seděla na kruhu asi 10dní - jinak to fakt nešlo, ale zas jsem to měla zhojený krásně ( mi řekla Dr.už v porodnici, já tam teda nic krásnýho neviděla 8) )

A prosím, opakuji dotaz zuz - při druhém (třetím..)porodu stříhají do stejného místa,nebo na druhou stranu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.6.08 15:15

Ahoj holky,
zněl tu dotaz ohledně druhého a dalšího nástřihu. Mě při druhém porodu stříhali do stejného místa. A při šití mi dr říkal, že se to hůř šije, protože je to takové tuhé po té staré jizvě. Ale ničemu to nevadilo, jen to víc tahalo a musel víc utahovat. Jinak po druhém nástřihu jsem během 2 týdnů už seděla normálně jako bych nikdy nerodila. Ono asi záleží taky jak kdo sešije a jak se vytáhnou stehy…
Nyní jsem taky těhu a tak jsem zvědavá jak to bude teď 8)

Mějte se pěkně a papááá Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
24.6.08 20:37

Ahoj holky,
věřím tomu, že když přijde doktor, tak ten opravdu kvalifikovaně rozhodne, jestli je nutný nástřih, nebo ne. Akorát v té chvíli už je mimčo skoro na světě a na nic jiného moc není čas.
Myslím, že to je práce PA, aby sledovala, jak se porod vyvíjí a jak je rodička otevřená a případně jí doporučila změnu polohy atd. Což si teda nedělám iluze, že v případě, kdy má další porody, k tomu nějaký komplikovanější, že na to má vždy čas…
 Milada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Niky27
28.7.11 23:52

Tak já jsem rodila 14 hodin.Vůbec jsem se neotvírala takže nástřih byl nutný.Když už byl konečně Kubíček na světe tak mě pak asi hodinu šily bylo to hrozné ale každý to má jinak :) A sednout si ani náhodou po 2 týdnech po porodu jsem furt seděla na dětským nafukovacím kruhu moc dobrá věc :)

• Citovat
  • Upravit
12064
29.7.11 00:28

Niky, i u nás v ČR jsou porodnice, kde lze porodit pokud možno dle přírody a bez rutinních postupů jako je např. ta epiziotomie (nástřih). Píšeš, že jsi z Jihlavy, takže jednu z mála těchto porodnic máš celkem blízko, v Havl. Brodě. Já jela do porodnice, která vyhovovala mým kriteriím 100 km a nelituji a právě Havl. Brod byl alternativou, kdyby náhodou ta vybraná porodnice nevyšla. K porodu doporučuji sepsat porodní plán, ve kterém popíšeš svá přání a také to co si v průběhu porodu nepřeješ.

Přeji pohodový porod :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky