Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, v prvnim teh. jsem mela posledni 2 mesice sielny bolesti stydky kosti, bylky dny, kdy jsem proste nevstala nebo brecela bolesti. ale pry se s tim nedalo nic delat, jak mi rekli v motole, musim vydrzet
no, ted jsem v 9. tydnu a uz to pomalicku zase citim, uplne minimalne, ale tusim, ze ke konci to bude zase „pekny“. mam strach, aby pak pripadne symfyza nepraskla pri porodu. dela se kvuli tomu cisarsky rez? nebo jak se ten rozestup meri, aby jeste vedeli, ze klasicky porod zvladnu? cisari se nebranim, jen by me zajimalo, jak se to resi. chtela bych rodit v podoli. dekuju za zkusenosti!
Ahoj mě bolela ve druhém těhu stydká kost šíleně od začátku těhu až do konce, nikdo mi nic neměřil, ani nějaké vyšetření nedělali, i když jsem opakovaně říkala, že nemůžu ráno ani vstát z postele a chodit hrůza. Ale já císaře měla, protože jsem měla zase jiné problémy, ale kvůli stydké kosti to nebylo
. Tak ti neporadím.
U druhyho kluka to bylo hrozny, snad od 3. mesice bolesti jako krava. Byla sem s tim na rehabilitaci, nejak mi slecna vratila ty kosti na spravny misto a pomohlo to okamzite. Ne ze bych pak uz tu bolest vubec necejtila, ale oproti ty hruze to byla prochazka ruzovym sadem. A musela sem nosit podpurnej pas. O cisari se nikdo ani nezminil a nic nikdy nemerili.
Ahoj, tak já právě kvůli rozestupu symfýzy rodila císařem. Asi ve 20. týdnu mě začala stydká kost bolet tak, že jsem ani nemohla chodit. Byly i doby, kdy jsem se plazila po čtyřech na WC, protože na vlastní nohy jsem se prostě nepostavila. V jednu dobu jsem musela mít berle
Gynekologovi jsem to řekla, prý to musím vydržet, nic na to není. Při velkých bolestech jsem si měla na noc vzít něco na bázi paracetamolu, abych se vyspala. Před porodem se prý uvidí. Při kontrole mi tu stydkou kost pokaždé prohmatal, vždy řekl, že to vypadá, že se to dál nerozjíždí. Zapsal nález i do knížky. (Já si to pak už kontrolovala i sama, zda se to dál rozjíždí nebo ne.) Pak po převedení do poradny v porodnici mě poslali na ortopedii (myslím, že po 37 ukončeném týdnu) a tam už jsem dostala jasné doporučení - sekce. Nebezpečí prý není ani tak pro miminko (i když samozřejmě taky), ale hlavně pro matku, protože by prasknutá stydká kost mohla protrhnout dělohu, močový měchýř… Takhle mi to bylo řečeno. Po porodu jsem tu bolest nějak nevnímala, to jsem spíš řešila bolest jizvy, a pak asi po týdnu jsem si uvědomila, že už stydkou kost vůbec necítím. Od té doby to nebolelo. No a jen doufám, že se to u dalšího těhotenství nebude opakovat, protože kdo nezažil, nepochopí… Takže držím palce, ať to bolí co nejmíň a ať se ti nerozjede ![]()