Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky těhulky a maminky ![]()
chci se zeptat, za týden dostanu žádanku na vyšetření na cukr a slyšela jsem o tom dost hrozný věci ![]()
Můžete sem písnout svoje zkušenosti? Prý je to dost nechutný a málokdo to zvládne na poprvý
Mám problém s tim když jsem ráno na lačno - i mimo těhotenství - je mi prostě zle a musim se co nejdřív najíst takže se obávám, že to u mě bude navíckrát tak jen prosím o zkušenosti ať vim do čeho jdu ![]()
kuju ![]()
No nevím, mě to problém zas tak nedělalo, já na tomto vyšetření byla víckrát, protože jsem měla zjištěnou cukrovku u prvního těhu, tak v druhém mě kontrolovali několikrát a měla jsem na to metdou. Zatajit dech, rychle to do sebe hodit a bylo to. žádný pomalý pocucávání…takhle jsem minimaliźovala tu sladkost, která je hodně intenzivní. A to mi taky bývalo po ránu špatně..neboj, pověsti jsou horší než skutečnost, jsou mnohem mnohem hnusnějšívyšetření než vypití trochy sladké vody ![]()
Ahoj…předně je dobrý si to dopředu neprotivit
12 hodin před odběrem nesmíš jíst. S sebou si můžeš vzít neslazený čaj a případně i půl citronu (tu si vymačkáš do té sladké vody, ale někde tam už ten citron dávají) Přijdeš tam odeberou ti krev, dají ti vypít tu cukrovou vodu (cca půl litru)Z vlastní zkušenosti ti můžu poradit, aby jsi to do sebe hodila max. na 5× a fakt si to neprotiv. Mě to chutnalo jako trošku přeslazený Sprite a nebylo to chuťově až tak špatný. Pak tam hodinu sedíš, odeberou ti krev a po další hodině ti znovu odeberou krev a můžeš jít domů. Pokuď se ti začne motat hlava,tak je dobrý si lehnout (já třeba první hodinu prospala) Během těch dvou hodin můžeš popíjet ten čaj a nebo neperlivou vodu. A hlavně klíd…přežily to jiné těhule, přežiješ to i ty. Já z toho taky měla strach a potom jsem si říkala, že to zas až tak hrozný nebylo ![]()
No je to teda dost velkej kentus
,ale dá se to.kdyby toho nebylo tolik tak je to úplně v pohodě.Ale byly tam se mnou maminky,který to nerozdejchaly a šlo to ven
.Je to prostě jako hooodně moc přeslazenej čaj.To zvládneš neboj
![]()
teda já se na tohle vyšetření i těšila. já sladké ráda a tohle mi absolutně nevadilo. mprostě vypiješ půl litru hodně sladké vody, většinou to už ochucují citronem. u obou dětí jsem měla těhu cukrovku, takže testů jsem absolvovala víc. u žádného se nikomu nedělalo špatně.
jinak žádanku ti vydá tvůj gynekolog.
a jak psaly holky výše. opravdu si to neprotiv. tenhle test je proti jiným pohodička ![]()
Asi to bude na téhle diskuzi moje první reakce. Byla jsem na testu minulý týden a čekala jsem jen nepříjemné věci, jak je popisují v jiných diskuzích a nakonec jsem byla mile překvapená. Do nápoje přimíchala sestra citrónovou příchuť, tak mi i chutnal a jak mi jindy bez snídaně bývá špatně, tak ten den jsem to zvládla naprosto v pohodě. Jen jsem prevetnivně nikde moc po městě nepoletovala. Ale byla se mnou v čekárně jiná těhulka a té po nápoji špatně bylo, že si až musela na chvíli lehnout. Tak je to jako v jiných případech asi individuální, jak kdo zareaguje.
Ahoj. -mě spíš přišlo protivný to lačnění, takže jsem se na to už taky těšila. Ano, také doporučuji vypít tak na třikrát, (nechutnat-prostě nad tím nepřemýšlet) a na to čekání doporučuji knížku, nebo více časopisů. Držím pěsti,ale určitě to dopadne dobře! ![]()
Ahoj, já bych to až tak nedramatizovala
Přežít se to dá, mně spíš vadilo to 2 hod čekání, jinak by to byla celkem pohodička. A podotýkám, že nejsem vůbec na sladké (u nás se teda pije glukóza bez ředění, příchutě apod.) ![]()
Ahoj,
taky je moznost se na to vysetreni vykaslat
ale to nedoporucuji. Prijemne to neni, ale kdyz clovek zatne zuby, tak to jde. Ja to zapijela cistou vodou a dalo se. Pri cekani na odber a vypiti te tekutiny mi uz bylo hlady spatne, ale po vypiti te sladoucke vodicky jsem pak dlouho hlad nemela, nejak mi prestalo travit nebo co
citila jsem se porad plna …
ono asi jak kde a zalezi na subjektivnim vnimani sladkosti ![]()
ja byla ted v patek. Vecer pred tim jsem od 18h!! nemohla jist a pit jen neslazene, pak jsem prisla druhy den na 7 rano, vzala nam krev, pak nam dala vypit pul litru sladke vody. Musely jsme to vypit do deseti minut. Pak jsme musely dve hodiny sedet na zadku (jen na zachod jsme mohly) a pak nam vzala zase krev a hura do kantyny se najist ![]()
mne to prislo jenom trosku vic sladke (a to normalne nesladim
), dalsi dve se tam u toho sklebily a jenom jedny z toho bylo spatne uz po vypiti sotva ctvrt litru. Sestra ji to pak donutila rychle vypit, pani chudak dostala zdrba ze nestiha tech 10 minut, no samo jim to tam pak
Tak ji tam nechali chvilku lezet a pak ji poslali dom, ze test se ukoncuje ![]()
ahoj, dá se to přežít, chce to vypít najednou, můžeš to pak zapít čistou vodou co si přineseš sebou.
jinak mě krev brali před vypitím nápoje a potom až po těch 2 hodinách. ![]()
a mohla jsem jít domů, nemusela jsem ty 2 hodiny čekat v nemocnici.
Já byla dvakrát a je pravda, že ranní lačnění není příjemné (vždycky okamžitě po probuzení snídám, ale asi je to na zvyku), té sladké vody je docela dost, ale vypít se dá (záleží na tom, jak piješ, pokud půl litru za celý den, tak je to pro tebe asi moc, ale já jsem zvyklá pít cca 2 litry, takže bez problémů - co takhle menší trénink, at se zbytečně nestresuješ?). Pokaždé nás tam bylo tak 5 na test, ale že by měla některá problémy to vypít, nebo se nedejbože poblinkala, se nestalo. Vsechny nastávající maminy to zvládly bez problémů, to mi opravdu přišlo otravnější tam ty 2,5 hodiny sedět a čekat (vezmi si něco na zabavení - časopis, …).
Ahoj, tak já to naštěstí napoprvý zvládla, ale bylo to fakt hrozný, já sladký nemam ráda a tohle
. Navíc jsem to dopíjela ještě jako poslední a sestra už nade mnou stála, tak jsem to do sebe musela rychle kopnout, bylo to jak umělej med s citronem a musí se to vypít 1/2 litru do 10 minut (teda u nás to tak bylo).
Nečetla jsem celou diskusi, ale není to tak strašné. Fakt neposlouchej lidi okolo, já tam taky šla vystresovaná, kamarádky mě taky strašily.
Jako popravdě není to nic příjemného, ale není pravda, že málokdo to napoprvé zvládne. Spíš výjimky ne. Nás tam bylo těhulí asi 15 a zvládly to všechny.
Já na tom testu byla dokonce dvakrát, i po skončení těhu, protože byl pozitivní
A fakt nedoporučuju se na ten test vykašlat ![]()
smajlicek90 píše:
Ahojky těhulky a maminky
chci se zeptat, za týden dostanu žádanku na vyšetření na cukr a slyšela jsem o tom dost hrozný věciMůžete sem písnout svoje zkušenosti? Prý je to dost nechutný a málokdo to zvládne na poprvý
Mám problém s tim když jsem ráno na lačno - i mimo těhotenství - je mi prostě zle a musim se co nejdřív najíst takže se obávám, že to u mě bude navíckrát tak jen prosím o zkušenosti ať vim do čeho jdu
kuju
Přesně takhle jsem se na to koukala já. Taky jak se ráno nenajím hned, je mi zle a nemůžu udělat ani krok,ale tohle jsem zvládla. A ani to není tak hnusný, je to teda šíleně sladké, až se z toho fakt lepí pusa, ale vydržet se do dá v pohodě! ![]()