Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím všechny ![]()
V neděli mám první termín porodu, další sobotu pak druhý. Celé těhotenství bojuju proti tomu, abych rodila císařem…bohužel to vypadá, že mi nic jiného nezbyde. V pondělí (den po prvním termínu)mám nastoupit do porodnice a tam mi chtějí ještě ten den udělat císařský řez. Já z toho mám, ale opravdu panickou hrůzu. S mužem totiž sníme o velké rodině a slyšela jsem, že císařem se doporučují jen dvě děti…nevíte co je na tom pravdy? Navíc prý se do toho počítá i například dítě které se rozhodnete po zjištění nějaké genetické vady (postižení) dát pryč. Další moje otázka je…pokud žena rodí první dítě císařem, může druhé rodit normálně? Nebo doktoři kouknou do papírů a vidí první porod císařem tak druhý také? Jo a poslední otázka…kamarádky známá otěhotněla rok po císaři a gynekolog jí řekl, že je v ČR zákon podle kterého pokud žena po císaři otěhotní do roka a půl jde automaticky znova císařem protože jizva ještě není zahojená a děloha by při normálním porodu mohla prasknout. Slyšela jste to někdy některá? Mo díky za odpovědi
Mluvím za moji mamku. První rodila císařem, pak neplánovaně otěhotněla a 14 měsíců po císaři jsem se narodila já, zcela normálně. Pak za 4 roky ještě jednou rodila normálně.
Při otěhotnění po císaři ji prý doktor neuvěřitelně seřval, že to nejde a kdesi cosi, nicméně na potrat ji naštěstí neposlal a všechno dobře dopadlo.
Ale jak to je teď, nevím. Všechny kamarádky v okolí rodí přirozeně…
Ahojky, mám císařem 3 děti první byl akutní po 3 dnech porodu další už plánovaný. Po 3 SC jsem si nechala udělat sterilizaci což jsem neměla dělat chceme s přítelem mimčo a máme za sebou 2.IVF.Můj doktor mě řekl že v tom nevidí problém ohledně SC že dělal i 12× po sobě jedné paní jsou to hodně nábožensky založení. Takže se neboj pochopitelně že spontanní porod je lepší jsi rychleji ok po porodu, ale když jinudy cesta nevede.
Zákon? Bože můj. Ale jo, jsou doktoři, kteří mají očividně svojí vlastní sbírku zákonů, ve své vlastní hlavě, už jsem měla taky tu čest se přesvědčit.
Mimochodem, proč musíš jít na císaře? Dítě je polohou KP? Nebo jaký je důvod?
Pokud se ti přístup lékařů nelíbí, tak jdi do jiné porodnice ![]()
Jinak po císaři se dá samozřejmě rodit vaginálně, víc se hlídá jizva, zda nebolí, zda není ztenčená, ale jinak to jde. V ČR se obecně tvrdí že 2 císaře jsou bezpečné a pak dost, ale v zahraničí se rodí císařem klidně i čtřikrát, pětkrát, všechno záleží na stavu jizvy, na hojení.
Já mám obě děti sekcí. Při druhém císaři se pan doktor smál, že mi tam dá zip, až přijdu příště
…Když bude vše v pořádku a necháš dostatečný čas na zahojení a zpevnění mezi porody (minimálně 2 roky), tak bez problému můžeš mít tři děti. Jestli i více, to nevím. Proč vlastně máš rodit císařem?
První dítě císař (aktuní), druhé dítě krásný přirozený porod bez jakýchkoli komplikací necelé 2 roky po císaři. Taky chceme velkou rodinu a doufam že to půjde.
Znám jednu maminku co má 3 císaře. A tu na eminimu je další co má 3 císaře a jeden přirozený porod k tomu. Dnes už to neni automatické, že musí být další císař, neboj.
A proč chtějí císaře delat tobě? Nemáš naději, že by to třeba šlo přirozeně?
Mně dr. po prvním akutním císaři řekl, že další až za dva roky. Druhé jsem chtěla rodit přirozeně, ale kvůli vyhřezlým ploténkám jsem měla další. Ale pokud bych tyto problémy neměla, tak mně ho nikdo nenutil.
Ted jsem byla na ko po šestinedělí a dr. mi řekl, že pokud by jsme chtěli třetí tak za 2-3 roky.
Takže možnost mít více jak dva císaře tady je. Je tu i pár holek, co je měli třeba 3.
@Gladys Prvně jsem měla rodit císařem kvůli tomu, že mi během těhotenství přišli na nějakou vrozenou vadu kterou mám ale celý život a ani jsem o ní nevěděla a nikdy mi nepřekážela…běhala jsem po všech možných doktorech abych si vydupala normální porod…když mi byl povolen zjistilo se, že mimčo je neskutečně velký a k normálnímu porodu by to nebylo ![]()
@Diana.Kyss Neskutečně velké??? To je otázka… Známá rodila syna 5,5kg, přirozeně a v pohodě. Ale je možné, že máš úzkou pánev
Snad doktoři ví, co činí…
@Diana.Kyss neskutečně velký znamená co? Odhad váhy je jen odhad. Má odchylku +-500g, ale u spousty ženských se netrefili i o víc. Pokud nemáš odhad 6kg, tak bych dala miminu šanci, zda se nevyloupne samo
Každá ženská je jiná, některý dá zabrat i 3kg mimina a jiná v pohodě vyprdne 4,5kg, ani se moc nezadýchá ![]()
To cituji doktory neskutečně velké…navíc na holčičku. Má něco málo přes 4 kila, a prý každý den přibírá ještě na váze. Samozřejmě já bych to chtěla zkusit přirozeně. Můžu se prostě šprajcnout a říct, že císaře nechci?
@Diana.Kyss Samozřejmně, že můžeš, ale spíš bych to zkusila někde jinde se informovat, nechat se vyšetřit od jiného lékaře a uvidíš. Možná, že nakonec budeš muset císařem rodit, ale proč nedat malé šanci??? Přijde mi, že v některých rozhodnutích jsou doktoři rychle hotoví.
Příspěvek upraven 19.07.12 v 16:43
@Diana.Kyss píše:
To cituji doktory neskutečně velké…navíc na holčičku. Má něco málo přes 4 kila, a prý každý den přibírá ještě na váze. Samozřejmě já bych to chtěla zkusit přirozeně. Můžu se prostě šprajcnout a říct, že císaře nechci?
Myslím, že odhad něco málo přes 4kg není až tak strašný:-) U mě se dr sekli o 600g, prý malá bude mít 3,6kg a ejhle, ono "jen 3070g:-D Oni toho nakecaj ![]()
Jinak myslím, že se šprajcnout můžeš ![]()
@Diana.Kyss píše:
samozřejmě, že můžeš odmítnout. Pokud ti porodit nepůjde, tak ti akutního udělají tak jako tak. Ale odpískat to jen kvůli odhadu přes 4kg mi přijde zbytečné. Taky může mít 3,5kg… Dokud nevyleze, tak se to nezjistí.
Já nemám ráda strašení a direktiva. „Neskutečně velké“ je podle mě pusté strašení. Při odmítnutí císaře očekávej další strašení. Osobně bych volila jinou porodnici, ať slyšíš i jiný názor.
Tohle je na každém, zvážení rizik atd. Je to tvoje rozhodnutí, někdo je raději za plánovaného císaře, někdo to chce aspoň zkusit, obojí může nést rizika. Ty by měli být prezentovány ale profesionálně, bez takových subjektivních hodnocení. Mimochodem můj muž měl údajně 4,3kg, byl první dítě a šel otvorem k tomu určeným ![]()