Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já rodila císařem teda úplně klasicky. Ale co si sehnat fyzioterapeuta, ať ti hned jak to půjde na jizvu koukne. Určitě bude nutné se o jizvu hezky starat stejně jak o tu v té kalhotkové linii. Jizva i břicho jde i tejpovat. Netahat opravdu nic těžkého a pak cvičit podle doporučení fyzio. Tak se dáš určitě rychle dohromady ![]()
@micta jj, ve stejným místě to je asi v pohodě, ale právě k té klasické jizvě moc info není…
@anavi13 to určitě ano, to už v hlavě mám…jen mě zajímala nějaká praktická zkušenost a vychytávky 😊 u toho minulého byla dobrá jedná sestra, ta že musím brzy hodně chodit…tak jsem malou furt měla v té postýlce na kolečkách a procházela se po chodbě, 14dni od porodu jsem ušla 5km
ale teď to bude planované a mnohem složitější, tak se chystám dopředu…
@Anonymní píše:
Holky prosím, kvůli vážným komplikacím po prvním akutním císařském řezu budu mít druhý řez naplánovaný a jizva bude od pupíku dolů kvůli placentě v porodních cestách, která i prorůstá do dělohyměl jste někdo tento řez, hojilo se Vám to dobře? Na internetu je nejvíce informací ke klasické jizvě v kalhotové linii, ta byla bez problémů, po 3měsích a po měsíci po revizi jsem už mohla běhat, lyžovat, běžkovat…
Nemyslis vertikalni?
@Anonymní píše:
@anavi13 to určitě ano, to už v hlavě mám…jen mě zajímala nějaká praktická zkušenost a vychytávky 😊 u toho minulého byla dobrá jedná sestra, ta že musím brzy hodně chodit…tak jsem malou furt měla v té postýlce na kolečkách a procházela se po chodbě, 14dni od porodu jsem ušla 5kmale teď to bude planované a mnohem složitější, tak se chystám dopředu…
Super je i pooperační pás. Ten mi u druhého císaře moc pomohl při delším stání, cestování třeba k doktorce. Chůze a hned se hýbat určitě, to je základ
mrkni na kinesi fyzioterapie nebo corjoga na IG. Mají tam tu péči po císaři hezky napsanou. Něco nastudovat je fajn. Hodně to pomůže. Akorát se tam věnují víc tomu klasickému způsobu vedení císařského řezu. Já mám v úterý třetího císaře, tak si to tu teď taky studuji
na jizvu byl super ricinový olej a nebo šípkový jak se vyndali stehy. Mám teď taky poprvé plánovaný císařský řez a je to prostě jiné. Věřím, že to bude lepší.
@blumen jj, myslím…nebude v prvním řezu, ale musí být od pupíku dolů, takže každá dcera bude mít svou jizvu a budou kolmo k sobě…
Mě dělali císařský řez odzhora dolů kdy ho napojovali na jizvu co už jsem měla z dřívější operace, takže mám jednu dlouhou od hrudníku až po lem kalhotek
. Nedokážu porovnat s klasickou jizvou, ale mě se jizva celkem roztáhla do stran a je dost vidět, takže doporučuji nezanedbat masáže až se bude jizva hojit (mě to přišlo nechutné na to sahat, tak jsem tomu moc nedala, ale vzhledem k tomu že mám na břiše ještě dvě další a o dost větší jizvy se ta jedna po císaři už ztratí 😁). Jinak blbě se mi ohýbalo, protože ten řez přeci jen vadí při jakemkoli shybu, ale to je asi tak všechno. Určitě bych se toho nebála. Druhý den po operaci už jsem jela na vozíku za synem na JIPku a třetí den jsem se tam dobelhala sama. Nějak po týdnu mě pouštěli.
Ahoj, mám řez od pupíku dolů, 3 operace ve stejné jizvě a je to ok. Po první hojení v pohodě, rok po první operaci jsem otěhotněla a jizva to taky vydržela, pak císař. Doporučuju najít si dobrého fyzioterapeuta, případně někoho, kdo jizvám rozumí. Až začneš cvičit, nedělat nic na přímé břišáky ale nejmíň půl roku na šikmé a core, ať se ti to zpevní zevnitř. A jakmile budeš schopná si na to sáhnout, až nebudeš mít strupy po stezích, okamžitě promazávat (čisté sádlo je nej, nemusíš zbytečně kupovat drahé masti) a masírovat, ať se ti neudělají uzly! Já to poprvé zanedbala a později už to nedoženeš.
@Anonymní
Ahojky zakladatelko, vím, že už máš dávno „po“, ale já momentálně řeším úplně to samé, a tak se chci zeptat, jak jsi to zvládla a co ta jizva, jestli máš nějaké rady…? U mě taky vcestná placenta, nejsou si jistí, jestli hustá síť cév je moje nebo prorůstají z placenty do dělohy… Pokud to bude ta horší varianta, hrozí mi obrovská krevní ztráta, odebrání dělohy, možná i kousek moč. měchýře…
Císař bude taky od pupíku dolů…Mám z toho docela dost vítr, jestli to vlastně vůbec přežiju…Děkuji za odpověď ![]()
@Mateřídouška 7 ahojda, obě jsme přežily, malá se narodila 34plus4 po 7.krvácení, já měla placentu prorostlou až do močového měchýře a zůstal mi jeden vaječník, ostatní ženské muselo ven, jinak bych vykrvácela, močový měchýř mi spravili…operace trvala přes 4h, několik transfuzi, nicméně 6.den jsem se i s cévkou nechala propustit z gynekologie a přesunula jsem se jako doprovod k malé a plně jsem se o ní starala…jizva se rychle zahojila, ale přepálila jsem vše s nadšením a mám velkou kýlu v jizve…malou už 5,5měsíce plně kojím a motoricky předběhla o 14 dní i donošený miminka…takže je v podstatě o 8týdnů napřed, než by mohla být, její starší ségra byla taky velmi rychle pohyblivá a na nohou…drž se, kolik máš dětí?
jizva mi začíná nad pupíkem, vede okolo a až dolů k té první, bylo to asi 20 stehů…
@AnonymníAhojky, moc a moc děkuju za Tvou odpověď, že sis našla čas na napsání, trošku mě to uklidnilo a dodalo naději
Blahopřeju k malé, jak je šikovná a jak jste to spolu obě zvládlytaky obdivuju, že po tom všem dokonce plně kojíš!!!
Máme už naštěstí tříletého úžasného chlapečka, tohle bude druhý kluk a třetí dítko už určitě v plánu nebylo…Teď jsem 32+0, pozítří se zas po pár dnech doma vracím do nemocnice, kde už si mě nechají až do…Ještě mě čeká magnetická rezonance, tam by snad mohli vidět něco víc…A ve které nemocnici to dělali Tobě? Já budu v Olomouci. Ten strach, že už se třeba nemusím vrátit domů, že bych opustila syna/syny, je hroznýPtala jsem se na šanci na přežití, ale nikdo mi to neřekl…
@Mateřídouška 7 já byla hospitalizována několikrát, nakonec jsem to ještě zkusila jednou domu a vydržela ještě 9 dní, starší dcerka odjela s tatínkem na dovču, tak se 4h cestou vraceli…seběhli se ti nejvyšší v HK. U mě první krvacení bylo v 17.tydnu, pak v 25., pak asi ve 30., pak uz častěji…to rozkojení byla dřina, malá měla trochu darovaného mléka a ja jsem zase darovala dalším miminkům
držím palce
Holky prosím, kvůli vážným komplikacím po prvním akutním císařském řezu budu mít druhý řez naplánovaný a jizva bude od pupíku dolů kvůli placentě v porodních cestách, která i prorůstá do dělohy
měl jste někdo tento řez, hojilo se Vám to dobře? Na internetu je nejvíce informací ke klasické jizvě v kalhotové linii, ta byla bez problémů, po 3měsích a po měsíci po revizi jsem už mohla běhat, lyžovat, běžkovat…
Příspěvek upraven 10.06.23 v 08:12