Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den maminky, zajímalo by mě pro srovnání, jak se liší porod císařským řezem v České Republice. Vím, že je tady hodně diskuzí na toto téma, ale chtěla jsem se podělit, jak to probíhá jinde…Já ho zažila v Uk, tatínek seděl vedle mě a držel mě za ruku, mohou být otcové přítomni i u nás? miminko nechali u mě hned, jen když jsem potřebovala, mohla jsem zazvonit a sestřičky mi přiběhly napomoc (někde jsem četla, že tady v Čr dítě nedají hned), tedy bylo to náročné, vstávat a přebalovat mimčo v tomhle stavu,ale zase nevím, zda bych chtěla být odloučena na dlouho od svého právě narozeného mimi. Domů jsem šla za 5 dní.....Děkuji za Vase příspěvky ![]()
Ahoj, tak partner mohl být u mě, občas ho teda odvolali, ale mohl tam být, ovšem všechny porodnice toto netolerují a otec u císaře být nesmí. Jinak malého jsem měla u sebe až 3. den a domů jsem šla 7. (3 dny jsem byla na JIP). Na kojení mi ho nepřinesly během té doby ani jednou ![]()
Tak u nás úplně opačně…rodila jsem plánovaným CS a jediné,co jsem si mohla vybrat byla spinální anestezie,u akutního je celková…přítel čekal venku před sálem,miminko mi jen ukázali a hned odnesli,pak s ním byl přítel než ho umyli a zvážili…mě mezitím došili a odvezli na JIP,kde jsem 2 hodiny
čekala na malého,kam mi ho pak nosili tak po 5-7 hodinách,kdy byl nakrmený a tak se ani nepokoušel moc přisát
,rodila jsem ve 23:58,po půlnoci mě šili,tady se den porodu bere jako den 0,takže i když jsem ležela na jipce celý čtvrtek,tak podle papírů jsem tam neležela a nechtěli mě v pátek převést na 6-nedělí,nakonec mě teda chtěli převézt,pak zase ne,takže mi malého v pátek nedonesli vůbec
…no a pak se to změnilo ještě 3× a nakonec mě převezli,protože potřebovali místo pro jinou mamču…no a na 6-nedělí to tady funguje tak,že mamky po císaři můžou nechávat mimčo u sester a ty ho vozí jen na kojení,ale já chtěla opravdu moc kojit,tak jsem si nechala malého od první chvíle u sebe i přes tu bolest…a přikládala ho pokaždé si řekl…s přisátím jsme měli docela problémy,ale sestra mi řekla,že mám blbá prsa…no až náhodou u doktorky na měsíční kontrole jsme zjistili,že má syn krátkou podjazykovou uzdičku…promiň za dlouhý román ![]()
jo a šla jsem domů 6 den,ale podle doktorů 5,kvůli tomu šití 20 min po půlnoci…malého mi z neonatologie normálně propustili,protože se narodil 2 min před půlnocí a mě nechtěli,ale byla jsem krásně zahojená a vše bylo v pořádku,tak jsem podepsala revers
…chtěla už jsem moc domů ![]()
Tak já rodila echt akutním císařem ted naposledy a z narkozy jsem se probrala s pocitem,že mě někdo převálcoval.Hned jsem se dožadovala info o synovi.Přinesli mi ho ukázat,zkoušeli hned přiložit.Nutili mě odpočívat,nemohla jsem spát,ale zvednout se taky ne.Když pak za mnou přišli,at vstanu-bylo to děsný
Cesta na wc a do sprchy pro mě byla horor.neumím si představit do toho řešit miminko
Chlap se doma staral o další děti, nebo byl v práci,tak bych na pomoc potřebovala sestřičky nonstop.
Alespon první dva dny určitě.Ten třetí den hned ráno jsem si sama zažádala,aby mi malého přinesli a nechali ho u mě.Vyhověli mi,do té doby ho vozili na kojení.Další den přesun na normální pokoj a ten další odchod domů.Na stehy jsem si dojela následující den
Tak já si nějak nestěžuju
Přišlo mi to všechno v normě za daných okolností ![]()
Příspěvek upraven 02.11.11 v 22:12
U CS jsem otce měla, ale nesměl přímo na sál, stál ve dveří toho sálu, což bylo pár metrů od mé hlavy
Dítě mi přinesli jenom na minutku ukázat a pak mě odvezli na JIP. Na první kojení mi ho přinesla sestřička až za 18 po porodu a na druhé po dalších 12 hodinách. Po dalších 6 hodinách mě už převezli na šestinedělí a tam jsem syna měla kromě noci pořád.
peggyska píše:
Tak u nás úplně opačně…rodila jsem plánovaným CS a jediné,co jsem si mohla vybrat byla spinální anestezie,u akutního je celková…přítel čekal venku před sálem,miminko mi jen ukázali a hned odnesli,pak s ním byl přítel než ho umyli a zvážili…mě mezitím došili a odvezli na JIP,kde jsem 2 hodinyčekala na malého,kam mi ho pak nosili tak po 5-7 hodinách,kdy byl nakrmený a tak se ani nepokoušel moc přisát
![]()
![]()
,rodila jsem ve 23:58,po půlnoci mě šili,tady se den porodu bere jako den 0,takže i když jsem ležela na jipce celý čtvrtek,tak podle papírů jsem tam neležela a nechtěli mě v pátek převést na 6-nedělí,nakonec mě teda chtěli převézt,pak zase ne,takže mi malého v pátek nedonesli vůbec
![]()
![]()
…no a pak se to změnilo ještě 3× a nakonec mě převezli,protože potřebovali místo pro jinou mamču…no a na 6-nedělí to tady funguje tak,že mamky po císaři můžou nechávat mimčo u sester a ty ho vozí jen na kojení,ale já chtěla opravdu moc kojit,tak jsem si nechala malého od první chvíle u sebe i přes tu bolest…a přikládala ho pokaždé si řekl…s přisátím jsme měli docela problémy,ale sestra mi řekla,že mám blbá prsa…no až náhodou u doktorky na měsíční kontrole jsme zjistili,že má syn krátkou podjazykovou uzdičku…promiň za dlouhý román
Nerodila jsi náhodou taky v Motole, tvůj příběh mi docela dost připomíná ten můj porod ![]()
MUFICE píše:
U CS jsem otce měla, ale nesměl přímo na sál, stál ve dveří toho sálu, což bylo pár metrů od mé hlavyDítě mi přinesli jenom na minutku ukázat a pak mě odvezli na JIP. Na první kojení mi ho přinesla sestřička až za 18 po porodu a na druhé po dalších 12 hodinách. Po dalších 6 hodinách mě už převezli na šestinedělí a tam jsem syna měla kromě noci pořád.
děkuji za rychlé příspěcky
, Možná není tady naškodu, že se o miminka aspon trochu postarají, a maminka si může odpočinout, já si jen pamatuji, jak jsem se zhrbená ohýbala k malému abych ho poprvé přebalila - bolest jak dˇas, a vím, že kojení byla taky hrůza, kojit jen v leže naboku a břicho bolelo, jak čert, malý řval a řval a nechtěl se mi přísát na prso, měla jsem je za dva dny tak popraskané, že jsem myslela, že mi bradavky odpadnou. Připadalo mi, že ohledně kojení, mi sestřičky moc nepomohly. Jo a pamatuji se, že se střídaly jako na běžícím pásu a to i během mého porodu, ale byly všechyn velmi příjemné ![]()
Já měla akutní císař, partner u mě nebyl. Měla jsem spinální anestezi. Po operaci malou ošetřili, ukázali mi ji a odešli. Na chodbě ji dali pochovat rozklepanýmu tatínkovi a odnesli ji na dětský. Mě odvezli na JIP. Malou mi nosili na kojení. Poprvé asi za tři hodiny. Pak sem tam. Já se o ni první den ani nemohla starat, po operaci jsem nemohla zvedat hlavu nějakou dobu, aby mě nebolela. Po tom jednom dni mě vytáhli cévku, odvedli se umýt a pak asi ještě den nechali samotnou. Asi třetí den jsem dostala malou na pokoj. Ale s tím, že kdyby byl problém, nechají si ji ještě vedle.
Porod se mi spustil v neděli odpoledne, ve tři ráno v pondělí byl proveden SC, pustili nás v sobotu dopoledne.
Můj SC nebyl plánovaný, spíše jsem si ho „vykřičela“ z důvodu KP. Ale to, že jsem o to musela „bojovat“ byl jediný problém. Manžel byl asi 1,5 m od mé hlavy, za okýnkem, ale mrkali jsme na sebe, takže pohoda. Spinálka mě nedělala problémy, nic nebolelo, malá byla za chvíli venku. Ukázali mi ji na chvíli, odnesli na ošetření do toho přísálí, kde seděl manžel, takže byl celou dobu s ní. Po šití mě odvezli na pokoj a chodili kontrolovat, manžel byl s malou. Na první přiložení ji přinesli asi po dvou hodinách a pak po třech až šesti (prý mezi tím spala), ale to nevím jistě. Moc jsem to neřešila, v naší porodnici se na kojení hodně dbá, takže jsem věřila, že tedy asi častěji nakojit nechtěla. Po 24 hodinách od operace jsem vstala a „běhala“, fakt mi bylo dobře. Po 48 hodinách jsem dostala malou do péče, řekla jsem si o to, do té doby probíhalo přikládání a moje (tajné) pojídání homeopatik na mléko. Laktace se spustila po 48 hodinách, takže dost brzy.
Neměnila bych. Dříve bych se asi nezvládla postarat, no, možná o pár hodin dříve jo, a kojila jsem do roka, takže v mém případě to, že nebylo první přiložení na sále až tolik nemělo vliv. Domů se u nás pouští 7. den, tj. po vytažení stehů, malá už tou dobou přibírala jak ďas ![]()
Tak to upřímně smekám, starat se o miminko hned po operaci. Já jsem se skoro vyvrátila ještě druhý den odpoledne, když jsem vstala.
Měla jsem plánovaného císaře se spinální anestezií. Manžel být u porodu nesměl, malou mi na sále 2× ukázali a pak ji odvezli na dětské (tam už manžel byl). Ihned po dovezení ze sálu mi malou přiložili a pak mi ji vozili co 3 hodiny na kojení. Na JIP jsem byla 2 dny, třetí vytáhli cévku a udělali znovu klystýr (dávali nám normálně najíst, kamarádka říkala, že ony byly tak maximálně o holém vývaru). Ještě ten den vozili malou jen na kojení, čtvrtý už jsem ji dostala, šestý den šla domů.
Za mě musím říct, že mi to zcela vyhovovalo. Sice jsem u sebe neměla miminko hned od začátku, ale měla jsem co dělat sama se sebou. Na kojení ji vozili pravidelně a jsem si jistá, že by ji nedokrmovali.
Mela jsem u druhyho nuceneho cisare po 4h porodu kvuli blbe poloze, takze jsem dostala spinal (nebo epi, nevim jakej je v tom rozdil
), proste do patere..
V Podoli muze byt manzel jen u planovaneho cisare, musi si ho zaplatit, 3000 Kc. TAkze myho muze nechali na chodbe, ale nevadilo mi to, v podstate to bylo jen rozriznout, vyndat, normal porod si uzil, takze tohle nam nevadilo, ze tam nebyl ![]()
Po hnusnem vyndani (tlak na bricho
)mi ho ukazali, predali manzelovi, sli s nim umyt, zmerit atd..a pak mi ho zase prinesli na chvili ukazat uz zabalenyho a umytyho, odvezli, manzela odveleli s cislem na pevnou a me prevezli na JIP.
Bolela me silene ruka, takze jsem byla rada, kdyz jsem si mohla zdrimnout.. Vubec nevim, po jake dobe ho privezli na kojeni, tak po 6h ![]()
Pak je vozili po 3 h, za 24 h jsem si nechala vyndat cevku, musela jsem vstat a hned na normal pokoj.
Kdo chtel, mohl mit na normal oddeleni miminko hned, ja jsem si ho vzdy nechavala chvili u sebe, ale na noc jsem si ho prvni den nechala odvezt, chtela jsem se vyspat ![]()
No a druhy den po porodu jsem si ho nechala uz u sebe a ctvrty den po porodu jsme sli domu. V Podoli to docela ale lifrovali, sup sup, nekdo sel z JIP i po 12h, potrebovali mista, takze kdyz dite a matka byli ok, hned je hnali domu ![]()
Tak já měla plánovaný SC pro KP. Do porodnice jsem přišla den předem dostala jsem Clexane. Druhý den jsem čekala do jedné hodiny na svou doktorku a šlo se na věc. Manžel seděl hned u mé hlavy. Porod popisovat nebudu,moc dobře mi nebylo.Ale zas žádná velká hrůza,si myslím
Když syna vytáhli tak mi ho asi na 2vteřiny ještě nahatého ukázali a pak s manželem odvedli na ošetření. Pak mi ho přinesli zabaleného ještě jednou ukázat s tím,že jede do inkubátoru,že se trochu hůř adaptuje. A že jak to bude možné,tak mi ho donesou. A myslím,že tak za půl hodiny co jsem ležela na pooperáku mi ho přinesli. Byl napojený na oxymetr,tak jsme ho mohli mít jen asi půl hodiny. Jen jsme se mazlili,na kojení jsem neměla vůbec myšlenky (nevím proč,protože jsem si strašně přála kojit),pak ho zase odnesli a manžel šel domů. Přišla za mnou sestra,že když bude vše ok,že mi pak malého donesou a kdyby náhodou ho museli odvést do Fakultky nebo se něco dělo,že za mnou příjde doktorka…No a za nějakou dobu doktorka ve dveřích…krve by se ve mě nedořezal…její slova mám v mlze,vím jen,že říkala,že má znaky postižení a že se ale uvidí…Pak jsem už jen brečela a brečela. Doktorce jsem sice řekla,jestli by mi nemohli malého donést,ale asi na to zapoměla..Já furt jen čekala a večer jsem slyšela,že ve vedlejším pokoji přinesli miminko,tak jsem myslela,že i to moje a furt nic. No ale asi v devět už jsem to nevydržela a o malého si řekla. Druhý den ráno jsem šla na šestinedělí na pokoj pro matky po CS,tam jsem byla jeden den,syna nosili po třech hodinách na kojení.A třetí den rooming in.Nakonec jsem byla v porodnici týden,ale hlavně kvůli žloutenky u syna. Na porodnici nevzpomínám v nejlepším,ale jen kvůli stavu syna a tím pádem mým šíleným psychckým stavem. Takovou tu pravou radost s narození miminka jsem nezažila,od začátku jen strach! Ale jinak porodnice nejlepší!!!!
Omlouvám se za román,ale nějak jsem se rozepsala ![]()
Tak ja nejdriv rodila normalne,ale pak mel maly spatny ozvy a ja se neotvirala,tak sup sup na sal…Pritel nebyl primo u me,ale byl v prosklene mistnosti hned vedle salu,takze vse videl.Kdyz se maly narodil,tak me ho hned ukazali a pak odnesli zmerit a zvazit.A pak kdyz jsem jela na posteli ze salu na pokoj,tak uz ho tatinek drzel v naruci ![]()
Poprve jsem ho na noc dostala 3.den,ale na kojeni mi ho donesli uz rovnou jak jsem prijela ze salu na pokoj a dale ho nosili pravidelne.
Propustili me 7.den po CS
malem jsem tam zesilela ![]()
Stehy jsem měla vstřebávací, jídlo první dny bylo - čistý vývar a druhý den jogurtové mléko. To bylo děsný, já měla hlad pomalu už u porodu a ještě další dva dny v podstatě nic. Další dny lehká dieta. A bez toho, že by u mě nebyla stolice nebo aspoň prdění by nás nepustili:-)