Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky, hledala jsem ve starších diskuzích, ale nenašla jsem odpovědi na mé otázky. Za pár dní mám plánovaný císařský řez. Když jsem diskutovala s lékařem, kde se bude nacházet řez, nejdříve myslel, že udělá klasicky v oblasti bikin, ale pak se rozhodl, že bude lepší svislý řez.
Mám na břiše už jednu svislou jizvu po jiné operaci, tak že by řezal v jejím místě a jen ji o trochu prodloužil směrem dolu. Podle jeho slov se při svislém řezu miminko lépe vyndavá. Mě by ale zajímalo, jestli třeba oproti klasické jizvě nejsou u svislé třeba potom větší komplikace s hojením? Nebo neni potom potřeba se delší dobu šetřit, když se řeže do přímých břišních svalů? Neebolí to víc? Budu ráda, jestli se najde někdo, kdo podstoupil tohoto císaře a podělil by se se zkušenostmi.
Ahoj já mám svislou jizvu ,hojila
jsem se uplně v pohodě ,nijak víc jsem se nešetřila ,třetí den po císaři jsem byla naprosto soběstačná ,jestli to bolí víc to nemužu říc nemám srovnání.
právě zrovna přímé břišní svaly řezat nebudou, tam je mezi něma ve středu malý prostr a řez jde tím prostorem, takže právě svalům se vyhne (řeže se kůže, podkoží, zevní a vnitřní fascie přímých břišních svalů a pobřišnice).
@danyk Aha
já se právě bála že to bude v těch svalech a pak to třeba bude problém s hojením a vůbec s pohybem. Tak to jsem hned klidnější.
já mám teda klasiku (řez pro krásu
), nemám porovnání se svislým, ale vstávání vcelku v pohodě. Do koupelny jsem došla po 15 hodinách a pak už taková ta chůze na wc a podobné destinace ušla. Zrovna ta svislá čára je místo, kde chybí inervace. Já neměla moc velké bříško a ke konci jsem si všimla, že v té čáře jakoby necítím. Ptala jsem se na to při kontrole v porodnici, zda je to normální a dr. povídala, že teď je ten prostor rozšířený a proto jsem si toho všimla a právě, kdyby se tam řezalo, že to bude výhoda.
Já mám teda taky klasický „do bikin“,takže co se bolesti týká nemůžu srovnávat.Ale co se týká vzhledu-mám kamarádku,který to takhle svisle udělali,hojilo se jí to špatně,pak se jí to rozšklebilo a do dneška má tak hnusnou jizvu,že už jedině jednodílné plavky,navíc není nejhubenější,takže je to fakt ošklivý…Ale zase si myslím,že je to jeden případ.Někoho jizva je ukázková,krásně se hojí,jiný má špatné zkušenosti,to platí podle mě v obou případech ![]()
Zatim mi přijdou výhody i nevýhody u obojího tak nastejno
ještě to teda budu probírat s dr. den před tim, tak se ho optám důkladněji, jak to s tou svislou je. Zase mi přijde výhoda mít jedni delší jizvu než dvě samostatný. A jestli je to lepší pro prcka, tak tim taky lépe.
já mám taky svislý řez a hojilo se to úplně v pohodě a jizva není skoro vidět
ja jsem cetla , ze ten svisly se hoji lepe. i to tu nekdo psal. pak se mnou akorat lezela na riz. oddeleni pani , co mela svisly rez nejak po teh. v rohu delohy a vedli ji zase rez po te stare jizve
Ahoj já ho mám 2× po sobě svisle…ten první nic nebyl po druhé jsem chtěla umřít…jizva se mi díky zlatému stafilokokovi nehojila-rožklebila tak když to konečně srostlo nevypadá to vůbec hezky-fuj!!No bikiny díky svojí postavě nosit nebudu ale není to hezký pocit ani pohled!!!
Díky moc všem za reakce
vidim, že je asi jedno, jaká ta jizva bude, komplikace budou asi také stejné u obou variant. Slyšela jsem, že je potom dobré mazat sádlem, že se to lépe hojí a „netvrdne“. Tak snad to zvládnu v pohodě ![]()
já se přiznám, že jsem jizvu nenamazala nikdy a ničím, nějak jsem na to neměla sílu. A sice ji mám křivo, není souměrná, ale po 8 m skoro není vidět. To sádlo když tak NEsolené
.
Je dobrym zvykem pokud to lze, rezat v miste jizvy, ktera tam uz je. Ta v podbrisku je kosmeticky lepsi pro mamky kt zadnou jinou nemaji, ale to co je pod kuzi uz se pak reze( oddeluje) stejne at je rez kuzi pricny nebo svisly, takze po teto strance je to jedno. Urcite z svisleho rezu je lepsi- prehlednejsi pristup k deloze a miminku. Hojeni take misto rezu neovlivni. Byla by blbost si nechat delat " kotvu" tj svisla jizva, kt mas ted a pod ni pricna z cisare ![]()
Hodne stesti;-)