Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím, mám dotaz jsem necelé tři týdny po druhém císaři. Rekonvalescence po porodu byla poměrně rychlá, překvapivě lepší než po tom prvním, nic mě nějak extra nebolelo, mohla jsem poměrně brzy a v pohodě fungovat, ale asi 10 dní po porodu mě začalo zvláštně tahat v břiše. Nedokážu tu bolest popsat jinak, než že mám pocit, že se mi tam něco napíná, zabolí to strašně ostře, jakoby mi tam mělo něco prasknout. Na pohotovosti mi doktor řekl, že ani na UTZ se nejeví žádný problém. Když jsem mu popisovala bolest, tak řekl, že by mě mohly tahat vnitřní stehy. Vůbec se to nelepší, když se blbě natáhnu, tak mi bolestí vyhrknou až slzy, pár minut musím bolest rozdýchat. Nemáte někdo podobnou zkušenost, nestalo se to někomu také? Jak dlouho to trvalo? Nemáte někdo tip na to co by mohlo pomoci? Děkuji
Může to trvat i pár měsíců, více než půl roku. Musíš se šetřit, hodně odpočívat, snaž se vyvarovat pohybům, které ti dělají zle. Když nic nezjistili na UZ, tak budeš jistě v pořádku, hojení může trvat až půl roku až rok, někoho to takhle dlouho boli, i víc jak půl roku. Užívej léky od bolesti, ale pravděpodobně kojís? Není nutné se nijak premahat. Dovol si,, nicnedelat,,. Tři týdny je hrozně málo na tu rekonvalescenci, je to velká břišní operace stejne jak ostatní.
Mě se zase otvírala rána a hojila jsem se skoro půl roku, o bolesti ani nemluvím.
Je ještě hodně brzo…řekla bych že se ty vnitřní stehy právě už vstřebaly a tak to drží jen ta nově vytvořená tkáň která je hodně prokrvena a citliva protoze se to ještě vše hojí a zpevňuje… Snaž se nedělat prudké pohyby a co nejvíce se vyvaruj těm covyvilavani tu bolest…můžeš zkusit šátek namovazani břicha
Zkušenost mám. Trvalo 4 měsíce, než se to zlepšilo a ještě občas, když se zprudka pohnu, tak to dost zabolí.
Já jsem po druhém císaři tři roky, hojení proběhlo super a po čtyřech měsících jsem se vracela do hodně fyzicky namáhavé práce (mobilizuji klienty i se 100kg a když najednou klesnou v kolenou, tak je spadnout prostě nenechám). Dodnes obsah cítím bodnutí v místech, kde je vnitřní jizva a pak mám pocit tupé bolesti v břiše ještě nějaký čas.
Ahoj, pokud rychle vstanu a blbě se otočím nebo natáhnu, cítím tupou bolest na jedné straně i po šesti letech. A to jsem se velmi rychle po porodu zahojila a jizva byla ukázková. ![]()