Porod s dulou nebo bez - zkušenosti

4.9.22 21:15

Porod s dulou nebo bez - zkušenosti

Ahoj, jsem prvorodička a brzy mám termín porodu. Ráda bych znala zkušenosti žen, které měly u porodu dulu. Jak to teď zpětně hodnotíte, zda to za to stojí.
Osobně od duly očekávám psychickou podporu, pomoc s různými ulevovými pozicemi a lepší zážitek než kdyby tam nebyla. Zatím zvažuji zda do toho jít. Děkuji za Vaše reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
319
4.9.22 21:42

Dulu jsem měla u všech tří porodů, tak nemám srovnání, jak to probíhá bez ní. U prvního mi to pomohlo hodně a u dalších jsem ji měla, protože prostě kvalifikovaná osoba a jistota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.9.22 21:44

@Soher děkuji. A mohu vědět jak konkrétně Vám pomáhala? Dekuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.22 22:12

@Soher
Anonym - informace ze zaměstnání.
Dula není úplně kvalifikovaná osoba, myšleno alespoň na úrovni porodní asistentky. To jen reakce na tu jistotu.
Jinak z pohledu dětské sestry na porodnici. Nemám s nimi špatnou zkušenost ve smyslu že by nám vadily, překážely, že by maminku ochránily před personálem.
Porody - co se doprovodu týče jsou velmi rozdílné.
Pokud bych to měla shrnout.
To nejdůležitější je výběr porodnice. Kde rodičku berou jako partnera. Diskutují, vysvětlují, jsou ochotný se domluvit na tom, jak si porod představuje.
Pokud je partner typ, co k porodu chce jít, umí podržet, podpořit, ti dva jsou sehraný, tak je to super a nikoho dalšího bych do jejich intimních chvílích, jakými narození dítěte je, nebrala. Užít si ve dvou ten zázrak zrození. Vzájemné poznávání.
Jestli se partner necítí na to jít k porodu, tak bych ho nenutila. Nepřesvědčovala. Opravdu tatínek s mobilem v ruce v době bolestí partnerky není příjemný. Viděla jsem tatínka, který u tlačení stál u boku partnerky a hrál hru na mobilu. Věřím, že to zvedne vlnu výčitek a je to škoda si kazit krásné chvíle. V tomto případě bych pomyslela přítomnost maminky, sestry, kamarádky. Prostě člověka, se kterým jste naladěni na stejnou notu.
A až v třetím případě - je smutné, když je tam maminka sama - bych volila dulu. Ale takovou, se kterou si lidsky sednete. Ne jen takovou, na kterou jsou nejlepší reference. Každý člověk je jiný a u porodu by měli být na stejné notě.

• Citovat
  • Upravit
319
4.9.22 22:52
@Anonymní píše:
@Soher
Anonym - informace ze zaměstnání.
Dula není úplně kvalifikovaná osoba, myšleno alespoň na úrovni porodní asistentky. To jen reakce na tu jistotu.

Ano, taková bude asi drtivá většina.. Napsala jsem to blbě.. ale myslela jsem tím konkrétně mou zkušenost, kdy paní pracovala dvacet let jako lékařka na porodním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8186
5.9.22 00:42

Za mě je dula k nezaplacení. Alespoň u prvního porodu. ALE - ne jakákoliv dula, je potřeba DOBRÁ dula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
5.9.22 01:57

Za me je zasadni mit svoji skvelou porodni asistentku, ktera ve vybrane porodnici smi vest porod. Ale takovych je malo a zamlouvaji se uz v pocatku tehotenstvi.
Dobra dula bude urcite taky fajn.

Hlavne nejit k porodu sama nebo s neznalym ci nefunkcnim chlapem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2019
5.9.22 06:56

U obou porodů jsem měla dulu a neměnila bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
5.9.22 07:37

Já měla první porod s nezkušenou kamarádkou a další s dulami.

Jednoznačně jsem pro dulu. Protože má už s porody zkušenosti a ty moje dokázaly odfiltrovat nepříjemné chování personálu. Zpětně lituji toho, že dula tam se mnou nebyla i u prvního porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4537
5.9.22 09:45

Dulu jsem při porodu neměla. Byla tam příjemná a milá porodní asistentka a můj manžel, který mi byl velkou oporou.
Neměnila bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
5.9.22 22:36

Já měla dulu u prvního porodu a není to všespásné, ale jsem za to ráda, myslím, že jsem se díky ní rychleji otevírala (u kontrakcí mi neustále radila, jak se uvolnit, jak dýchat), kolikrát to potom bolelo víc, ale myslím, že to díky tomu šlo rychleji. Nebo jsem jí zavolala, když jsem byla ještě doma a nebyla si jistá, jestli se rozjíždí porod (na druhou stranu, to můžeš zavolat i do porodnice). Ale je na telefonu pořád, jde s ní všechno zkonzultovat, to je taky fajn (to jsem teda nevyužila, jen v ten den porodu). Nahřívala mi hráz, ale stejně jsem měla nástřih, protože mimčo bylo hodně velké. Masírovala mi břicho olejíčkem a říkala mi nějaké afirmace, to bylo taky celkem fajn. Pomáhala i manželovi, že se díky ní cítil jistěji, mohl se jí na vše zeptat, když tam zrovna nebyla PA, ta na mě neměla tolik času. U druhého porodu už jsem ji ale nechtěla, to už jsem se cítila zkušenější a nechtěla jsem, aby mi do toho někdo kecal. Ale nelituju, že jsem ji měla u toho prvního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
5.9.22 22:54

Měla jsem dulu u prvního porodu a u druhého jsem ji chtěla také, ale nakonec byl plánovaný císař, tak jsem ji odvolala.
Pomohla mi hodně, dodala mi klid a jistotu. Nakonec mě porod i docela bavil :) Komunikovala s personálem, vysvětlovala, co se bude dít a proč, i radila, jak zmírnit bolesti, namasírovala, podala pití, dala ponožky,… :)
Byla to nekonfliktní příjemná osoba. Po porodu ještě přišla a tak nějak mi zopakovala, co se proč dělalo. A ještě mi odhalila počínající zánět prsu a poradila s kojením - byla i laktační poradkyní.
Byla jsem ve velké porodnici, takže porodní asistentka občas odešla k jinému porodu. Bez duly bych asi měla tendence „panikařit“, porod byl dlouhý…
Ale chtěla jsem ji i kvůli tomu, že manžel nemohl a věděli jsme to předem. I s manželem bych brala dulu. Ale není to levná záležitost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.9.22 23:05

@Petra Star v Plzni vyjde kolem 12 tis. (5 tis.za pohotovost a 7 tis.za doprovod k porodu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
5.9.22 23:28

@Sandra 1991 Ufff, já jsem letos platila za pohotovost 2 tis. a to jsem z Prahy. Ten doprovod by byl podobně okolo 7 tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.24 13:10

Nakonec jsem porodila zdravé děvčátko a bez duly. Než jsem se rozhoupala, tak měla obsazeny termín. Zvládli jsme to! Jasne… zvládli. Za mě je důležité někoho tam mít a nebýt tam sám. Já měla partnera. Podal co musel, pomasíroval… atd.
Moje zkušenost :-))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky