Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky!
Muzete mi poradit, kdy zacit dite ucit cistit si zoubky? Mam holcicku 13 mesicu starou, a zoubky ji zatim cistim gelem a gumovym kartackem, ktery se nasazuje na prst. I kdyz zatim mame jen 6 zubu, uz se mi to nezda byt dostatecne. I kdyz je to jeste malinky bobek, po ranu uz ji docela dost zapacha z pusinky. ![]()
Ahoj Nemo
, čistit zoubky se mají hned, když se vyklube první.
Myslím, že tvoje holčička je dost stará na to, abys koupila normální dětský kartáček a když jí tam dáš bobeček dětské pasty, tak bude určitě nadšená.
Klidně ji můžeš začít „učit“ čistit zoubky hned, ať si s kartáčkem hraje v pusince, třeba ve vaně, ale dočišťovat zoubky se mají dětem až do 6 let.
My čistíme zoubky elektrickým kartáčkem a přijde mi to daleko účinnější
než ručním. Ale přiznám se, že čiští manža, já to neumím
.
Pa M.
Opravdu se má začít od prvních zoubků. U nás to fungovalo tak, že jsem Báře dávala kartáček namočený ve vodě (podle zubařky do 2let pasta netřeba, pak jen pošpinit a od 3let tak velikosti hrášku) a ona ho pořád žužlala a myslím ,že si tak zoubky vyčistila lépe než kdybych čistila já.
Když nám vyrostly stoličky (nějak kolem roka), tak jsem začala čistit já. Jen jsem začala ten kartáček tou pastou dětskou párkrát do týdne (nepravidelně) špinit o něco dřív - já jí zoubky očistím - nejdřív jsme se praly, ale nakonec si sama sedne, otevře pusu celá nadšená, pak dostane hrnek s vodou, aby si opláchla pusu (vypije - spojila jsem to s učením na pití z hrnečku) a pak jí přes den dávám kartáček a ona si šmrdlá i přes den.
My jsme se seznamili s klasickym kartackem uz v sedmi mesicich. Mela ho na hrani, aby vedela, co to je. Okolo 10teho mesice jsme z cisteni zoubku udelali nas kazdodenni ritual. Cistili jsme si je spolu. Ona se na me koukala a snazila se delat stejne pohyby. Stale ji to hodne bavi, takze u druheho mimca zavedeme stejny rezim.
Terik
Dekuji za rady. Cistim taky od prvniho zubu, to je zhruba od 6. mesice, ale jen tim gelem. Pri dalsim nakupu uz teda koupim kartacek a pastu.