Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Celkem me prekvapil pohled ci nazor, tak davam odkaz.
http://magazin.aktualne.cz/…02590604f2e/?…
Pohled na hendikepovane se ruzne lisi
…
Někde kdysi jsem slyšela větu-autisti jsou jako mimozemšťani, kteří s námi na naší planetě chtějí žít, jenže neznají návod na náš uspěchaný život. Za sebe mohu jen napsat, že je to naprosto přesné ![]()
@Kralikcek manžel říká že kdo ví jak to je, syn na nás kolikrát kouká jak na blbce a myslí si svoje
![]()
Myslím, že se pohled na autisty velice zlepšil. Jsem ráda, že jsou normálně zařazování do společnosti. Teď se jen naučit koexistovat. Kluka ve školce autista mlátil židlí, protože seděl na ‚jeho‘ místě. Paní učitelka i maminka autisty mi řekly: no on je autista… hmmm a co jako?
@Anonymní píše:
Myslím, že se pohled na autisty velice zlepšil. Jsem ráda, že jsou normálně zařazování do společnosti. Teď se jen naučit koexistovat. Kluka ve školce autista mlátil židlí, protože seděl na ‚jeho‘ místě. Paní učitelka i maminka autisty mi řekly: no on je autista… hmmm a co jako?
to je průser no, učitelka to měla zařídit tak aby kluk nikoho nemlátil
a že to udělat jde. on tam kluk neměla asistentku?
@Markéta80 nemá. Čekala bych, že mu napříště označí židli, cokoliv. Ale beru to, nová ituace pro všechny. Jen bych nerada, aby se teď z autistů dělali nějací polobozi, ze kterých si máme brát příklad, protože jsou lepší než většina. Ne! Jsou jen jiní a musíme se naučit všichni spolu žít. Ještě mi docela vadí, že pán točí jen aspergery. S nimi se opravdu dá domluvit, pak je tady ta obrovská škála autistů, kteří se domluvit neumí a i ti jsou součástí společnosti a klobouk dolů před rodiči, kteří je rozvíjí a starají se. To by byl docela jiný film…
@Anonymní píše:
@Markéta80 nemá. Čekala bych, že mu napříště označí židli, cokoliv. Ale beru to, nová ituace pro všechny. Jen bych nerada, aby se teď z autistů dělali nějací polobozi, ze kterých si máme brát příklad, protože jsou lepší než většina. Ne! Jsou jen jiní a musíme se naučit všichni spolu žít. Ještě mi docela vadí, že pán točí jen aspergery. S nimi se opravdu dá domluvit, pak je tady ta obrovská škála autistů, kteří se domluvit neumí a i ti jsou součástí společnosti a klobouk dolů před rodiči, kteří je rozvíjí a starají se. To by byl docela jiný film…
no právě, ten film je na prd, očekávala bych že tam budou všichni, syn má dětský autismus a vidim že ve školce pro autisty to s nim umí, co se tam vše naučil a já nedokázala… prostě ví jak s nim pracovat ![]()
@Markéta80 to je bezva
přeji synovi i celé rodině hodně štestí. Asi to musí být dřina.
Myslím, že ten film musel být prima, pustím si ho celý. Ale podle toho rozhovoru, je mi docela líto rodičů, které mají doma skutečně autistické děti a ne „jen“ AS. Protože to, jak si musí neustále zvyšovat pojištění na škody způsobené svým dítětem, jak se s nimi nikdo moc nechce potkávat, protože jejich dítě je krutě obtížné, a to dospěje, jak rozbije kdeco, je schopno ubližovat i sobě, jak je to totálně společensky uvězní - to je něco. Chtěla bych vidět film, který by v tomhle našel nějakou naději. V klukovi, co když na něj chvilku nekoukáš sní listí z keře u kterého stojí a musí nosit overal… tam já fakt vidím jenom holé zoufalství a to umím vyštrachat kousek naděje a nějaký pozitivní střípek skoro všude…ale tady? Tady si prostě jenom říkám, co tím chtěl stvořitel říct?
Děti co mají nastudovanou operu a filmy, ty mají opravdu jenom jiný život. Což je moc zajímavé téma filmu, ale pak je ještě trochu vyšší level
.
@julie74 Tak určitě tebou popsané je o hodně vyšší level, ale myslím, že toto není zrovna popis ukázkového autisty. To jsou opravdu ty nejzávažnější případy, nízkofunkční s přidruženou mentální retardací. V rozhovoru popsaným způsobem funguje i spousta „normálních“ (myšleno dětských) autistů, nikoli jen ti s AS.
Syn má diagnostikovaný středně funkční DA a my ho očima dokumentaristy tedy vidíme. Má svoje specifické zájmy, neumí se zapojit do kolektivu, občas má určité záseky v podobě nestandardního chování (naštěstí tedy ne ve formě nějakého sebepoškozování či agrese), ale funguje „normálně“, aniž by to rodinu jakkoli omezovalo. Bude mu 6.
@Anonymní píše:
se divim, ze ucitelka se o toto nepostarala, kazdopadne by mu mela oznacit zidli, syn ma taky rad svoje misto.syn v mhd obcas kope do lidi, vsichni vecne mlaskaji utiraji si nohavice jak kdyby snad mel tunu bahna, je velice neklidny, vzdy ho napomenu atd prece jen ikdyz je nemocny tak si to nesmi dovolit.
Na ten film koukat nebudu, autistům udělali medvědí službu, protože až někdo řekne že má autistu doma tak mu ve výsledku řeknou že to je docela dobrý ne, měli udělat film s dětma co mají DA ![]()
@Anonymní píše:
@Markéta80 to je bezvapřeji synovi i celé rodině hodně štestí. Asi to musí být dřina.
@Markéta80 my měli taky nejhorší období tu školku. V 11 letech se mi doslova vyloupl, ale vzápětí mi umřel na rakovinu
.Plno věcí v životě jsme už nestihli ![]()