Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, maminky, chci se zeptat, když syn bere antibiotika, jaké potraviny a ovoce nemá jíst a jaké bych měla více dávat. Co zelenina? Prý nemám dávat citron, kyselé, takže nevím jestli i rajče.. co jablka a med? Každý něco řekne a člověk pak neví. Děkuji ![]()
V první řadě se koukni do příbalového letáku, co tam píší. Nevím, co má za atb., ale mám pocit, že u většiny atb. pro děti se může jíst vše. Někdy ne citrusy, ale na to jětšinou v lékárně upozorní. Jablek a medu bych se nebála. Ale jak píši, přečti si příbalák.
Dcera brala antibiotika, na ktere nemohla nic kyseleho. Ani kysee jablko. Nedavala jsem ji pomerance apod. Ani rajce jsem nedavala, protoze jsem si take nebyla jista ![]()
Precti pribalak, všeobecně citrusy a některé i bez mléčných výrobků, ale tohle bývá v pribalovych letacich, upozorňují i lékárníci a u nas i lékařka když předepisuje
Každý atb jsou jiný. já jako dítě mívala na častý záněty průdušek tkaový, na který jsme nesměla ovoce žádný, kromě banánů, to jsme měla radost, že mi máti konečně kupovala banány, který mi jinak kupovala málokdy ![]()
Dcera mela jednou atb, kde se smely z ovoce jen banany, ze zeleniny jen mrkev a nesmela ani jogurty, kvuli kyselosti
ale vic uz si nepamatuju.
V lékárně řekla ze nic kyselého. No já mu dávám bílý jogurt to asi taky nemůžu? dávala jsem mu citron do čaje taková automatika