Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
dnes mi byla zjištěna trombóza na noze po zákroku - skleroterapie pěnou u křečových žil a dostala jsem lék Clexane forte injekce. Dnes jsem si ráno aplikovala první do břicha a odpoledne se mi udělala vyrážka, ale ne na břiše, ale na noze. A to v místě, kde je konec kompresní punčochy, kterou musím po zákroku nosit. Do teď (5 dnů) co punčochu nosím vše bez problému a dnes se až vyrážka udělala. V příbalovém letáku v nežádoucích účincích píši o vyrážce, ale čekala bych ji asi spíše v místě vpichu. Proto by mě zajímalo, zda tyto léky a vyrážka spolu mohou souviset, nebo tato vyrážka na noze je spíše náhoda.
Děkuju
Jestli ta vyrážka je v místě punčochy a jinde ne, tak to bude z toho. Kontaktní ekzém se objevuje cca po 3 dnech, ne hned, takže to klidně může být z punčochy. Tak bych místo punčochy vázala obinadlem. Další možnost je, že tam máš petechie z té gumy co drží punčochu a jak máš ředěnou krev tak se udělaly. Jako alergie na clexane mi to nepřijde podle popisu. Vyrážka by byla v místě aplikace, nebo všude.
@Lucka1111 píše:
Jestli ta vyrážka je v místě punčochy a jinde ne, tak to bude z toho. Kontaktní ekzém se objevuje cca po 3 dnech, ne hned, takže to klidně může být z punčochy. Tak bych místo punčochy vázala obinadlem. Další možnost je, že tam máš petechie z té gumy co drží punčochu a jak máš ředěnou krev tak se udělaly. Jako alergie na clexane mi to nepřijde podle popisu. Vyrážka by byla v místě aplikace, nebo všude.
Obinadlo je 100× lepší, ale musí se vědět jak a co ovázat. Od klenby nohy, dál, mezi kloubem chodidla a patou je důležité centrum. Nohu ovazovat ještě než se vstane z postele. Možná bych vzal ještě Detralex a nebo Cilkanol, hlavně dodržet to co říkají. Pokud šlo o povrchové žíly, tak to poodpořit Heparoidem, pomalu vmasírovat.
@Lucka1111
Udělala se pouze v místě, kde je ten horní lem punčochy s těmi brzdami. Udělaly se tam fleky a pár dost vystouplých, na šířku cca 2cm velkých hrbolků. Přikládám foto.
Babička mela po par dnech nošení kompresní punčochy takovou alergii, že jí na ty cerveny fleky na noze pomohly až kortikoidy mast. Konkrétně Disprosone. A ani jí to nesvědilo.
@Ajinac píše:
@Lucka1111
Udělala se pouze v místě, kde je ten horní lem punčochy s těmi brzdami. Udělaly se tam fleky a pár dost vystouplých, na šířku cca 2cm velkých hrbolků. Přikládám foto.
to bude kontaktní dermatitida, reakce na tu gumu v té punčoše. Takže určitě nepoužívat a vázat obinadlem. Pravděpodobně to zmizí samo, pokud ne tak pomohou kortikoidy, volně prodejný je hydrocortison mast.
@Ajinac mě se něco podobného dělalo pod kovovými pásky hodinek nebo pod páskem u kalhot, pokud se mi dotýkal kůže. A nikdy první den, vždy tak za 3 dny, když jsem to sundala tak to třeba za 2 dny zmizelo.
@Ajinac píše:
Dobrý den,dnes mi byla zjištěna trombóza na noze po zákroku - skleroterapie pěnou u křečových žil a dostala jsem lék Clexane forte injekce. Dnes jsem si ráno aplikovala první do břicha a odpoledne se mi udělala vyrážka, ale ne na břiše, ale na noze. A to v místě, kde je konec kompresní punčochy, kterou musím po zákroku nosit. Do teď (5 dnů) co punčochu nosím vše bez problému a dnes se až vyrážka udělala. V příbalovém letáku v nežádoucích účincích píši o vyrážce, ale čekala bych ji asi spíše v místě vpichu. Proto by mě zajímalo, zda tyto léky a vyrážka spolu mohou souviset, nebo tato vyrážka na noze je spíše náhoda.
Děkuju
Ano, mela jsem po Clexane vyrazku v dekoltu, desne to svedilo. Mela jsem to asi mesic, nez mi doslo, ze to muze byt Clexanem (v tu dobu jsem ho uz pichala nekolik mesicu). Byla to alergie na Clexane. Dali mi Fraxiparine a cca do tydne to zmizelo. Je to alergie na neco v tom nosnem substratu, ne primo na LMWH (ta vypada jinak), takze zmena preparatu by mela pomoct.
@Lucka1111 píše:
Neni to tak, ja ji mela jen v dekoltu, pak se zacala rozsirovat do podpazi a bylo to na Clexane. Pichala jsem do stehna.
Ale pokud je to jen pod lemem puncochy, tak to alergie na Clexane asi nebude.
Já jsem měla reakci na fraxiparine a vypadalo to úplně jinak. Velké červené vystouple fleky po úplně celém těle a strašně moc to svedilo. Taky mi natekly klouby. Toto bude spíš reakce na tu puncochu. Dej místo ní neco jineho a zmizí to samo.
@Lucka1111 píše:
Viděla jsem i jinde. Ale jinak souhlas. spíš bych to viiděla na kontaktní z té punčochy
Všem moc děkuju. Myslím, že jste to trefily. Celý den jsem dnes nosila ten brzdící pásek podloženy bavlněným kapesníkem a téměř žádná reakce. Poté jsem zkusila vytáhnout a během dvou hodin opět vyrážka.
Všem moc děkuju za radu ![]()