Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, chci se zeptat. Je tu nějaká maminka která to má podobně jako já? Z testu a ultrazvuku mi bylo zjištěno PCOS. Snažíme se o mimčo už rok a půl(jedno doma máme). Mám nasazeny už třetí cyklus Clostilbegyt v dávkách 1-1-1(5-9den). A od 18.-25.den beru Duphaston. Do toho ještě beru kyselinu listovou a Inufolic. Vždy 13.den chodím ještě na kontrolní ultrazvuk. Bohužel se mi tam nevytváří vajíčka. Nadváhu mám vážím 82kg a měřím 168cm. Ale hubnout se mi nedaří. I když se snažím. Už jsem s nervy v háji. Chtěla jsem ještě jedno mimco, ale už mi to přijde že je to ztracené. Není tu nějaká maminka co to měla podobne? A zadařilo se jim? Děkuji za jakoukoliv odpověď klidně i radu. ![]()
Pokud ti nezabírá Clostilbegyt, pak ti má doktor předepsat jiný lék. Já jsem brala Clostilbegyt 2 cykly. Prvně mi folikul narostl, ale nepraskl a vznikla z toho cysta. Další cyklus bez vajíčka už. Tak mi napsal Letrozol a to fungovalo, jak mělo.
@PrvorodickaM jak už píše anonymní výše, ať ti dr. předepíše letrozol (i když někteří gynekologové to neznají). Na mě clostilbegyt při PCOS taky nefungoval a s letrozolem jsem měla hezké výsledky. Nicméně při PCOS bývá i snížená kvalita vajíček. Chce to brát myoinositol 2× denně 2g alespoň půl roku a začít snižovat přijaté cukry. A jinak 3 měsíce na hormonech jsou pořád ještě nic. Ono to trvá, než se to srovná. Vydrž.
Také mám pcos, také do.me.doktorka ládoval clostilbegyt bez úspěchu. Jak psala @BrnackaM, při pcos je snížena kvalita vajíček. Před jakoukoli stimulaci je dobré podpořit kvalitu změnou stravy (omezit cukry, sacharidy, ideálně i lepek, laktózu, aby se střevní mikroflóry uzdravila) a zařadit doplňky (vyšší dávky inositolu s nastepenou kyselinou listovou - inofolic je super, Q10 ubiquinol, vitaminy C, D,E, antioxidanty NAC, kyselina lipoová, pestrou stravu, pohyb) to alespoň. 3 měsíce (tak dlouho trvá, než vajíčko dozraje a bude to mít nějaký efekt, u pcos by se mělo tohle alespoň půl roku.
Co se jídla týče, tak jsou výborná s bojem s pcos vajíčka, hodně bílkovin a zeleniny, zelená zelenina, špenát, salát, brokolice, pak jablka, bobulové ovoce, avokádo, ryby, skořice,.lněné semínko.
Skořicí lze užívat i v kapslích, pak ještě se doporučuje pivoňka a lékořice (dá se koupit tinktura).
Ano, ženy s pcos lépe reagují na letrozol, femaru, tamoxifen. Ale obyčejný gynekolog je předepsat nemůže nebo nechtějí, nevím
. Já jsem si našla lékaře, který pracuje i v car, tak teď zkoušíme
mám za sebou první cyklus s letrozolem (ovulace až 23 DC, ale byla) a teď uvidím za 4 dny, jestli mrcha dorazí nebo ne ![]()
@bacova.mi děkuji moc. Já si říkala že to zkusím ovlivnit stravou 🙂 a bohužel taky to, že hormony beru poslední měsíc. Jsem z nich šíleně přecitlivělá, ospalá, a neskutečně nafouklá. Na pohyb mám dalmatina, takže denně na chodím cca 10-15km.
Zkusím se jí ještě zeptat na ten Letrozol. Jak jsem psala už je to rok a půl snažení. Navíc mi přijde, že nas touha po dítěti s manželem dost rozdělila. Ne že by miminko nechtěl, ale snažíme se milovat ob den. Je to takové strojové…