Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy, mám asi blbý téma, ale hodně mě to zajímá. Davídek půjde k zápisu, ale je už od 15.12. doma a ve školce nebyl, celý leden promarodil, zrovna ted před zápisem
Tak by mě zajímalo jestli nevíte co po dětičkách můžou chtít ![]()
Tokový jak se jmenujou rodiče, nebo kdy a kde se narodil to zná, barvy taky, počítat umí ale stejně.....
Díky moc za vaše odpovědi ![]()
Já si to skoro už nepamatuju
Ale určitě vím, že chtěli barvičky a aby namaloval „panďuláka“
poznat tvary-jako kruh,ctverec. pak malovani, barvy,podepsat se, rict kde bydli,jak se jmenuji rodice a kde pracujou. chteli zda zna pohadky
barvy, tvary, podpis, orientaci nahore, dole, pred, zad ,pod
prekreslit pismenko, adresu a jmeno
vyprávět pohádku podle obrázků,držení tužky,barvy,tvary,počítat do 10,jméno,adresa,jména rodičů,sourozenců,básničku,písničku,zavázat tkaničku,zapnout knoflík,orientace v prostoru-dole,pod,levá......správné mluvení
Co by mělo umět dítě, které jde v září do školy?
* vyjadřovat se srozumitelně, tak aby jim bylo rozumět ( pokud tomu tak není,je potřebná návštěva a spolupráce s logopedem) * rozpoznat sluchem první a poslední hlásku ve slově * vyřídit jednoduchý vzkaz, umět reagovat na cizího dospělého * vydržet nad zadaným úkolem pracovat samostatně alespoň 15 minut * dokončit práci * orientovat se, co je nahoře, dole, vpravo, vlevo, pod, nad * recitovat básničku, zapívat písničku * vědět jak se jmenuje, kolik mu je let, kde bydlí, znát dny v týdnu * hrát jednoduché hry * počítat po jedné do deseti * držet správně tužku mezi palcem a ukazováčkem, netlačit, kreslit * umět vybarvovat jednoduché tvary a příliš nepřetahovat * rozpoznat a vystřihovat jednoduché tvary * samostatně se oblékat, zapínat knoflíky, vázat kličku * dodržovat hygienu, jíst příborem * umět pozdravit, poprosit, poděkovat
U nás to bylo namalovat správně postavu s co nejvíce detaily, napočítat do kolika chce, jméno, bydliště, říct básničku, přemalovat vzor (vytečkovaný obrazec), kontrolovali správné držení tužky a prý má umět tleskat na slabiky.
Tleskání na slabiky mi přijde, že by měla být záležitost školy a ne že to s dítětem budu procvičovat, když mu to nejde úplně dobře.
A pak si myslím, že slyšet poslední (a samože taky první, ale ta je snažší) slabiku je vývojová záležitost a není to předpoklad pro přijetí.
Taky poslouchají, jak dítě mluví, jestli umí všechny hlásky správně. Ale u nás nebyl problém, tak nevím, jestli třeba absence správného „ř“ je nebo zatím není problém.
Tak náš klučina byl v pátek.
ciniminisek píše:
- házeli si balonem
- znalost základních barev
- jméno,příjmení,adresa,kolik mu je let,jméno rodičů (sourozenců)
- musí dobře mluvit,musí mu být rozumět,zkoušejí R a Ř.
- ptají se ve školce zda spolupracuje s kolektivem.
- namalovat sluníčko a mráček
- držení tužky
- jíst příborem
- hodně s ním mluvili sami,já u toho nebyla,to bylo jen co mi řekl syn.
- počítat do pěti
- zazpívat
No my jdeme ve čtvrtek, tak jsem na to zvědavá. Mluví dobře, barvy zná , tvary taky a básničku i pásníčku taky, docela mě zarazila ta tkanička, protože my máme všechny boty na suchy zip
takže to zkusíme doučit
ale jinak si myslím že by to měl zvládnout ![]()
Byla jsem u zápisu, a tam to vypadalo takhle:
„Ahoj, jak se jmenuješ? ..... Vítám tě u nás ve škole.“ A pak se dítě mohlo rozkoukat, mohlo si malovat, nebo si hrát s didaktickýma stavebnicema. Bylo pozorováno z dáli, pro co se rozhodne, a jak to udělá.
Poté: „Jé, to je hezký, co to je ..... " pohovor o výtvoru, a nenápadné zkoušení tvarů, barev, počítání, písmenek, co ještě chybí za barvičku, tvar … za pomoci těch stavebic … poté konkrétní žádost o malování (např. postavy - "namaluj maminku“), když si stavěl, a naopak - „postav dům“. Nelámali to přes koleo, když chtěl malovat auto, tak maloval auto, když malovat nechtěl vůbec, tak nemaloval. „A znáš nějakou básničku nebo pohádku o mamince (autíčku, domečku - prostě co namaloval, vytvořil - a nebo o zvířátku, - tak nám řekni Skákal pes …)?“
řekla bych, že docela nenásilně prověřovali barvy, tvary, komunikaci, jemnou motoriku, fantazii, paměť … a doprovod nemusel mít pocit, že malej nic neumí, když nechtěl v něčem spolupracovat … ![]()
sarynama píše:ciniminisek píše:No my jdeme ve čtvrtek, tak jsem na to zvědavá. Mluví dobře, barvy zná , tvary taky a básničku i pásníčku taky, docela mě zarazila ta tkanička, protože my máme všechny boty na suchy zip
- házeli si balonem
- znalost základních barev
- jméno,příjmení,adresa,kolik mu je let,jméno rodičů (sourozenců)
- musí dobře mluvit,musí mu být rozumět,zkoušejí R a Ř.
- ptají se ve školce zda spolupracuje s kolektivem.
- namalovat sluníčko a mráček
- držení tužky
- jíst příborem
- hodně s ním mluvili sami,já u toho nebyla,to bylo jen co mi řekl syn.
- počítat do pěti
- zazpívat
takže to zkusíme doučit
ale jinak si myslím že by to měl zvládnout
náš jí sice už umí ale nechtěli to po něm,tak jsem zvědavá.Naše škola je proslulá tím,že často dětem dvá i kvůli prkotinám odklady a ten já nechci.Dozvíme se to až v květnu
.Tak at vám to dobře dopadne.
Jo děkuji snad to dopadne dobře, já bych teda odklad nechtěla taky, myslím že je to zbytečny, on je chytrej a pořád se na všechno vyptává až někdy musím hodně přemýšlat co mu odpovím
a pořád chce dávat ukoly aby něco psal a vytvářel, pamatováka má taky dobrýho
tak snad to bude dobrý akličku už taky umí
hned jsme to radši naučili ![]()
Tak ať vám to taky dobře dopadne
![]()
Já myslela, že ti to řeknou hned jestli je přijatý, čekat tři měsíce je dost nee
![]()
jdeme zítra, a už v půlce ledna jsme ve školce měli info schůzku o zápisech s učitelkama ze ZŠ, dostali jsme info letáček s předpokladem schopnosti potřebných k zápisu.
Taky jsme si mohli vzít už předem formuláře (žádost o zápis do školy, a žádost o přijetí do školy), které se vyplňují v průběhu zápisu a případně i žádost o odklad.
sarynama píše:
Já myslela, že ti to řeknou hned jestli je přijatý, čekat tři měsíce je dost nee![]()
![]()
My jsme rozhodnutí dostali do ruky hned
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.