Přihláška do MŠ - jak prokázat, že jsem samoživitelka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
23
28.1.11 23:04

Přihláška do MŠ - jak prokázat že jsem samoživitelka

Ahoj, mam dotaz, jak se prokazuje u prihlasky do MŠ ze jsem samozivitelka. Jsem svobodna matka, dite ma sice otce uvedeneho v RL, ale jinak s nami nema nic spolecneho. O dite se staram vyhradne ja, ale papir na to zadny nemam. Predem dik za reakce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
424
28.1.11 23:53

To asi záleží na nich, jakým způsobem to budou chtít prokázat. Já jsem se ptala na tohle na sociálce, tam po mě chtěla, abych měla soudní vyloučení ze společné domácnosti. Když jsem jí řekla, že jsme domácnost ani nesdíleli a od narození jsem s dítětem sama, stejně trvala na tom, že to musí být u soudu, jinak stále zůstává společně posuzovanou osobou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
29.1.11 07:46

JÁ MÁM TAKÉ PAPÍR OD SOUDU! ALE NECHÁPU, PROČ JE TO TAK DŮLEŽITÉ MÍT DO ŠKOLKY DŮKAZ O SAMOŽIVITELSTVÍ…? :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
29.1.11 08:10
lubenka píše:
JÁ MÁM TAKÉ PAPÍR OD SOUDU! ALE NECHÁPU, PROČ JE TO TAK DŮLEŽITÉ MÍT DO ŠKOLKY DŮKAZ O SAMOŽIVITELSTVÍ…? :cry:

Třeba děti samoživitelek berou někde přednostně, což mi přijde dost nefér. Nehledě na to, že mám v okolí pár známých, které tohoto zneužívají (a s partnerem žijí v jedné domácnosti). :cert:
No, tak jsem zase neporadila. Jinak ten papír od soudu mi přijde jako správné řešení. Jinak nevím, jak to doložit. Snad jen čestným prohlášením :think:
(U nás je naštěstí jediným kritériem pro přijetí do MŠ věk dítěte :potlesk: ).

Zakladatelko, asi bych se na tvém místě zeptala raději přímo v MŠ, jak to prokázat :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
29.1.11 08:48

Ano, je to kvuli kriteriim pro prijeti do skolky, holt silne rocniky a malo mista. Samozivitelku pak berou na stejne urovni jako oba pracujici rodice s trvalym bydlistem ve spadove oblasti a neberou ohled na to, ze druhy rodic bydli v tramtarii. Ale fakt nechapu proc v tomhle state musi resit tyhle veci soud a vydat papir na neco, na cem se rodice uz davno normalne dohodli. A diky za reakce, asi bude opravdu nejlepsi se zeptat ve skolce. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
29.1.11 09:13

Proč soud? Protože se právě tohoto hodně zneužívá. Kdybych vědela, že mi vezmou děti do školky přednostně jen proto, že nejsem vdaná, pak se kvůli tomu snad i rozvedu. Podle mě je to nefér vůči nám - vdaným :nevim:

Píšeš: „Samozivitelku pak berou na stejne urovni jako oba pracujici rodice s trvalym bydlistem ve spadove oblasti a neberou ohled na to, ze druhy rodic bydli v tramtarii.“ Tak to je snad dobře, ne? Přece nebudou brát přednostně dítě samoživitelek z tramtárie před dětmi lidí, kteří bydlí ve spádové oblasti 8-o Nějak to nechápu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
29.1.11 20:41

Ahoj, my se chystáme zajít na městský úřad. Existuje možnost sepsat tam dohodu a nechat si ji od nich oštemplovat. Sice to nemá takovou váhu jako od soudu, ale doufám, že do školky to bude stačit, protože jinak to už asi do března nestihneme, trvá to prý min.3 měsíce. Zřizovatelem školky jsou taky oni (MÚ), tak se tam na to chci rovnou zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
1.2.11 18:54

Zkus se zeptat ve školce - možná jim bude stačit čestné prohlášení či vás znají a ví jak to s tatínkem je - když jste spádová oblast. :nevim:

Příjde mi logické že samoživitelka dítě do školky dostat ve třech letech musí - protože potřebuje jít do práce - poněvadž stát jí a dítě živit už nehodlá a nikdo jiný to nejspíš neudělá. :nevim: (u rodičovské na tři roky zcela jistě)
V čem je problém? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
10.2.11 20:03

Tak info ze školky Brno-sever, na samoživitelky žádná kriteria nemají, takže nic nepotřebujou. Jen mi není jasný, jak je to tam s tím zaměstnáním rodičů, když otec není :think: Na to jsem si bohužel vzpomněla až doma. Jinak lze podat přihlášku do více školek.

Nicméně faktem tíživé životní situace (samoživitelka-nutný nástup do práce) se budu určitě ohánět v odvolání. Protože nás určitě v prvním kole nevezmou nikam. To budou ještě nervy :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
11.2.11 10:20

Hlásí se Brno-Slatina:
Tady jedna školka bere spravedlivě podle data narození :palec: (Podle posledních zpráv prý vezmou nanejvýš děti narozené v lednu 2008. Uvidíme.)
Druhá školka má jakési nesmyslné bodování, kde každý uchazeč dostane body podle toho, jestli např. už do školky chodí starší sourozenec, zda je matka samoživitelka, pak samozřejmě věk, apod. … Tam jsme ani k zápisu nešli, protože předem víme, že nemáme šanci se dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
11.2.11 10:31
IvaV píše:
Zkus se zeptat ve školce - možná jim bude stačit čestné prohlášení či vás znají a ví jak to s tatínkem je - když jste spádová oblast. :nevim:Příjde mi logické že samoživitelka dítě do školky dostat ve třech letech musí - protože potřebuje jít do práce - poněvadž stát jí a dítě živit už nehodlá a nikdo jiný to nejspíš neudělá. :nevim: (u rodičovské na tři roky zcela jistě)
V čem je problém? :nevim:

V čem já vidím problém? Že matka „nesamoživitelka“ do práce nemusí? Nevadí, že o ni přijde? To je ale na dlouhou debatu. Mně se nelíbí, že mám v okolí spoustu „jakoby“ samoživitelek, které žijí na hromádce s přítelem, nejsou sezdaní, tváří se, že jsou na všechno samy… a takové by pak měly mít ve školce přednost? Nechápu proč. :nevim: Proto se mi papír od soudu jeví jako správné řešení. Potvrdí-li soud, že chlap sedí, neplatí alimenty, opustil rodinu…pak neřeknu ani popel a jen ať mají děti těchto OPRAVDOVÝCH samoživitelek ve školce přednost :palec:
Takové „čestné“ prohlášení dneska sesmolí každá druhá, když ví, že to pro přijetí pomůže :cert: Mám jich v okolí pár a docela mě to žere (ne kvůli nám - já na školku nespěchám, protože zatím jsem doma s druhým, ale kvůli ostatním, které do té práce opravdu musejí, a to, že žijí ve spořádané rodině, je jim na přítěž :cry:

To jsme ale odbočily. Tak co jsi, AninaN zjistila? Čím jsi se musela prokázat? Co ve školce uznali? Jen mě to zajímá. A přeji, aby vás vzali :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
3.3.11 14:56

Po dalších dnech pátrání, bohužel zřejmě díky prohlášení nového ombudsmana, i ty školky, které měly v kritériích samoživitelství jako bod+, musely narychlo změnit kritéria. Co vím, téměř všude je u nás jen věk, naštěstí aspoň trvalý pobyt, a sourozenci ve školce. Takže nemáme šanci. Malej je narozenej dost pozdě a před nás se tím dostanou všichni starší, i když budou jejich maminky na MD s mladším :cert: :cert: :cert:
Mám chuť někam napsat, zeptat se co mám podle nich jako dělat. jestli není pro dítě, než předškolní výchova, důležitější mít co jíst a kde spát. jestli je pro stát, město opravdu výhodnější další nezaměstnaný, který navíc bude čerpat všechny sociální dávky, které snad existujou… Jenže nevím kam adresovat. Termín „samoživitel“ se v našem zákoně totiž vůbec nevyskytuje :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
3.3.11 15:24

Martasaja, nezávidím ti a je mi líto, že vás nevzali (nás taky ne, ale nám to naštěstí zatím nevadí. Horší to bude až za dva roky, když mi nevezmou malého.).
ALe co chci říct - kdyby platila stará pravidla a kriteria, tak by vdané maminky neměy ůbec žádnou šanci děti do MŠ umístit, protože by spousta lidí hřešila na „samoživitelství“. Víš - jen v mém okolí je tolik „samoživitelek“, že by si mohly otevřít vlastní školku. Bohužel to tak kazí vám, které těmi samožiitelkami opravdu jste. Většina žije jinak pěkně s otcem dítěte na hromádce a ohání se tím, jak jsou chudinky na všechno samy :cert: Tohle vidím jako diskriminující. Proto já jsem pro, aby se bralo do školek striktně podle věku. To je snad jediná spravedlnost, která se nedá nikaj podvést a zfalšovat :nevim:
Podej odvolání a třeba to ještě nějak dopadne. Držím palce, i když vím že tohle ti asi moc nepomůže :nevim:
Soucítím s tebou, protože kdybych loni dotáhla náš rozvod do konce, tak jsem na tom stejně jako ty Jen s tím rozdílem, že já bych sama živila ty malé krky dva :think: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
3.3.11 16:10

lulje, já tě chápu, je fakt že se toho zneužívá, nebo zneužívalo, tak jako všech výhod. Český člověk si vždycky najde cestičku. Nevím, jestli je samoživitelek takové množství, že by školky zaplnily. myslím skutečných. Chápala bych i tu nutnost doložení soudem, neboť mě nenapadá jak jinak to doložit, aby se toho nedalo zneužít, snad fakt namátkové kontroly, což asi školka těžko bude řešit, že.
Mě jde o to, že na samoživitele je nahlíženo úplně stejně, jako na úplnou rodinu, kde jsou na všechno dva. Když nemůže jeden, zabere druhý, nebo se střídají. A netýká se to jen umístění dítěte do MS, je to všude. Jediný na co jsi pak všude odkázána, jsou sociální dávky. Když jsem se na MÚ ptala co má samoživitel dělat, když tímto příjde o zaměstnání a tedy jediný zdroj příjmů, všichni krčí rameny, nebo odpoví vyhýbavě. Odvážnější řeknou, že bychom přednost mít měly, že by to bylo určitě lepší, ale bohužel…Tak nějak jsem měla pocit, že od toho dávají všichni ruce pryč. Diskriminační argumenty pana ombudsmana jsou sice moc pěkné, ale pro samoživitele, kterými se tam však vůbec nezabývá, jsou důležité trochu jiné otázky a to existenční. Copak když Tvému dítěti díky nepříjetí do MS prudce klesne životní úrovneň, to je jako v pořádku? Pak Tě vyloženě nasere, když do školky může jiné dítě, jehož matka je na MD a to jen proto, že je třeba o měsíc starší? Nebo vezmou přednostně mladšího, který tam už má sourozence, to je taky dobrý.

Jo, jinak my máme zápisy až příští týden, takže já ještě nevím. Jsem se jen vytočila, když jsme se byli dopoledne ptát v jedné školce, kde jsem věděla, že bychom mohli mít aspoň nějakou výhodu, a bylo mi řečeno, že museli kritéria změnit. Jinak pevně doufám, že malého protlačím, protože prostě musím. Jsem optimista, i když mě to bude stát spoustu nervů. Jen mě štve systém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
4.3.11 20:24

Martasajo, máš pravdu, že jako OPRAVDOVÁ samoživitelka to nemáš jednoduché :cry: Ale je to prostě jako se vším - když se vymyslí nějaká výhoda pro určitou skupinu lidí, najde spousta dalších, kteří si to zařídí tak, aby na ní mohli profitovat. Proto možná i já mám kolem sebe spoustu mamin, které sice žijí s přítelem, ale oficiálně jsou samoživitelky, nepracují, protože přítel je uživí, a ještě měly přednostní právo (díky tomu, že jsou „samoživitelky“) dostat dítě do školky, takže pak ráno hned jak odvedly dítko do MŠ, valily na masáž, do fitka a na solárko, aby byly krásné, až si zas dítě odpo budou vyzvedávat, a aby byly přitažlivé a odpočaté pro přítele, který potřeboval, aby byly repre :nevim: Tak toto zas vytáčelo mě :cert: Proč by nemělo být přijato moje dítě, abych se mohla plně věnova mladšímu? Tak by mohl znít zase můj argument :nevim: Každá mince má svůj rub a líc. A ať ombudsman rozhodne jakkoli, vždycky se najde někdo, kdo na tom bude opravdu bit :cry: V tomto případě jsi to ty a je mi to líto. Soudy asi mají na starost důležitější věci, než zkoumat, jestli máš doma jen svůj kartáček na zuby, nebo jestli se v koupelně neválí i pánské holení. Bohužel. :nevim:
Chtělo by to prostě víc školek, ale to my tady nevyřešíme.
Tak já vám budu držet palce, ať se aspoň někam dostanete. U nás se bralo podle věku. Malá bude mít v červnu tři a byla 34. pod čarou :nevim: Ale jak říkám - netrápí mě to, protože jsem doma s malým. Ale beru to tak, že školka je vzdělávací istitut a ne odkladiště dětí. Já ji tam nechci dostat, abych si ulehčila (to vůbec ne - ona je pohodová a nemám problém s ní být doma. Naopak.), ale proto, aby se dostala do kolektivu a naučila se věci, které se jen s maminkou doma nenaučí. Co z toho, že umí číst a počítat…když se ale nebude umět dohodnout s vrstevníkem…to bude pro mě mnohem horší… Takže ideální by bylo, aby nám je vzali všechny, což je bohužel momentálně dost nereálná představa :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin