Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To hlavně záleží, jaké má zájmy. U nás dlouhodobě frčí knihy pro malé vypravěče, tzn. vypráví hlavně dítě, co se děje na obrázcích. Pak knihy o stavebních strojích, o dopravních prostředcích. Pak Krtek a autíčko třeba.
@Agnes86 Ona by si nechala číst cokoli
. Jen u ní pozoruju že vydrží poslouchat i hodinu než usne, takže nějaké krátké pohádky u nás moc neobstojí. Pejska a kočičku zvládneme za 3-4 dny ![]()
@Amelka898 píše: Více
Tak my čteme před spaním většinou půl hodiny. Pak zhasínáme, a jde se spát. U čtení mi ani jedno dítě nikdy neusnulo ![]()
Me take neusnuly. Prectu pohadku a udelame tmu a ticho a pak se usne. Jen nesmim cist nic kontroverzniho, co budi spoustu otazek, to bysme diskutovali do rana. Ted padam unavou, takze jsem zvolila poslech pisni a taky to jde.
Vyloženě při čtení mi neusnul ani jeden, to uz museli byt uplne vyřízení. Malý do toho kecá a pořád se na něco ptá. Takže čteme, pak se pomazlíme a jeste si chvilku popovídáme, zhasnu a jsem u nej, nez usne.
@Agnes86 píše: Více
Nám usne tak jako tak úplně stejně, moc na výběr není 😁. Buď poslouchá pohádku nebo nezavře pusu a bombarduje mě otázkama kdy bude mít bráchu nebo ségru, tak radši čtu 😅.
Hezka diskuze. U nas klasika Kremilek a Vochomurka, Mikes, Houpaci pohadky (ty jsou perfektni, kratke a s obrovskou detskou fantazii), Pejsek a kocicka, kresleny Medvidek Pu, Peppa, Tlapkova patrola a Bing - bereme z knihovny. Krtek uz moc nebavi. Plus spoustu dalsich knizek z knihovny, i casopisy s ukoly (Tlapkova patrola, Hvezdicka, Peppa, ukoly jedeme prstem, by se to nepokreslilo, nebo si jen rikame). Pak jednotlive pohadky jako Karkulka, Palecek, Popelka atd. Cteme rano a po obede, jsem moc rada, ze mam ctenare, me to taky bavi a muze se u toho lezet, tak si odpocinu i ja
. I ty povidaci obrazkove a hledaci knizky jsou fajn. Vecer uz pak moc nectem, tak jeden pribeh, zuby a spat.
My jsme zvyklí, že prostě jednou měsíčně naběhneme do knihovny, půjčíme 10-15 knížek a pak doma zjišťujeme co se líbí a co ne, ale musím říct, že jen málokdy se stane, že knížku vracíme nepřečtenou, že nezaujala. Aby byla dětská kniha vyloženě výbuch se zkrátka moc nestává, v nejhorším to zachrání obrázky. Při výběru ale taky hodně záleží, jestli jde o kluka, nebo o holku, s holčičkou čteme dost často úplně jiné knihy, než s klukem.