Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
. Mám dotaz co hodně hoří 😃. Co doma čtete dětem ve věku 3-4 roky před spaním? Co u vás frčí? Dcera knihy nikdy moc nemusela a když tak je jen likvidovala, takže doma nic není. Potřebuji zítra na rychlo vběhnout do knihkupectví, hledám tipy zkušenějších kde to jde 😅.
@Amelka898 píše: Více
V knihkupectví v oddělení pro menší děti najdete nějaké pohádky před spaním, pohádky na dobrou noc atp… to poznáte už z toho názvu. Mají takovou tu správnou délku a příběhy takové, aby to dítě třeba nevystrašilo, třeba medvídek Pů je to docela univerzální,
Ve 3 letech krátké pohádky, máme doma různé sbírky, taky měla ráda od Hrubína O Květušce a její zahrádce, tam jsou krásné obrázky, Mourovaté pohádky a klasiku jako Červená Karkulka, atd. Hodně oblíbená byla pohybová leporela. Teď se jí hodně líbí Chaloupka na vršku a Koralína, ale je jí už 6. Ta Chaloupka může ale být i pro mladší, podle mě.
Příspěvek upraven 22.06.26 v 08:31
@Amelka898 Treba Albert mel edici pohadkovych knizek, kde bylo snad 12 dilu. Kata a Skubanek atd. Proste veske vecernicky. Pak mam moc rada od Petisky O detech a zviratkach https://knihobot.cz/g/75679. Nebo logopedicke rikanky, kde chvili ctes a pak je obrazek a dite doplnuje podle obrazku. Pohadky o Krteckovi, kde muze koukat na obrazky.
Já osobně nedám dopustit na knihovnu. My čteme fakt hodně a za mě je to super. Jinak bychom byly doma zavalené knihami. Takže i to může být cesta.
Hodně čteme staré knížky, co nam četli rodiče - Křemílek a Vochomůrka, Malá čarodějnice, Maková panenka a tak. Pak máme rádi knížky s ilustracemi od pí Zmátlikové - většinou i ty příběhy/knihy jsou takové tradičnější.
Nemám moc ráda moderní pohádky
My teď hodně cteme “maminko, cti mi”, tam jsou hezky pohádky, akorat dlouhý, srozumitelný.
Dcera v tomhle věku měla ráda Skřítka Medovníčka, Dědečku vyprávěj, Včelí medvídky
U nas frčí Krtek, Pejsek a kočička, Dášeňka, Křemílek a Vochomůrka, taková klasika.
Máme knihy ukazovací. Rok v lese, rok ve školce, rok. To je docela hezký. Bez textu, jenom s obrázkama. Vždycky se tam najde něco nového. Dají se vymyslet příběhy, jména postav třeba…
U nás se nečte. Jenom ukazuje. Vede prasátko Pepa, zvířecí encyklopedie, čarodějnice… Prostě každá kde je hodně obrázku a málo písmen. Četla bych ráda. Ale posluchač prostě nechce spolupracovat.
![]()
U nas je oblibena Hotel zimni spanek. Je teda vhodna spis na zimu, ale super. Pak rok v lese. A pak si ukazujeme v encyklopediich - mam kluka, takze bagry a lidské telo. Pohadky bohuzel z knizky poslouchat nechce, musim je vyoravet z hlavy, kez bych si jich oamatovala vic nez dve 🙈
@Winter garden jo, ta Albertovska kolekce byla super. Taky mame par knížek a presne, podle me ty vecernickove pohádky maji tak akorat délku, jsou jednoduše a pekne napsane
@Dn0712 Zpetne to hodnotim jako skvelou investici a bylo to par korun
. Chtel je nejstarsi, protoze to videl v obchode a az pak jsem zjistila, ze se mi to dobre cte a detem dobre posloucha. Schvam si to pro vnoucatka. ![]()
Tady je mix večerníčků https://www.databazeknih.cz/…u-noc-396623
Klasické pohádky
https://www.databazeknih.cz/…ohadku-67869
Medovníček
Terezka a bublinková víla
Terezka a kaštanový skřítek
Jeste jem si vzpomnela na Draci pohadky. Krasne ilustrace a mile pribehy, ktere jsou i moc pekne zpracovane pro deti, ktere se uci chapat sve emoce. Neotrele napady a zapletky. Moc hezke.Draci pohadky