Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
potřebovala bych tip na nějakou zábavnou činnost pro 2-3leté dítě pro dny, jako je dnes - celou noc lilo jak z konve, zahrada rozbahněná a na silnici kaluže velikosti fotbalového hřiště
A to se ještě modlím, aby nezačalo znova pršet…
V takovýchto dnech jsem úplně bezradná - sice si čteme, malujeme (teda, já maluju, Kuba se kouká a podává pastelky), stavíme lego, občas koukáme na pohádky, ale chtěla bych mu to nějak zpestřit!
Přemýšlím, že bych zkusila koupit vodovky (a pořádný igelit na podlahu
) a že bysme zkusili malovat takhle. Nebo něco vyrábět? Ale co, aby to 2,5leté dítě zvládlo… Já mám tip pouze na „balonkové“ kraslice, ale to mi v srpnu nepřijde jako nejlepší nápad
(pro případné zájemce - nafouknout balonek do požadované velikosti, z novin nastříhat 2cm široké proužky a nalepit je na balonek, aby koukal ten zavázaný konec - 3 vrstvy: svisle, vodorovně, svisle. nechat uschnout, natřít bílou barvou, nechat uschnout, ustříhnout konec balonku a balonek vyndat - to vše připravit den předem
a můžeme malovat
na dírku přilepit nějakou pěknou mašli) To plánuju až na jaro, to budou Kubovi 3roky, takže to myslím, v poho zvládne…
Budu vděčná za každou radu!
Předem díky
Eliška
Ahojky Eliško, tak my se právě chystáme plastelínovat
já dělám co si malá poručí a ona dělá žížaly. To bys nevěřila kolik se dá udělat žížal
Jinak myslím s těma vodovkama by to taky šo, malá strašně ráda, akorát žejejí malování spočívá v tom, že zatře celej papír vrstvou několika barev ![]()
Ahojky Verbascum,
a jakou používáš plastelínu,obyčejnou?Prý existuje nějaká,která nelepí a nešpiní.
ahojky, moc ti neporadim, protoze jeste tak velike dite nemam, ale co mam odzkouseno, to je ze lepsi nez vodovky je koupit prstove barvy.stoji tak kolem stovky,ale zalezi kolik jich je, pro zacatek muzes koupit nejake mensi baleni. jsou super, maluje se snema jak jinak nez rukama, jsou zdravotne nezavadne, dokonce hořke,kdyby je chtel kubik ochutnat,ale on uz je na nejake to strkani si barev do pusy asi velky,ze?jsou snadno vypratelne,i kdyz ten igelit budes potrebovat,nektere jdou z rukou krasne smyt,nektere jsou i smyt i sloupnout
)…ja jsem to s prstovymi barvami delala u nas v klubu maminek. udelala jsem jednoduche sablony z papiru, napr. jablko,hruska,tresne, auto/ale to je pro deti uz prece jenom tezsi/…a to tak, ze aby ten otvor, v papiru, do ktereho bude dite malovat, byl prave ten obrazek..to jablko,nebo hruska…nevim,jestli mi rozumis, ale proste nevystrihovala jsem jablko z papiru, ale jablko do papiru
)) tu sablonu s tim jablkem jsem kancelarskou sponkou pridelala k papiru, na ktery mel byt obrazek. no a dite si pak vesele malovalo jak ho napadlo, kdyz pretahlo, nic se nedelo, protoze az se sablona sundala, byl z toho nadherny obrazek. Z vlastne zkusenosti mohu rict, ze dvou a pul lete deti vydrzi udelat maximalne 2 obrazky potom uz nemaji koncentraci. Muzes ho nechat malovat i tak, bez sablon, potom z toho vznikne nejspis abstraktni obrazek, nez barvy zaschnou, jdou tam jeste domalovat necim ostrejsim,nebo treba nechtem nejake obrazzce. no proste byla jsem jimi nadsena
))
Ahoj, z balonku můžeš podobně udělat ptáčka - lepíš proužky jen za jeden konec - kratší na peříčka, delší ocas a křídla, hlava z papírové koule, můžete vodovkama napatlat ruličku od toaleťáku a přilepit motýlí křídla, učit se stříhat třásně/střapečky (ty jdou lepit třeba na toho ptáka), lepit vystříhané obrázky z reklamních letáků, super jsou prstovky, to tu už kdosi psal, náhrdelník ze zmuchlaných papírků nalepit na list papíru, nalepit na velký papír pár papírových krabiček bez dna a vršku jako tunely a garáže, nakreslit k tomu cesty, třeba i domečky a jezdit autíčkem, … třeba Portál na toto téma vydal několik knížek, bývají v knihovnách, ale je to i fajn investice. E.
ahoj, my máme holčičku dvouletou. Vodovky miluje. Nechávám ji kreslit na plovoučce bez igelitu, pak to jen setřu. Modelínujeme-koupila jsem tu v kelímkách, je měkká, takže i malá je schopna ji zpracovávat-krájí, stříhá, vytlačuje–bylo k tomu příslušenství.
Hodně času nám zabere taky péče o panenku.
maxik: to co jsi tu predchvili psala to delas i s daliborkem? nebo jeste ne?…protoze ten muj klucina u niceho nevydrzi ani vterinu, ani u knizky ne, maximalne se dokaze soustredit 5 minut na telku
((…
Taky doporučuju prstové barvy. A veliký papír na podlahu, namatlat ruce a dělat otisky. To má veliký úspěch. Nebo razítka z brambor a razítkovat. Pokud máte doma větší korále (a nestrká všechno do pusy), z modelíny nebo samotvrdnoucí hmoty jdou vykrajovat různé tvary (formičkama na pečivo) a vtlačovat do nich korálky. Nebo můžeš z barevných papírů vystřihnou různé tvary a z nich lepit na papír domy, stromy, postavy, auta…
Makýš a Tygříci
Holky, DÍKY MOC!!!
Prstové barvy mě vůbec nenapadly, natož plastelína
Teď už to teda vypadá, že venku bude lepší, ale jen co bude příležitost, vypravíme se někam do papírnictví nakoupit vše potřebné, ať jsme připravení!
Ještě jen tak mimo - nemáte třeba některá doma nějakou osvědčenou knížku s podobnými nápady? V knihkupectví jsem jich sice pár videla, ale vypadaly pro nás celkem nepoužitelně - byly až pro starší děti…
Ještě jednou díky a mějte se.
Eliška
nebo udělat těsto - voda, hladká mouka, přidávám trochu oleje..pak ty žížaly můžete i upýct…;-) jo a na zdobení je výborné nové koření, těstoviny.., prstové barvy, vodovky, vystřihnout obrázky z reklamních novin a nechat nalepit na papír…
nebo si vemte pláštěnku, gumáky a na hodinu vyražte ven - není nic zábavnějšího než kaluž a kamínky ![]()
Zdenik
ahoj, když jsem dělala aupairku, tak jsme s klukama (2 a 4 roky) malovali vodovkama na krabice. jednou jsme měli jednu fakt velkou, tak jsme strany slepili, vystřihli dveře a okýnko a udělali z ní domeček. zvenčí jsme ji různě pomalovali, polepili, řádili u toho půl dne a ještě pár následujících ji ničili:)))
Jinak si od známé pamatuju, že je zbytečné kupovat plastelínu, stačí těsto. Výhoda - nemastí. Obarvit lze potrav. barvivem.
Hladká mouka, voda, sůl
Hmotnostní poměry nevím.
Ověřeno zde: (možno najít asi i další tipy)
Ahojte,
pročítala jsem si vaše nápady a musím říct, že mě to inspirovalo. Matěj sice nemá ještě ani ty dva roky, ale některé činnosti (jako třeba válení těsta a vykrajování nebo razítkování) mi příjdou vhodné i pro něho. Jenom budu muset zajet koupit
u razítek a velký papír, kde se může realizovat.
Chtěla jsem se jenom zeptat, jaké zkušenosti máte právě s tím, když dítko pomaluje plovoučku vodovkama nebo prstovkama. Stěny mi ani tak nevadí, protože ty máme už počmárané od pastelek, takže jarní malování nás rozhodně nemine, ale nevím, jestli na té podlaze pak nezůstávají fleky.
Díky a pokud budete mít další nápady, sem s nimi. Ono totiž prší i u nás a nejen celonočně, ale i celodopoledne a rozhodně to nevypadá, že odpoledne bude líp, tak ať se nesežereme nudou..... ![]()
Kamila