Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,chtěla jsem se zeptat co dělat v takové situaci
stalo se nám to už dvakrát do týdne.Malej 1rok,chodí a třeba zakopne,nebo mu uklouzne nožička,spadne,bouchne se a jak začne plaka tak moc že se nemůže nadechnout.Začne modrat,nevim co stim,jsem z toho celá špatná.Slyšela jsem že se automaticky nadechne sám,ale nevim snad se nemůže nic stát
![]()
Ahoj. Mája to dělává taky, někdy pomůže dýchnout do pusinky, někdy ne.
Mám tu od holek načteno, že stačí fouknout na obličej (nemusíš do pusy). Že to spustí nějaký reflex a dítě se nadechne…
Zatřepat nebo fouknout do pusy. Brácha to měl, časem to přejde…
S tím mám také osobní zkušenost a opravdu pomohlo fouknout do obličejíku. Dítě se tak jako vzpamatovalo a samo se nadýchlo.
Foukám taky do pusy, ale někdy to nezabere, pak kropím vodou - stačí pár kapek, žádná velká dávka.
Je to afektivní záchvat a mozek zareaguje a dítko se nadechne můžete fouknout do obličeje nebo postřínout vodou dát pozor ať nezapadne jazyk(nemělo by se stát,ale může) a taky stačí hladit chovat hlavně nepodlehnout panice ![]()
holky díky moc jsem klidnějíší,snad to nebude tak časté,jsem z toho celá špatná,ale jak čtu,nejsem jediná koho to potkalo,díky moc za rady ![]()
Má to kde kdo a kolem 3 roku by to mělo odeznít a pokud to je z pláče nezmiňuj se dr nebo tě poženou na neurologii a je to zbytečné
je tak to ještě že jsi mě to řekla,chtěla jsem se právě optat DR.co stim,tak to bych tomu dala ![]()
Dcera na to trpí taky, má necelé 3 roky a už je to lepší, není to tak časté..
Mělo by to odeznít..
Já na ni mluvím a foukám do obličeje..
Ještě rada primáře z dětského oddělení v nemocnici - prý nevšímejte si ho, když brečí, nebo vám to bude dělat
![]()
My tento problém v rodině nemáme poprvé..
Sestra tatínka malé na to „trpěla“ až do 6 let, prostě se vztekala, promodrala, ztrácela dech i jakoby „omdlela“..
Tady dostala maminka tenkrát radu, že si tohoto „cirkusu“ musí všímat co nejméně, protože dítě je dobrý herec a pamatuje si, kdy poutá pozornost..
Je těžké se touto radou řídit, ale prý to zafungovalo..
Ale tato rada byla spíš míněna v situaci, kdy dítě modrá ze vzteku, když mu není něco dovoleno(to dcera dělala taky, teď už je to lepší)..