Co má umět dítě v jednom roce?

Anonymní
4.9.19 11:38

Co dite ma umet v 1 roce

Dobry den, je nekde „seznam“, co vse ma dite predvest na prohlidce v 1 roce zivota? Jde mi o to, ze jsem kdesi cetla, ze ma umet treba paci-paci-pacicky, ale kdyz by dite tuto hru od maminky neznalo, tak to nepredvede a muze byt mylne povazovano za zpozdene napriklad… Diky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5314
4.9.19 11:48

Ne neboj, takhle to opravdu nefunguje :) Žádný seznam neexistuje, děti se vyvíjí různě rychle - některá v roce chodí, jiné z daleka ne. Některé mluví pomalu ve větách, jiné začíná s prvními opatrnými slůvky… atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
4.9.19 11:54

Každé dítě je jiné. Ale můžeš třeba mrknout do knížky rozvíjej se děťátko. Tam je vše popsané. Ale neznamená to, že když v roce něco nedělá, tak je nutně problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
4.9.19 11:55

Ne žádný seznam není :D co já vím tak můj syn v jednom roce nepredved vůbec nic, měli sme co dělat z něj dostat nějakou spolupráci na prohlídce ve 3 letech :D není cvičená opice aby dělal nějaké aktivity na povel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
4.9.19 11:59

Oni na prohlidce v 1 roce deti takhle testuji? Copak jsou to cvicene opicky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
4.9.19 12:01

Nehledej seznam a hlavně nečti žádné knihy, pokud se ti jim zatím podařilo vyhýbat. Jedinné k čemu to povede je že budeš neurotizovaná, že se tvoje dítě vyvíjí jinak - což dělá každé dítě.

Je to naprosto stejné s pediatrií, jako s jinými medicínskými texty - jak o tom začneš číst, tak najednou na sobě a svých blízcích uvídíš příznaky těch nejhorších poruch a chorob.

S normami ať se trápí doktor. Ostatně ta prohlídka není zkouška - jde jen o to podchytit včas těch pár případů, kdy je fakt něco špatně. Vývoj dítěte v prvním roce je biologie, to co dělá či nedělá rodič, pokud ho vyloženě nezanedbává nemá u průměrně zdravého dítěte moc vlivu.

Paci paci pacičky je něco, co mimino zaujme, když s tím dospělák provádí, ne že je to něco co má aktivně umět a vyžadovat, ty co jsou hodně dopředu při tom občas zvládnout tlesknout, když to vidí, že dospělý dělá. Jinak to je hra pro starší batolata.

Příspěvek upraven 04.09.19 v 12:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
4.9.19 12:02
@janickaIII píše:
Oni na prohlidce v 1 roce deti takhle testuji? Copak jsou to cvicene opicky?

Náš doktor teda vůbec. Ptal se jestli vydává nějaké slabiky, slyší a to je snad všechno. A jestli opakuje po nás. Ale nic netestoval.Jen prohlídnul, poslechl, změřil, zvážil a to bylo všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
4.9.19 12:05

Respektive pokud dítě, které se narodilo v termínu, v roce ještě neleze, tak by to chtělo začít řešit v rámci nějaké fyzioterapie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
4.9.19 12:10

@Ou a co když dítě fázi lezení přeskočí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
4.9.19 12:11
@Ou píše:
Respektive pokud dítě, které se narodilo v termínu, v roce ještě neleze, tak by to chtělo začít řešit v rámci nějaké fyzioterapie.

To spíš neurolog a nebo pediatr, aby posoudili, jestli má předpoklady k lezení a až potom případně fyzioterapii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
4.9.19 12:12

@P4ja tak to jo. Nedovedu si představit, že by roční dítě sedelo a delalo něco na příkaz kohokoliv. A zvlášť ještě v neznámém a občas stresujícím prostředí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
4.9.19 12:15

@janickaIII no to je ten individuální vývoj. Je blbý ji přeskakovat uměle pomocí chodíte, může to komplikovat pravolevou orientaci v dospělosti, ale pokud samo začne rovnou chodit, no tak prostě chodí.

@P4ja píše:
To spíš neurolog a nebo pediatr, aby posoudili, jestli má předpoklady k lezení a až potom případně fyzioterapii.

ano, přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
4.9.19 12:17
@janickaIII píše:
@Ou a co když dítě fázi lezení přeskočí?

No, jsou takové děti. Když jsem to konzultovala na neuro a pak i fyzio, tak říkali, že lezení je pro vývoj dítěte opravdu důležité, protože se propojí hemisféry, má vliv na kyčle, a potom i na správnou chůzi. Průšvih ale je v tom, že to někteří pediatři moc neřeší a nezkoumají. My šli někdy v 7.mesici a už nám řekli, že je to zbytečně pozdě. Ale zase na druhou stranu to pak rodiče stresuje. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10982
4.9.19 12:17

@Ou to je takové nešťastné podnecovani k nepokoji. Naše mladší nelezla vůbec a dokonce se k tomu nikdy nevrátila, v 8 měsících chodila, než se tak stalo, tak padala rovnou do sedu, nebo na hlavu. Starší dcera lezla dlouho a na nohy se postavila téměř v roce a třičtvrtě. Zato vstala a prostě šla. Obě jsou na tom pohybově velmi dobře, ta mladší možná dokonce líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
4.9.19 12:18

@Ou naše dítě ji právě přeskočilo. Naprosto samo, do ničeho jsem ho nenutila a nenutím ale mám z toho hlavu jak pátrací balón. Máme zadanku na rehabilitaci a neuro ne. Tak nevím jestli je to dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí