Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
No, ale to je asi to matouci. Jaka zodpovednost a starost, kdyz se o sebe postaraji sami? ![]()
@Anonymní píše: VíceČili jde o to, co se děje v tobě, respektive že ti mozek vyrábí „úkoly“, které v reálu ještě neexistují, chápu dobře?
@Anonymní píše: VíceŘeším podobné…je mi 40, tátovi je 65 a je jak senior 85 let, ani si neuvari
@Bytsamsebou píše: Více
Souhlas, ale co zhruba ten rok až dva než ji někde vezmou ![]()
@KKubula píše: Více
Nějaké kontetni rady nebo příklady, jsi dobrá, že ses z toho dostala. Já mám teď dovolenou, protože školkové dítě a ani sourozenci nepíšu, nikam nic nedávám na socky, aby nebyli výčitky, tak ty máš dovolenou a nejezdis tam ![]()
proč řešíte, co bude za dvacet let? třeba si najde chlapa, třeba ji přejede auto, třeba… tisíc jiných možností, možná za dvacet let už nebude ani existovat svět
Tak holka to tě čeká něco mnohem horšího, až si jeden zlomí krček nebo přijde alzheimer, to je teprv tóčo. My se vidali párkrát za rok, nezájem o vnouče byl poslední hřebík do rakve a teď, když se nemůže hnout denně telefonáty, no tak pozdě bycha honit, ale je to šílený, je to šílený i tak…
Terapie. A taky pár lidí, který mi řekli pár věcí, co mi otevřely oči.
Například:
Známá: Proč tam vlastně travis tolik času, když se ti tam vracejí hrozné zážitky?
Já: Já v tom bráchu nemůžu nechat samotného.
Z: A on by pro tebe udělal totéž?
Já: (takovou otázku mě v životě nenapadlo si položit) To určitě ne. Když jsem potřebovala X, řekl ne. Když jsem ho poprosila o A, řekl ne.
Vždycky pro něj byla hierarchie rodiče - on - já, a ode mě očekával totéž. A mě nikdy nenapadlo se na to takhle podívat. Jakmile to bylo vyřčeno, bylo o dost lehčí se začít zachraňovat.
@stinga píše: Více
No víš, ja to neřeším, mně to bude asi jedno. Ale ona by měla ne
ale zajímavý pohled, věřím, že někdo může být tak bezstarostný jako ty a jasně, že nemám vše v grafech. Zas si v 60 říct hele dcera musí pokrýt prázdniny a já nechci za 15 let hnit v duchodaku, taky to pro ni bude nepohoda sem za mnou jezdit, tak se kousnu a za vnoucetem budu jezdit na návštěvy a pohlídam přes prázdniny
Nebo člověk ve 40,už by asi měl pomalu probírat možnosti, co kariéra, bydlení a ne jen hýřít a že nějak bylo a nějak bude a ve finále přes všechny statečný řeči v 75 chytnout osteoporózu a pověsit se dětem na krk ![]()
Já bych si našla psychologickou podporu a dala se dohromady. Za své rodiče neneseme zodpovědnost. ![]()
A co jednou bude si tedy s maminkou promluv jak to vidí ona. Třeba má podanou žádost do pečovatelskou. Nejmladšímu bratrovi bych pomohla se osamostatnit.
Bráchu neřeš. Je dospělý, musí se zachránit sám. Ty mu můžeš pomoci „utéct“ až se rozhodne, ale oči mu otvírat nemůžeš. Viditelně máš zatím problém sama se sebou.
Mně tedy přijde celkem normální že člověk uvažuje a přemýšlí až přijde jednou nějaké to “ nemohu už sama”. My tedy o tom s rodiči mluvíme, respektivě oni nám řekli svoje přání.
Já tedy taky tak nějak přemýšlím občas co bude až, co bych tak chtěla … Se svými dětmi jsem to ještě neřešila … Zatím šetříme na důchod, zajistili jsme nemovitosti dětem a mluvíme spolu o tom s manželem … Ono to kdyby totiž muže přijít daleko dřív než si člověk myslí. Jo bude nám 50.
Já tady ještě navážu na další příspěvky, kdy řešíte, jak moc se o rodiče starat, když mají problémy.
Můj táta měl v sedmdesáti letech krvácení do mozku. Zůstal ochrnutý, neviděl dobře, špatně mluvil. Vědomosti a znalosti mu zůstaly, po stránce osobnostní došlo k naprosté změně, byl to v podstatě cizí člověk.
Pečovaly jsme spolu s mamkou, já při tom chodila celou dobu do práce a měla dvě malé děti, když se to stalo. Péče zahrnovala vše od hygieny, pomoci s jídlem, cvičení…Péče 24/7, žádná dovolená, co si budeme povídat, ovlivnilo to život celé rodiny.
Naše vztahy byly vždycky dobré, nelituju toho, že jsme se rozhodli o něj sami pečovat. Díky tomu, že byl doma, žil takto dalších 19 let, což by se v nějakém zařízení určitě nepodařilo, a snad si aspoň trochu i za těchto okolností ten čas užil.
Ale právě proto, že jsem tohle prožila, nikdy bych si netroufla dalším lidem radit, aby postupovali stejně, či je odsuzovat, kdyby uvažovali jinak. A v žádném případě bych nechtěla, aby se takhle někdo staral o mě. Ten zásah do života pečující osoby je tak velký, že kdo to nezažil, neumí si to vůbec představit.
Proto říkám - jestli máte s rodiči dobré vztahy, pomáhejte jim, pokud můžete, ale mějte na paměti vaše limity a nedělejte to na úkor svého osobního života.
A jestli dobré vztahy nejsou, nevyčítejte si, že se nehodláte obětovat. Každý má svůj život a ten by měl prožít podle svých představ, a nikoli podle požadavků okolí.
Nevidim, ze bych psala neco o starani se😳. Ale to je fuk. Ze tu je takových diskuzi hodne mi nepomuze, ja se potrebuju vyrovnat s tim pocitem zodpovednosti, starosti a viny