Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Jestli se matka s tvým otcem rozvedla, tak bych neočekávala, že se o něj bude po rozvodu starat, ty to očekáváš?
A proč by nemohla na dovolenou v září, at si něco užije, už se nastarala dost… ![]()
@free333 píše: Více
Jako, že by třeba nabídla pomoc mně, svojí dceři, že mi pohlida mezitím dítě. A o tom září, jakože řešila svojí dovču a svoje plány a nezajímalo ji/ ignorovala, že nastává období letních prázdnin a jestli nepotřebujeme pomoc. Že už se postarala, to ji nikdo nebere( ani to nema cenu řešit skrz tu kvalitu starani se), ale až dostane v 70 -80 mrtvičku a jako většina hrdinů seniorů se nebude chtít stěhovat, tak já pak co ![]()
@Pamina a tohle je pro mě taky úplná záhada. 19 let
a pak sama napíšeš, že ty bys to nechtěla. A proč to chtěl tvůj otec nebo proč jste to dělali
ty sama tedy třeba v padesáti řekneš svým dětem, že okamžitě zarizovat ldn/ domov důchodců a reálně s tím tedy počítáš? Já třeba ano, přijde mi to jako normální konec, člověk pomalu odchází, rodina chodí na návštěvy, dle možností třeba výlet do parku nebo ještě jedny Vánoce na chvíli aspoň…ale na mě to teď spadlo ze dne na den, otec je šedesatnik, v regionu bez lékařů respektive jsou čekačky a všechno obvolavam já…prijde mi, že to je právě ta generace- děti jim litali po vesnici, prazdniny u babiček, děcka v 23 letech s první známosti a porizovali si je, aby se o ně měl kdo starat.
Cítíš se zodpovědná a vinná, protože ti máma celý život omílá, jak se za tebe obětovala, vyčítala ti, dělala emoční nátlak, říkala něco jako: Přece bys tohle neudělala (udělala)… přece bys mě nezklamala…je mi z toho smutno…co já pro tebe udělala a ty tohle…přece bys nedopustila…jsem tvoje máma a ty mě tu necháváš samotnou…atd. Takže tě celý život učí, že jsi zodpovědná za to, jak se cítí. A takto si tě emočně přivazuje k noze.
Nejsi za její štěstí zodpovědná. Ona je matka a ty dcera, ne obráceně. Jenže tě donutila ty role vnímat obráceně.
Ten nejmladší brácha bydlí s tou mámou?
@Anonymní píše: VíceŠla jsem do toho protože mi bylo jasné, že se bude mít doma lépe, než v eldéence. Pak samozřejmě kvůli mámě. A na rovinu - člověk úplně nevěděl, co čeho jde, a taky jsme netušili, že to bude na tak dlouhou dobu. Domů jsme ho dostali ležícího, inkontinentního, s nezahojenou tracheotomií.
@Pamina
rozumím a také právě nemám dceru a ani manžela. Holt takový bude konec, ale já jsem třeba zvyklá na garsonku a co sem chodila do Domova důchodců, mně to prostě přijde fajn. Takový ty víc mobilní jsou na zahradě, dilnickach, my budeme vůbec navic vybavení technikou- tabletem, spojeni se světem i blízkými ( to prostě je zas obrovská změna). Dostaneš 3×denne jídlo, teplou postel i tu plinu ti kdyztak vymění. Spíš se zameruji na kondici, aby člověk i v 90 něco ušel, samoobsluha, mozek trénovat a druhá rovina je to udržování dobrých vztahů- rodina ale i třeba přátelé, kteří přijdou navštívit. Ale říkám no, v 60 může přijít mrtvicka a je po plánech nebo roztroušená skleróza, rakovina…Člověk nikdy neví. Jen u těch mých rodičů je to takové- 30 let chlastam a v 65 si nenavliknu ponožky. Máma poslala fotku od piva na terasce, ze stopadesateho vyletu v letosnim roce, tak nevím, zda ji poslat fotku jak zpocena vyzvedavam v 16.30 usmaženého syna z letní školky nebo ji pak takový fotky z mých výletu můžu posílat do Duchoďáku, protože mám přece taky právo si v důchodu užívat. Jenže jo, já fakt budu, jsem už citově otupělá. Ono to vypadá, že hledám k tomu povolení od cizích lidí na netu…ale spíš jsem to chtěla jako vysvětlení zakladatelce, že to prostě lze a důvody k tomu mohou být různé. No nakonec se ukázalo, že jde o jinou situaci. Snad se do te doby obrni.