Co dovolíte dvouletému dítěti?

Anonymní
7.5.21 12:00

Co dovolíte dvouletému dítěti?

Ahoj maminy. Mám starosti s výchovou 2,5 roku. Stále dělá nepořádek, tahá mi věci ze skříní, schazuje mi v ložnici peřiny na zem, ze šuplíků mi bere nádobí, keramiku z obývací stěny, když papá a už nechce plive to na zem… a já pořád chodím a vysvětluju že se to nedělá, uklízíme to potom spolu, ale žádný smysl to nemá. Už fakt nevím. Někdo mi řekne že není vychovaný, někdo má názor že je na to ještě malý a poznává. Já si myslím, že by už trochu rozumu mohl mít a že může vědět že se věci ze skříní netahají.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7673
7.5.21 12:03

Nedovolila jsem to prostě! NEmohla mi tahat věci ze skříne, sundávat keramiku apod… prostě ne ne ne. Pak třeba dát po dupě, po ruce, dítě odtáhnout pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
7.5.21 12:03

V tomhle období mi víc než vysvětlování zabralo plácnutí (přes ruku, na zadek…), za mě když prcek nevidí, že jeho špatný chování nenese následky, tak nemá motivaci, proč to dělat jinak…
Vím že dneska to není zrovna moderní výchova, ale funkční rozhodně ano :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
7.5.21 12:04

Ne ne ne, přes ruce a přes zadek. A ještě ať si to po sobě uklidi zpátky.

• Citovat
  • Upravit
24216
7.5.21 12:06

Mám podobně starého chlapečka a rozumí mi moc dobře. Uklidí co řeknu, ale kolikrát taky neposlechne a je to často. Často se vzteká. Povětšinou proto že mi nerozumím. To jídlo teď taky občas plivne na zem. Ale je to spíš výjimečné. Já mu jídlo násilím nenutím, ale jí teď velmi málo. Když mu něco nejde pokousat tak to vyplivne. Většinou je naučený, že to opravdu dá na talíř. Je to malé dítě, ještě neposlechne vždy, zkouší co si může dovolit. Nebála bych se, on z toho vyroste. Jen je to občas večer na láhev vína :D že všeho teď staví bunkr 🤣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.21 12:07

Každý den dostává po ruce, po dupce taky, ale to má plinu takže ho to vůbec nebolí. Jenže je to typ, kterýmu je jedno že dostal. Poknourá si a za hodinu mi přinese keramickýho slona znova. Na kytky mi už nesahá, to se píchl o kaktus. Ale jinak jsem z toho na větvi. Dám jen prádlo do pračky a v obýváku spoušť.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.5.21 12:11
@anavi13 píše:
Mám podobně starého chlapečka a rozumí mi moc dobře. Uklidí co řeknu, ale kolikrát taky neposlechne a je to často. Často se vzteká. Povětšinou proto že mi nerozumím. To jídlo teď taky občas plivne na zem. Ale je to spíš výjimečné. Já mu jídlo násilím nenutím, ale jí teď velmi málo. Když mu něco nejde pokousat tak to vyplivne. Většinou je naučený, že to opravdu dá na talíř. Je to malé dítě, ještě neposlechne vždy, zkouší co si může dovolit. Nebála bych se, on z toho vyroste. Jen je to občas večer na láhev vína :D že všeho teď staví bunkr 🤣

Právě že zkouší co si může dovolit. Za věci co se nedělají třeba to jídlo, vysvětlím a pak už dostane. Ale jak píšu jemu je to jedno.

• Citovat
  • Upravit
24216
7.5.21 12:13

Musím napsat, že plácnutí u nás taky pomáhá. Ale otočilo se to proti nám. Začal nás bouchat, když se mu něco nelíbí. Takže spíš vysvětluji, odtáhnu pryč. Ale my tohle nejhorší období měli kolem jednoho roku. Roztahané tu má hlavně hračky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
7.5.21 12:15

Možná bych neplacala, ale rázně řekla, že tohle ne a když neposlechne tak odnést jinam. Někdo doporučuje mít nějaké místo doma kam se chodí za test. Ale to asi není úplně vhodné, ale v některých školkách to takhle ještě mají. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
7.5.21 12:18
@Anonymní píše:
Každý den dostává po ruce, po dupce taky, ale to má plinu takže ho to vůbec nebolí. Jenže je to typ, kterýmu je jedno že dostal. Poknourá si a za hodinu mi přinese keramickýho slona znova. Na kytky mi už nesahá, to se píchl o kaktus. Ale jinak jsem z toho na větvi. Dám jen prádlo do pračky a v obýváku spoušť.

To by se mi nechtělo pořád mlátit dítě a klepat se o slona… Situaci, kdy je v okolí dítěte 100 věcí, na které nesmí sahat, vydržím hodinku na návštěvě, ale doma chci mít klid. Takže v dosahu dítěte nemám ani horké kafe, ani hydroxid sodný, ani porcelánového slona a rodný list. Samozřejmě se mi i tak často stane, že mi děti vybarví „důležitý formulář“, ale nejsou to žádné tragédie. Neříkám držet sedmileté dítě ve vypolstrované místnosti, bavím se o věku 2,5 roku, kdy dítě nepobere tisíc zákazů a mělo by se soustředit na pár základních (nevběhnout do silnice x nesahat na slona č. 43).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40398
7.5.21 12:18
@Anonymní píše:

Tohle jsem řešila tak, že co šlo rozbít, jsem na čas sklidila.

Je to opravdu období, které přejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24216
7.5.21 12:19
@Anonymní píše:
Právě že zkouší co si může dovolit. Za věci co se nedělají třeba to jídlo, vysvětlím a pak už dostane. Ale jak píšu jemu je to jedno.

To je u nás taky tak ;) na zadek dostává už jen za fakt vážné věci - třeba když po několikáté chce sáhnout do zásuvky atd. Jinak to nemá cenu. Mě přijde dobré to dítě do činnosti zapojit. Takže prádlo vyndavá se mnou, zapíná sušičku a pod. Se všemi činnostmi doma mi pomáhá, takže mě spíš kopíruje. Hodně se mnou vaří. Řeknu mu třeba podej cibuli, misku atd. Pak ho ty šuplíky vůbec nezajímají. Hraje si hodně i v pokojíčku a tam je mi fuk co si vytáhne. Tak zkus místo zákazů ho zapojit. S tím jídlem je to těžký. Mě to fakt dělá třeba u masa. Rostou mu pětky tak ho to asi zabolí a vyplivne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30788

Ja nevim, asi jsem laxni. V tomto veku mi vadilo a reagovala jsem kdyz dite napriklad: mlatilo jine dite pres hlavu, rvalo jinym hracky z ruky, borilo neco starsimu sourozenci, hazelo schvalne jidlo na zem, trhalo knizky, cmaralo po zdi, ujizdelo mi/utikalo… Nejake periny ze zeme nebo vyhazene veci ze skrine jsem spolecne uklidili a jelo se dal, maximalne jsem rekla, at uz toho dite necha :nevim:. Co jsem nechtela, aby na to deti sahaly, tak bylo uklizeno tak, aby se k tomu nedostaly, nebo spis idelane to vubec nevidely. Kramovani jsou veci, ktere prejdou.

Příspěvek upraven 07.05.21 v 12:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222

A nenapadlo tě dát keramického slona o políčku výš? Já jsem ve spodních poličkách neměla nic, na skříně jsem dala zábrany proti otevření, co šlo, měla jsem oblepené izolepou, zavazané provázkem. Ale myslím si, že mi tohle dělal max. do 2 let :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190

Buď důslednější a hlavně mu buď permanentně za zadkem. Zabezpeč si věci, které opravdu nesmí brát (pojistky na šuplíky a skříně, ložnici můžeš klidně taky zamykat). Důrazné ne, chycení ruky a nedovolení, aby dělal nežádoucí činnost rozhodně musí chápat. Vykašli se na sáhodlouhé vysvětlování. A s tím jídlem? Jednou mi dítě schválně plivlo jídlo, sebrala jsem talíř a další jídlo až za 3 hodiny a příště si to rozmyslelo. A to bylo o rok mladší, než to tvoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí