Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pro mě to znamená, že je v lásce přítomná závislost, zaslepenost, sobeckost.
Přílišně ochranná výchova, kdy dítě je pánem všech a děj se vůle dítěte.. ![]()
Tak třeba ve vztahu dítě x matka jo?
Budu skákat jak dítě píská, žádná výchova, hlavně ať je dítě „spokojené“ snesu modré z nebe, nechám se mlátit, škubat za vlasy hlavně ať je spokojené. Ale ono nebude, protože nebude mít žádná pravidla, žádné mantinely a jednou si to odskáče.
Já bych to popsala, že se o dítě tak moc staráš až mu defakto ubližuješ, snad to tak je ![]()
Za opičí lásku považujem takú, vďaka ktorej si vychovám na mne totálne závislého a nesamostatného jedinca (napr. miesto toho, aby som ho niečo nechala urobiť samého, hoc aj prvých 10× nesprávne, tak to radšej budem neustále zaňho robiť ja, aby sa chudáčik nenadrel
)
Nadměrně ochranná výchova
Tak zvaná „opičí láska“. Představuje nadměrnou starostlivost rodiče o dítě. Dělají všechno „jen pro jeho dobro“. Přání dítěte je jim často rozkazem.
Jednou mi to řekla tchýně že mám opičí lásku ke svojí dceři. Tak mě to urazilo aniž bych věděla o co jde pořádně.. tak jsem si to zjistila.
Ptám se protože od tchýně neustále slyším jen že jsem opičí matka ![]()
Máme totiž osobní spory, totálně rozdílné názory na výchovu, stravování, na všechno, ona nerespektuje moje zásady, tak ji samozřejmě nemám nejmenším zájem dceru dávat na hlídání, protože vím že ona udělá všechno podle svého, a nebude respektovat moje pravidla. Např s mými rodiči absolutně problém nemám, hlídají hodně často, vím že se na ně mohu spolehnout, hlídala už několikrát i moje kamarádka, bez problému. Ale tchýně mi neustále tvrdí že jsem opičí matka že si holku přivlastňuju protože jí aktivně nevyhledávám na hlídání a nechci aby s ní malá trávila čas bez mojí přítomnosti.
Myslíte že je toto opičí láska?
@Anonymní píše:
Ptám se protože od tchýně neustále slyším jen že jsem opičí matka
Máme totiž osobní spory, totálně rozdílné názory na výchovu, stravování, na všechno, ona nerespektuje moje zásady, tak ji samozřejmě nemám nejmenším zájem dceru dávat na hlídání, protože vím že ona udělá všechno podle svého, a nebude respektovat moje pravidla. Např s mými rodiči absolutně problém nemám, hlídají hodně často, vím že se na ně mohu spolehnout, hlídala už několikrát i moje kamarádka, bez problému. Ale tchýně mi neustále tvrdí že jsem opičí matka že si holku přivlastňuju protože jí aktivně nevyhledávám na hlídání a nechci aby s ní malá trávila čas bez mojí přítomnosti.
Myslíte že je toto opičí láska?
Tady si přečti co je to opičí láska
http://cs.wikipedia.org/…V%C3%BDchova
Nie, toto samotné pod opičí lásku nespadá…
Dcéru si „neprivlastňuješ“, tá už tvoja je ![]()
Tak jako svoji dceru miluju bezmezně!!! Ale pravidla má, rozhodně to není že bych byla já jejím otrokem, naopak si kolikrát říkám jestli nejsem v některých věcech moc tvrdá a neměla bych na ni být vlídnější
![]()
Ale pravidla má, jen tchýně mi furt opičí lásku předhazuje, protože prostě odmítám aby s ní trávila čas a brala si ji na hlídání, protože se na ni nemohu pro velké osobní spory spolehnout, jak už sem psala…jinak dát ji na hlídání nemám problém, ale osobě které můžu věřit
@Anonymní píše:
Tak jako svoji dceru miluju bezmezně!!! Ale pravidla má, rozhodně to není že bych byla já jejím otrokem, naopak si kolikrát říkám jestli nejsem v některých věcech moc tvrdá a neměla bych na ni být vlídnější![]()
Ale pravidla má, jen tchýně mi furt opičí lásku předhazuje, protože prostě odmítám aby s ní trávila čas a brala si ji na hlídání, protože se na ni nemohu pro velké osobní spory spolehnout, jak už sem psala…jinak dát ji na hlídání nemám problém, ale osobě které můžu věřit
Mě to tchyně taky řikala. Taky jsme se neshodli..ona z vesnice kde nechali děti lítat venku uz od pidivěku a buh ví do kolika večer a já z Prahy vyděšená nemít ji na chvíli bez dohledu. A taky jsem hned byla opičí matka
tenkrát mě to urazilo, ale nakonec mě to potěšilo když jsem zjistila co to je
protože raději budu opičí matka, než krkavčí matka ![]()
Ahoj,
zajímalo by mě co znamená pro kterou z vás opičí láska? Jak by jste to popsaly?