Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kolozubka píše:
Ano zmínila, ale tvůj příspěvek jsem nepochopila.
Tak se řiď vlastní radou a tu diskuzi si přečti ![]()
@Bábrdl píše:
Tak se řiď vlastní radou a tu diskuzi si přečti
Ale já jí četla!
@Kobliha51 To víte že mi to vadí
..moje matka bydlí 120km, Kája tady má jen tuhle babičku a prababičku(15km) jinak tu nemáme nikoho. Nemůžu a ani nechci se jí vyhýbat, ale řešit se to musí. Omezit styk mi přijde drsné pro všechny..musíme jen omezit babiččino jednání za každou cenu dělat holce přes vůli
Dneska tady byli na hoďku i s prababi a zase řev (babika, ne), ale jen do doby než uviděla na schodech i prababi. Pak si tu celou návštěvu hrála s prababi v obýváku ![]()
@karlle píše:
@Kobliha51 To víte že mi to vadí..moje matka bydlí 120km, Kája tady má jen tuhle babičku a prababičku(15km) jinak tu nemáme nikoho. Nemůžu a ani nechci se jí vyhýbat, ale řešit se to musí. Omezit styk mi přijde drsné pro všechny..musíme jen omezit babiččino jednání za každou cenu dělat holce přes vůli
Dneska tady byli na hoďku i s prababi a zase řev (babika, ne), ale jen do doby než uviděla na schodech i prababi. Pak si tu celou návštěvu hrála s prababi v obýváku
Jenže to je právě to, že „omezit babiččino jednání“ nemůžeš. To může jen ona…
@Bábrdl píše:
@Jandulanda Mám kamarádky tchyně, žádná se nesetkala přímo st tím, že by ji snacha nenáviděla hned od počátku, naopak, když „lovila“ jejího syna, chtěly se děsně kamarádit. Ale po narození dítěte mnoho holek prostě začne s nenápadným odstřihováním. A všechny to staví tak, že ony se děsně snaží, ale bohužel tchyně je tak hrozná v roli babičky, že to prostě nejde…![]()
Vnučka má trauma z toho, že se jí babička až moc věnuje. Není to trochu divné…
Třeba to s holkou prostě neumí, dobře. Ale trauma? zákaz stýkání?
Mám jiné zkušenosti a prostě se na to umím podívat i z pohledu „tchyně“, což není nic jiného než máma s trochu delším „metříkem“.
Ano, obvykle to schytám, ale musím říct, že už dvakrát mi tu holky napsaly, že jim „babičkovský“ pohled pomohl trochu pochopit jejich tchyni. Neříkám, že tchyně jsou ideální, jen NORMÁLNÍ. Prostě ženské s chybami, které jim ale nejsou odpouštěny a přichází kvůli nim o vnoučata (a vnoučata o babičky).
To sem nepatří!! Zbytečně víříte vodu
Přijde mi, že si tady hojíte vlastní komplexy tchyněxsnacha a né dané problém
Moji tchýni nikdo nic neupírá jen chci vyřešit danou situaci. 22m dítěti přeci nejde nic naočkovat a já se k babičce chovám slušně, jako k mámě ![]()
Hele něco podobnýho dělá moje babička ségřině malé a prostě jí to nevysvětlíš
furt má tendenci jí stát za zadkem a diví se, že se malá nechce chovat, přitom ona se chová i ráda, ale musí chtít a když chce dolů, tak jí musí člověk postavit a ne na křeč - ted si tě chci chovat, tak se budeš chovat
asi nějaký zatmění nebo co, přitom když jsme byly děcka já se ségrou, tak v podstatě o nás nejvila zájem, dokonce mám z dětství i pocity, že nás neměla ani moc ráda (s odstupem času vím, že to byla víceméně pravda) tak nevím co jí najednou tak hráblo, že jí nenechá chvíli v klidu
já to zatím řešit naštěstí nemusím, malej se zatím jakž takž chovat nechá, ale tuším že mě to taky čeká
![]()
@karlle ma se tedy vetsinou zastavam tchyni
Zadna ale jeste nejsem
Uprimne dekui Bou za to, ze mi nadelil jen dcery, a ze nemam syna…Nicmene chovani tve babicky k dceri je sila a rozhodne bych zasahla. Ocividne diplomacie na vasi babi nezabira takze pekne natvrdo, jinak nepochopi.My jsme s manzelem jeho rodice ta, y museli usmernit, manzel, ne ja, ale manzel e vyhodi od nas jak tbyli na navsteve. A jsem z toho byla v soku
A rekl jim, ze se muzou vrati az si konecne uvedomi, ze je dospely clovek, ktery ma rodinu a ze nenecha vychovavat ani sebe ani jeho zenu(me) a uz vubec si nenecha kecat do vychovy. Mozna mi to nikdo neuveri, ale ja ho neockuji, naopak se vzdycky snazim rozpory ktere ma s rodici urovnavat, Preci jen tu nebudou vecne a ja zastavam nazor, ze pro deti je obrovskou vyhrou travit hodne casu s parodici, Oni jsou vazne hodni lide, jen preopatrni a palicati a „vsechno mysli dobre“,ale neuvedomuji si, ze tim mazdeho ubijeji.Uz kvuli tomu ztratili spoustu pratel i nektere cleny sve rodiny. A,e to sem nepatri. Jeste napisu, ze byli urazeni pul roku
Potom priski i s ytici a omuili se.Bali se, ze na ne ta mala zapomela, ale ja ji celou dobu sem tam, ukazovala fot, y a rikala, ze to je bai s dedou a maji ji radi atd…Od te doby to celkem klape.Maji jen nas, takze jim prakticky nic jineho nezbylo
Pravdou je, ze dokud jsem ja rikala, ze tohle si tak nepreji, ze ze tohle delat s malou nemaji atd, nenaslouchali mi, nebo spise to meli nekde…Az zasahl takhle radikalne muz zmena nastala. A to se opravdu s tchanovci mame radi a tesim se na ne.
U vas to bude obdobne, musi razantne zasahnout manzel. Jinak se nedockate zmeny vubec
Ja bych normalne v klidu rekla, mam te rada mami, moc, jsem ti vdecny za vsechno za to ci a jaky jsem, ale dceru miluji vic a musi ji ochranit…Takze dame 2 tydnu oauzu, potom prijdes a reknes dceri ahoj broucku, nesahnes na ni, nedas ji pusu a sednes si na gauc. A to budes delat tak dlouho dokud za tebou sama neprijde. A ona prijde, kdyz uvidi, ze ji k nicemu nenutis..
Neco v tom smyslu ![]()
Omlouvam se za preklepy, ale mam na prd tablet a jak je prispevek moc dlouhy tak to nejde poradne posunovat a opravovat ![]()
@Haku Ano taky si to tak myslím a tak to bude. Jako děkuju všem za podporu
Tak holky jsem tu zpět!! Akce babička ukončena(doufám) měli jsme hodinový rozhovor pod nátlakem manžela, nic příjemného, ale snad na mě tchýně nezanevře a přislíbila, že se pokusí kvůli malé její nátlaky na ní přehodnotit, aby scény odezněli. I když mi ty scény nejprve popřela, podržel mě tchán, který jich byl svědkem
…Tak uvidíme za týden jak dopadne hlídání ![]()
@karlle no,super
Tak drzim palce at to babi dodrzuje a mala je stastna a spokojena kdyz bude u babicky ![]()
Ahojky holky, mám takový problém. Žiju s přítelem už 6 let a jeho mladší dcera 16 let, bydlí snámi. Vše by bylo fajn ale co dcerunka chce to tatínek udělá i přesto že je domluveno neco jiného třeba nákup atd. Prostě aby ji nezklamal udělá všechno ale nevidí jak to bolí mě, když je domluvená večeře a on řekne volala mi musím pro ni dojet na metro a nic víc ho nezajímá. Mně to moc mrzí nevím jak se mám chovat k němu když dokáže i kvůli ní lhát. Pak přijedou a jsou vysmátí a já co smůla. Nevím jak dál a co dělat poradíte mi díky ![]()
Prosím poraďte jak řešit,,opičí lásku" k rok a půl staré dceři? Už dlouho se tím trápím. Vím že to pro ní není dobré, ale já to prostě psychicky nedávám. Strašně jí miluju a když (po tom co ji přešla separační úzkost), běží ke každému známému a vede ho do jiné místnosti za ruku a na mámu si ani najednou nevzpomene, sevře se mi žaludek, udělá se mi fyzicky špatně, a chce se mi brečet a prostě to nedávám.. Okolí to na mě už začalo pozorovat a manžel mě nedokáže pochopit. I když se snažím, prostě to nezvládám.. Prosím neodsuzujte mě, jak to můžu řešit? Jak se takových pocitů zbavit?
Já bych byla ráda, já mám totální zavislacku a čekám druhé takže mam strach co bude. Kdyby kohokoliv chytla za ruku a šla si s ním hrát, byla bych v sedmém nebi. Vím, ze to není rada, jen ti závidím. Bud rada, ze mas čas pro sebe a užij si to.