Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím.. Tak malé bude zítra týden a už má prdíky - spíš koliku dle dr.
Koupila jsem espumisan a ještě jedny kapičky vhodné od narození. Teď používáme espumisan, tak snad zabere. Ovšem mě trápí co mám jíst- druhou noc doma jsem si parádně zavařila, vůbec mi nedošlo, že kynutý koláčky asi fajn nebudou (mamka je vyndala z mrazáku).. no a celá noc šílená, ovšem dnešní noc taky.. Musím si asi dost hlídat i co jím.. ale co tedy jíst?..
můžu třeba paštiky? vajíčka? (míchaný, volský voko atd?)
vím, že můžu brambory, rýži a kuřecí maso.. ale přece nebudu jíst furt to samé..
pečiva se raději vzdám než aby chuděrku zas trápilo celou noc bříško..
zkoušeli jsme i tu rektální rouru, nic moc.. pecičkový hřející polštářek taky nic moc.. masáže, nebo hýbání nožičkama taky nic.. prostě nic nepomáhá, furt pláče a tlačí..ale přes den je to lepší.. přes den spí po každým kojení tak dvě hoďky ale v noci od jedné do šesti do rána nespí vůbec a jen brečí a brečí.. už jsem z toho zoufalá, nevím jak jí pomoct, mám strach že se o ní nedokážu postarat..
Podle mě na to jídlo zas takový vliv nemá.. Jez pořádně, dobrý jsou třeba vývary, ty by mohly být i bezpečné. Jinak nevím, já jedla vše.
Nasadila bych tu rýži a kuře, dušenou zeleninu, a postupně přidávala a zjišťovala, co snese. Někomu vadí mléčné výrobky, někomu vajíčka, někomu čerstvá zelenina… no a někomu vadí všechno a můžeš se stavět na hlavu, stejně to ořve. Doporučuju fenyklový čaj, ten je taky protiprdlavý, no a hlavně pevné nervy a trpělivost, ono to jednou přejde ![]()
Holka tohle moc dobře znám. Já kojila 10 měsícu než jsem to vyčerpáním vzdala a jakmile jsem přestala, po kolikách ani památky. Nejedla jsem skoro nic, zhubla jsem 10 kg a malá řvala pořád a ty jejich zázračny kapky, stály za prd. Nejedla jsem květák, brokolici, cibuli, česnek, knedle, pizzu ( tu jsem milovala ), ovoce jako hrušky, jablka ani ředkve, kedlubny. Každý přišel z něčím a můj jídelníček se zmenšil snad jen na kuře. Dnes už bych se na to vyprdla a opravdu se vyhýbala jen tomu nejagresivnějšímu. Taky pomůže, když nasadíš na noc Hipp, obsahuje probiotika aprebiotika, je bio a bříško to uklidní a může pomoci, taky se líp vyspíš, ale pokud jsi jako já tak příkrm nedáš a budeš se omezovat, bohužel to nezaručí, že malá bude bez kolik. Moc pevné nervy..
Já na střídačku jedla vývary, rizoto, zapeč. brambory, šunkofleky a hodně zel. saláty, ale kojila jsem jenom půl roku, tak se to dalo vydžet ![]()
@Terulisekk Budeš muset přijít sama na to, co dítěti vadí. U nás vadil trochu víc jen žitný chleba. Zelí, kynuté nebo česnek s ním ani nehlo. To samé od třech měsíců luštěniny a košťáloviny. Nicméně malý první dva měsíce měl prdíky taky, protože prostě spolykal vzduch při kojení a jako bonus ještě při převlíkání a přebalování (protože u toho vždycky ječel jak pavián).
Pro sichr jsem se cpala laktobacili a prolévala fenyklovým čajem.
Vykašli se na to. Jeden čas jsem pomalu byla jen na sucharech a bylo to nanic. Jako samozřejmě, nechroupej cibuli a podobné věci
, ale jinak se snaž jíst normálně. Ono totiž nikdy nebylo dokázáno, že kojenecká kolika tak moc souvisí s jídelníčkem matky. Co myslíš, že dělají třeba nějaké chudé matky ve Vietnamu, kterým nezbývá, než do sebe cpát kimči horem dolem? Normálně jez, pláč se pak bude lépe snášet, a hodně dítě nos (v šátku nebo ergonosítku). Bude to dobrý ![]()
Klasické pečivo můžeš, ale ne čerstvé. Vyřaď z jídla cibuli. Vajíčka musíš ozkoušet, někomu nevadí někomu ano. Maso můžeš kuřecí, krůtí, králík..ale nám nedělalo problém ani hovězí. Vařená zelenina jako je mrkev, petržel, cuketa, rajská, kukuřice.. ˇčerstvého okurka, paprika, jablka, banány.. Mléčné výrobky ennadýmají ( aže byste vyhráli kolik i alergii na BKM, takové štěstí snad mít nebudete) Ono to zní divoce, člověk je nějak zvyklý vařit a najednou to má změnit.. Mně největší problém dělalo to vynechání cibule. Ale dá se to. Na netu najdeš i na webech pro maminky recepty pro kojící..pohledej pro inspiraci. Paštiky nejsou při kojení vhodné vůbec, podívej na složení - dusitany, hromada éček, soli, glutamát - když je vynecháš uděláš i něco pro své zdraví ![]()
A na koliky se trpívá nejčastěji do 3-4 měsíců, pak už mají natolik posílenou břišní stěnu, že prdí o 106 a nic je nebolí a to pak můžeš jíst zase co chceš. Obě děti jsem kojila do 1,5 roka a jídlo jsem si hlídala tak první 4 měsíce. Pak už jsme jedli a vařili normálně.
Ahoj, já jedla taky všechno. Malý prdí a prděl hodně. Všichni lidi prdí. A jak doktorka ví, že týdenní dítě má koliku?
To, že kojící žena nemá jíst blablabla je mýtus (neplatí pokud je dítě na něco alergické).
@Terulisekk tak tim sem si ted taky prosla, mam 2mes prcka a koliky sme resily hned od narozeni. Sme trvale na espumisanu a davame biogaiu (ta nastupuje asi az za mesic, ale zda se mi, ze se to lepsi). S jidlem sem vysadila vse, co mu muze vadit…takze prvne pecivo-nejedla sem skoro zadne, to nepomohlo, tak sem vysadila i mleko a mlecne vyrobky, takze sem jedla jen sunku, zeleninu -okurky a papriky, jablka, banany a hrusky a pak maso, brambory a ryzi. Nicmene sem zjistila, ze je uplne jedno co jim, nekdy ma prdy a nekdy ne…
ale jak tu nekdo psal, super jsou vyvary-hodne zeleniny a nudli a masa. Z toho prdiky fakt mit nebude
Nicmene drzim palce at co nejdriv prejdou…
Ahoj, tak ja taky kojim a malej je porad dost haklivej. Vadi mu cesnek, cibule kdyz je ji hodne, lusteniny a zeli jsem radeji ani nezkousela a vajicka taky ne, co uz snese je cerstve pecivo, ale i to jsem ze zacatku nesmela. Jinak ty prvni dva mesice mu vadily i mlecne vyrobky a rapidne se to zlepsilo, kdyz jsem se prestala prolevat fenyklovym cajem. Jinak jim nahusto banany, jablicko muzes, ale oloupej ho a uvidis
jinak hodne delam i veprove maso-takove ty hnede omajdy, jednou tam dam zampiony, jednou mrkev aby se ty chute „obmenily“
takze neboj nemusis byt jen na kurecim, sem tam dej rybu
a ono to neni az tak zle ve finale, ale uprimne se tesim, az kojit nebudu a normalne se najim
takovy vepro, knedlo, zelo nebo s kachynkou…jeee mnam ![]()
Dovolím si výtažek z knihy Koncept kontinua:
Představa, že by příroda vyvinula živočišný druh, který trpí zažívacími
problémy po požití vlastního mateřského mléka, kupodivu naše
odborníky vůbec nevede k zamyšlení. Vysvětlují nám, že má odříhnutí a
lehké poklepávání na zádíčka pomoci miminku zbavit se vzduchu, který
spolykalo během kojení. Přitom se někdy stává, že si miminko
samovolně ublinkne. Yequánské miminko po kojení žádnou zvláštní péči
nepotřebuje, stejně tak jako mládě zvířecí. Není divu. Naše miminka žijí
v takovém stresu, že jsou nemocná. Napětí, kopání, propínání do luku,
ohýbání a kňourání jsou příznaky jedné a té samé neustávající vnitřní
nepohody. Část vysvětlení je jistě dána skutečností, že civilizovanému
miminku není dovoleno kojit se ve dne v noci tak často jako
yequánskému, ale pravděpodobnějším důvodem je neustálý stres.
Yequánské miminko je totiž většinu dne v péči ostatních dětí a
nedostane se za mámou vždycky, když chce. Přesto ale koliky nemívá.
Zajímavé, že? ![]()
@poppaea ano, tak nějak jsem to myslela i já.
Prostě když sním půl kila zelí, budu mít prdy akorát já, prdy-vzduch vznikají ve střevě, do mlíka se NEDOSTANOU, jak asi
@Terulisekk Jez všechno a s rozumem. Já nejedla skoro nic, v podstatě jen maso+ přílohu a prdy měl stejně. Výsledek? Od 3. měsíců dokrm, já vynervovaná, vážící 49 kg, každou chvíli nemocná. Jídlo takový vliv nemá. Spíš jde o tvojí pohodu, klídek a tak. Příště už snad budu chytřejší ![]()
@AdaAda Já jsem se nad tím taky zamýšlela (žel příliš pozdě
), a fakt si říkám - to přece není možný - za ty tisíce a miliony let evoluce, kdy matky (samice) musely jíst to, co bylo, a nemohly si nijak vybírat, že by byla příroda tak blbá, že by děti-mláďata X hodin ze dne probrečely?