Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky,
co dáváte k pití dětem kolem 1,5-2 (a více) let?
Vařím dětské čaje (nemají moc velký úspěch), a jinak kupuju Frutek, Hami apod., ale připadá mi to hrozně drahé a navíc např. v Hami je stejně spousta cukru:(
Párkrát jsem zkusila jablečný džus - píší tam, že je ze 100% jablečného koncentrátu, neobsahuje cukr, je jen pasterovaný.
Myslíte, že je to pro tahkle malé děti vhodné? To totiž malé docela dost chutná. Nekoupila bych jí žádný pomerančový nebo multivitamín apod., to vím, že je silně alergizující, ale myslíte, že např. ten jablečný je ok?
Jednou jsem narazila v obchodě na 100% jablečný mošt, a ten byl super, ale už se mi nezadařilo znovu:(
Nebo co jiného kupovat?
Prosím poraďte vaše zkušenosti.
Moc díky. ![]()
Ahoj, tak s těmi džusy bych byla v pohodě. Naše dcerka je pije zhruba od 15m - tedy ne ve velkém množství a ředěné. Samozřejmě hlídám složení džusu, nepřislazování, apod. Miluje jablečné. Ziza.
ahoj
no já ted v zimě vařím čaje - když ho osladím a ocitronuju tak je pije - jinak ne (záleží na tom jestli chceš přislazovat .. já jinak sladkosti dávám minimálně - tak sladím aspon ten čaj:o)
Ještě do léta jsme kupovali šťávičky Hami a ředila jsem je, jinak mu moc chutnají džusy - taky je ředím - kupuju Jablečnej od Rauchu a pomerančovej od Pfanneru - obojí bez cukru… Myslím že pokud nekoupíš levný „rádobydžus“ - tak nazývám ty nejlevnější cosi, tak je to v pohodě…
Jinak já citrusy dávám už pravidelně… ale někdo je dávat nechce…
Ještě v DM drogerii jsem viděla jakýsi džusy (mají to tam v bio kvalitě) ale to jsme zatím neměli
takže uvítám další tipy… ale ono toho už moc nebude… (teda když nejsi samovýrobce … taková bezinková šťáva, doma dělaná je mňamka)
Ahoj, ségry chlapeček miluje vodu se šťávou, nejradši má domácí malinovku. Pokud nemáš „zdroj“ tak se dobrý přírodní sirupy prodávají. Zkus se rozhlédnout v prodejnách zdravé výživy.
Ahoj, my to střídáme: oslazený ovocný (nebo slabounký černý) čaj, zředěný džus (hlavně jablečný), obyč Dobrá voda, šťáva - domácí malinovka nebo kupovaná (Jupí v plastu, je bez umělých barviv a konzervantů). Taky měla úspěch zředěná Dobrá voda čaj (broskvová). Třeba v DM se dají koupit taky dobré zeleninové šťávy, párkrát jsme měli mrkvovou, tu jsem ředila s jabkovým džusem a vodou. Z citrusů nedáváme nic, to by se 100% osypal.
Ahoj, my asi od půl roku dáváme Rooibos-píše se, že je to čaj, ale on vlastně čaj neobsahuje, je to nastrouhaná kůra jehličnanu, ale nevím, přesně jakého, jen vím, že je to plné vitamínů a výborné je to jak studené, tak teplé, s medem a mlékem-prostě čaj bez čaje
Určitě ti řeknou víc v prodejnách, kde se prodává-jsou to prodejny se sypanými čaji, myslím, že jeden je na Chodově v OC, ale určitě i jinde (obchod se jmenuje Káva a čaj). Mají různé příchutě, ale my používáme „veselá zvířátka“, „Borůvkový koláč“ a „Jahodový pohár“. Myslím, že na zimu ty čajíky jsou příjemná alternativa, jinak taky dávám džusy (100% bez konzervantů) a někdy samotnou vodu a nebo šťávu. pokud budeš ještě něco chtít vědět, tak napiš. ![]()
Ahoj.
Radim pije čaj - většinou ovocný (lesní nebo zahradní směs) - mírně oslazený, domácí rybízovou šťávu, ředěný Jupík, Kubík, občas džus. Jinak šťáv z citrusů bych se v přiměřeném a ředěném množství nebála (multvitamín asi ne, protože v případě reakce by člověk nevěděl z čeho). Radim má v diagnóze ABKM a AE, ale už jsme asi před měsícem začali s mandarinkami a pomeranči (na mandarinkách je závislý), ovocný salát zalívám právě zředěným džusem (pomerančovým nebo jablečným).
Beruška ![]()
Ahoj,
taky bych ráda vymýšlela, co může Aňa pít, ale ona nechce nic jinýho než vodu
. Zkoušela jsem čaj, ředěnou šťávu - prostě nic. Na jednu stranu jsem ráda, že si nezkazí zuby, ale v zimě pít studenou vodu
No , sorry za takové odbočení od tématu
.
Pá Anýzka
Ahojky,
Davídek pije nejraději čistou vodu, teď v zimě mu vařím šípkový čaj i bylinkové čaje (kupuji ve zdravé výživě značku Sluneční brána - Sonnentor, jsou bio a výborné), chutná mu i rýžové mléko (ze zdravé výživy, je přirozeně sladké a chutná trochu jako MM
).
Taky máme oblíbené čaje od Sonnentor, občas kupuju šťávy od Hippu bez přidaného cukru, které hooodně řeím, takže lahvička nám v pohodě vydrží na 3 dny. Ve zdravé výživě jsem objevila výbornou věc -koncentrovanou jablečnou šťávu(stojí kolem 50Kč)- je to vlastně zhuštěný jablečný mošt konzistence sirupu a v ledničce nám vydrží dlouho, navíc je ber přidaného cukru. Ještě se dá koupit i jablečný mošt v biokvalitě - musím ho pochválit, je opravdu 100%(vím, jak chutná domácí mošt a že kupované do něj mají opravdu daleko, i když hlásají, že jsou 100%), tenhle je chu´tově skvělý!
Veru
Ahoj,
tak my jsme přešli od dětských čajů k normálním ovocným (London), mám doma krabici s několika druhy a malá si vždycky nějaký vybere. Téměř to nepřislazuju. Ovocné šťávy u nás moc nejedou, od dob příkrmů baští syrové ovoce a zeleninu, takže ty šťávičky má aspoň trochu v tom. Někdy se nám podaří do ní dostat nějaký 100% džus (ty kvalitnější). Džusy z obchodů se zdravou výživou jí moc nejedou.
Ale my jsme rádi, že vůbec něco pije
.
Míša
![]()
AHOJ linda pije casto VODU,je dulezite aby si na ni dite zvyklo..ale jinak ovocne stavy od HIPPu,kde neni pridany cukr a jsou dost sladke..
OVOCNE stavy z koncentratu nesjou moc vhodne pro deti,do nekterych pridavaji konzervanty.NEjlepsi je ovocna stava BIO,jen ovoce,takovou jsem nasla napr. v BILLA obchodech,meli jablecnou nebo hroznouvo.JInak jsou taky dobre bylinkove nebo ovocne caje LEROS,urcene pro deti,prodavaji je v rosmann drogerii,nebo skoro vsude,ten linde sladim trosickou medu..
V cajich pro dospele jsou casto barviva e kdovi co jeste,takze je lepsi se pokazde podivat co je na etikete v obsahu..
Cerny caj je pro male dite absolutne nevhodny,podle meho nazoru;obsahuje prece kofein,stejny jako v kave..!
KDYZ uz tak je super vhodny HERMANEK;ktery uklidnuje nebo FENYKL.
TADY v ITALII deti piji jedine hermanek a bylinky a hlavne vodu,obcas ovocne stavy...........to je asi nejzdravejsi
pa renata
Ahoj,
přidám naši zkušenost:
Honzík asi od roka pije čistou vodu z lahvičky od rajce, čaj mu žádný nikdy nechutnal, vyzkoušela jsem různé dětské ovocné i bylinkové, nepil to ani když jsem mu ho přisladila (zkoušela jsem obyč cukr, fruktopur i med), až teď v 19-ti měsících si oblíbil neslazený roibos čaj, takže ten dostává k snídani. Ale nechce ho z lahvičky od rajce, ale jedině do hrnečku a sám si ho nabírá lžičkou:-) Jinak vede stále voda a miluje ředěný třešňový džus happy day, ten hned když dostane, tak ho všechen vypije na posezení:-) Zkoušela jsem i jiné džusy, ale ty většinou odmítal, chutnal mu jen domácí jablečný mošt, ale ten už nemáme, a taky je celkem nadýmavý.
evitka
Ahoj,
Honzík miluje brusinkový sirup z IKEI (půl litr za 79 Kč), je to bez konzervantů, dávám malinko, je to dobré jako domácí šťávy od maminky, mají také bezinkovou. Je z toho min 20 lahviček. Občas vypije i višňový Pickwick apod. Dobrou zkušenost mám i s jablečným 100% džusem z Penny, je za Maďarska, bez cukru a konzervantů. V létě za 5 hodin zkysne v lahvičce, což dokazuje, že není chemický. Stojí asi 15 Kč. Dávám 1/3 džusu na 2/3 vody. Miluje ho. Některé velmi drahé džusy mají hodně chemickou chuť. Když ho nemám, kupujeme Hipp šťávu v půllitrovce.
zdravíme
Hana + Honzík 2 roky a 4 dny
Ahoj, já malýmu dávám ráno dvě lžičky hami granulovanho čaje (pro celkovou pohodu) do 250 ml hrnečku a pak už má jen čistou kojeneckou vodu. Celkově za den vypije kolem 750 ml čistých tekutin. Zkoušela jsem i jablečno-mátový džus od Jupí (bez konzervantů a sladidel) naředěný, ale ošklíbal se nad ním. Myslím, že čistá voda nevadí, alespoň si nezvyká na sladký…
Pa pa…
Jana+Adámek 21 měsíců ![]()