Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@A.1993 Nemyslím, že jsi máma na baterky, to se poddá
A když ho zkusíš jen kojit a nedokrmovat, to by mu nestačilo?
Možná je problém v té pauze mezi kojením a sunarem. Vím, že mezi UM by se měla dělat pauza minimálně 2hod. Tak jestli nakojíš a dáš třeba za půl hoďky Sunar, jestli nedělá neplechu toto třeba
![]()
Tak my to měli podobně. Furt řvala. Dokrmovala jsem, v šesti týdnech jsem vysadila kojení a jen krmila jsem jen UM, malá se zlepšila, někdy prý špatně snáší míchání MM s UM. Pak se mi opět zhoršila, protože jsem krmila jak si řekla. Někdo mi poradil, že po UM má vytravit aspoň 4 hodiny, tak jsme to zkusili a byl klid, pak se mi interval zkrátil na 3 hodiny.
Můj mladší trpěl na koliky a měl k tomu i reflux.
Na koliky trpěl až do půl roku a to prosím pěkně už měsíc lezl a tři měsíce se překuloval na břichu, takže v pohybu byl furt. Vliv na to žádný. Dlouho jsem mu na příkrmy ani nedávala nadýmavou zeleninu, neměla jsem odvahu. Dobu jsem držela HA dietu, protože mrně k tomu všemu mělo ještě od narození šílený ekzém a bylo podezření na ABKM. Míval hlen ve stolici. Já sice kojila, ale jednou v týdnu jsem jezdila od něj do školy a tolik mléka, abych odstříkala, jsem zase neměla, takže jednou týdně měl zkrátka UM. Vyzkoušen Sunar Complex, Nutradefense (nyní Premium), měli jsme i Nutrilon DAC pro děti s intolerancí běžné stravy a po všem to byl děs. Po tom spešl mléku to bylo vůbec nejhorší. Až jsem vyzkoušela Hipp. A ten jeden den v týdnu byl, světě div se, vždycky úplně bez bolení. Pak jsem začala zase kojit a zase to začalo, hrozně se zhoršil. Jestli ho pořád zkrátka v tom mém mléce něco dráždilo, netuším, časem se objevila u něj reakce na nějaké ovoce a zeleninu. Bolení náhle odeznělo v tom půl roce.
Reflux měl děsný, blil jak šakal. Kolikrát mu to letělo nosem, blindil až do 10 měsíců. Poblinkaný byl pořád. Ale prospíval nadprůměrně, takže jsem to neřešila. Existuje Nutriton na zahuštění, ale nemám s ním dobré zkušenosti od staršího a tak mladšímu, který trpěl na bolení, jsem ani neměla odvahu to zkoušet.
No, co chci říct. Zkrátka to chtělo čas a nepomáhalo nic. Později se mu tedy objevila tříselná kýla, je to vrozená vada, podle chirurga prý tato mimina na ty koliky trpí mnohem víc a v horší míře, protože nemají uzavřený ten tříselný kanál a to střevo je pořád drážděno. Masírovali jsme, dávala jsem laktobacily, kapky na prdíky, držela jsem dietu… nic. Musel z toho zkrátka vyrůst. Když bylo fakt ouvej, tak rektální rourka, to se mu aspoň na chvíli ulevilo a byl schopný v noci usnout. Ale jinak jsem s ním až do toho půl roku večer co večer trávila skákáním na míči, protože to bylo jediné, co mu aspoň trochu ulevovalo. Zakladatelko, napadlo mě zkusit Hylak. Pokud to fakt jsou koliky, tak by mu mohl pomoci. Jsou to laktobacily a přátelské bakterie v hodně koncentrované formě, mám s tím výborné zkušenosti při všelijakých zažívacích obtížích a mohou to i kojenci.
Jinak zkrátka pevné nervy, zní to teď jako klišé, ale věř, že bude lépe. ![]()
Co se jídla týče, koukni sem http://blog.veruska.cz/…-kdyz-kojim/ . Taky teď řeším, co jíst při kojení, i když z jiného důvodu.
@A.1993 píše:
Necham ho pit mleko a pak proste dudlat na uklidneni, dokud sam nepusti vetsinou. Proste uz nevim co s nim. U prsu treba usne, ale i kdyz je u me, s revem se probudi, takže to nebude tim, ze nejsem na blizku, ze by me chtel citit.
Já nevím, mě se zdá, že prostě je přejedený. Necháš ho pít mléko, ale jak dlouho, myslím kolik minut? A pak ho necháš dudat, ale stejně při tom dudání si ještě něco vypije podle mě. Kojila bych co by sál a pak konec. Počkat ty dvě hodiny do dalšího krmení. Nechápu proč dokrmuješ UM, když přibírá podle mě až dost
Pokud vysadíš mléko, pak vysaď i ostatní mléčné výrobky. To že se probudí a řve je celkem normální, mimino se neprobouzí s úsměvem na tváři. Po kojení nechat odříhnout. A co kočár, tam řve taky??
@A.1993 Ještě mě napadlo, že možná než dvouhodinový odstup, by mohlo pomoci naopak častější krmení. Třeba jak pije za dlouho, tak moc hltá a pak ho to trápí. Někde jsem četla, že se klidně může kojit co 15 minut
to se mi zdá moc, ale tak hoďka by neměla vadit
Co taky pomáhá, je kojení tělo na tělo. Mimčo jen v plence, ty nahá. Zalezte pod deku a prostě se válejte. To docela miminka uklidňuje, lidské teplo a pach. No musíš to vyzkoušet co na něj platí, ale ten dokrm bych zrušila ![]()