Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nám na noc Dr dala prothazin, malá 9 teď kašlala neustále od konce listopadu, u Dr furt dobrý nic, až teď týden ATB že má zánět průdušek, už jsem z toho kašle byla hotová, přes den stoptusin, teď je docela ok, občas zakasle.
Vim, ze babske rady nechces, ale ja musim
dcera mela na podzim horecky, taky silene moc kaslala a nemohla spat. Zhruba do tri hodin jsem s ni byla vzhuru, ona uz plakala, byla silene unavena, ale pres ten kasel proste nemohla usnout. Udelala jsem ji toddy, mala to do sebe kopla, usnula, a do rana nezakaslala.
Leky ti neporadim, nezijeme v Cesku, mame tady jine sirupy a pastilky, ale toddy si muzes udelat kdekoliv
neni to lek, nikoho to nevyleci, ale nam to vzdycky pomuze na zmirneni priznaku. Jako nouzove reseni uprostred noci je to skvele. Dala bych za to ruku do ohne
@alynch prosím co je toddy nebo jak se připravuje??děkuji, malá fakt na kašel trpí pořád.
@alynch co je toddy? Jinak u nás na kasel stoptussin nebo ještě lépe sinecod. Do nosu nasivin ze splasknutí sliznice a nedělá se tolik hlenu. A základem je zvlhcit vzduch, takže zvlhcovac, difuser nebo klidně inhalator s vincentkou do pokoje 2-3× za večer pustím. Ten vlhký vzduch strašně pomaha
@Anonymní píše:
@alynch prosím co je toddy nebo jak se připravuje??děkuji, malá fakt na kašel trpí pořád.
Našla jsem na netu všude jen recept ala grog, ale místo rumu whiskey. Sorry, ale to proste 5 letakovi nemůžu přece dat ![]()
@Anonymní píše:
@hospodki
Scottish toddy, jestli umite anglicky, muzete si najit ruzne varianty v podstate toho sameho receptu kdekoliv na internetu. Moje tchyne je Skotka, delam to podle ni a je to fakt ucinne ![]()
Lzici medu a stavu z celeho citronu dam do vody a zacnu ohrivat. Davam zhruba pul litru vody. Pak pridam jeste skorici, anyz, hrebicek, privedu k varu, pridam lzici whiskey a necham treba 5-10 minut stat. Preliju to pak do hrnicku pres sitko, at detem nezaskoci koreni ![]()
Tohle mi vzdycky da zhruba na tri hrnicky, nedavala bych diteti vic nez jeden najednou ![]()
@Anonymní píše:
Holky, prosim poradte, co zabira u vasich deti na suchy drazdivy kasel? Dcera 6 let, zanet stredniho ucha, ucho pichnute a atb na tyden. Do toho ryma a teda brutalni kasel. Ten ma od vcera, kdy prokasla non stop den i noc i pres levopront, ktery mi doporucily v lekarne. Dnes ráno radsi na poslech k mudr, dcera mela tyden vysoke horecky, z kterych se klubaly ty usi. Mela jsem strach, jestli nema dcera zapal plic, ale poslech i crp v poradku. Doporuceni davat leky na suchy kasel a ty atb. a aerius na noc. Jenze dcera kasle nonstop furt, fakt hrozne, tak, ze i soused se dnes ptal, co chudela ma, ze ji slysi. Levopront vubec nezabira, zitra chci v lekarne koupit neco jineho. Holky, co u vás zabira, s cim mate dobrou zkusenost? Vetsinou jsme kasel lecily jen stopkaslem a levopronten, ktery jindy zabírá, ale je fakt, ze tak hnusne nikdy nekaslala. Nic nevykašlava, kasel je fakt suchy. Díky za radu. Jinak babske rady typu cibule nezabiraji
když dcera dostala atb, tak kašel bude brzy ustupovat, naše doktorka vždy při kašli doporučuje na noc Fenistil kapky k tomu ostatnímu, co už máte,
zvlhčovat vzduchu určitě - lepší je do něj lít Vincentku než vodu, ale musíš to pak častěji umývat, jelikož se tou vincentkou zanáší,
a hlavně - POOTEVŘENÉ OKNO v noci, teď je krásně teplo venku, tak otevřít na ventilačku
Zkuste nosní konvicku, inhalátor. Na kašel suchý dráždivý u nás zabírá stodal. Zabral i mě.
A fenistil, jak se tu klasicky radi, už nedávej. Máte aerius, ten působí na splasknuti sliznic stejně jako driak fenistil.
Mokry rucnik na topeni. Fenistil kapky. A na kasel vzdy inhalator s Vincentkou. Zatim jsme si s tim vystacili. A s cibuli ![]()
A ses si jista, ze ji nezateka ryma? Uz se mi stalo, ze jsem kapla dceri kapky do nosu, i kdyz rymu nemela a kasel ustal.
@Doctus píše:
Celá tbl. Dithiadenu na noc. A bude pěkně spát.
Opravdu lékař radi dithiaden v kombinaci s aeriusem… ![]()
Holky, prosim poradte, co zabira u vasich deti na suchy drazdivy kasel? Dcera 6 let, zanet stredniho ucha, ucho pichnute a atb na tyden. Do toho ryma a teda brutalni kasel. Ten ma od vcera, kdy prokasla non stop den i noc i pres levopront, ktery mi doporucily v lekarne. Dnes ráno radsi na poslech k mudr, dcera mela tyden vysoke horecky, z kterych se klubaly ty usi. Mela jsem strach, jestli nema dcera zapal plic, ale poslech i crp v poradku. Doporuceni davat leky na suchy kasel a ty atb. a aerius na noc. Jenze dcera kasle nonstop furt, fakt hrozne, tak, ze i soused se dnes ptal, co chudela ma, ze ji slysi. Levopront vubec nezabira, zitra chci v lekarne koupit neco jineho. Holky, co u vás zabira, s cim mate dobrou zkusenost? Vetsinou jsme kasel lecily jen stopkaslem a levopronten, ktery jindy zabírá, ale je fakt, ze tak hnusne nikdy nekaslala. Nic nevykašlava, kasel je fakt suchy. Díky za radu. Jinak babske rady typu cibule nezabiraji