Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co se Vám osvědčilo na teplotu z lékárny u 2 letého dítěte? A střídáte to? Je víkend, malá má zvýšenou teplotu tak nevím co ji mám dát. Panadol baby nijak nezabírá.
Ahoj, jak vysokou teplotu ma?? Do 38 je dobre nedavat nic, nad 38 paralern cipky(dle vahy), v kombinaci napr. s nurofenem, panadolem, ci studenejma zabalama…nam to minuly vikend pomohlo. Tak preji rychle uzdraveni Andy
Záleží na tom, jak velká teplůtka to je. Do 38 stupňů je prý lepší nic nedávat. A z větší teplotou je lepší k doktorovi, třeba i na pohotovost. No moc jsem asi neporadila.
Pokud májí naše děti teplotu vyšší, tak dáváme čípek Paralen, ale ten je asi na předpis.
Datez
Ahoj, nam je rok a mame za sebou cerstve prvni horecky. Davali jsme Paralen cipky ktere dobre zabiraly a mezitim (6 hodin musi byt pauza) Nurofen ktery u nas nic moc. Kdyz vybehla teplota a jeste jsme nemohli nic dat, tak vlazne koupele. Mela skoro 40, takze prvni choroba fakt „prima“. Vladka
Ahoj.
Dostala jsem tyto instrukce:
Při zvýšené teplotě nedávám nic ( pokud netrvá moc dlouho). Při horečce ( nad 38 po odečtu) sirup Panadol baby (jahodový) nebo suspenzi Ibalgin pro děti ( malinová), někdy Paralen 100 čípky. Dle instrukcí se může - pokud teplota neustupuje a interval podávání co 6 hodin nevyhovuje - střídat Panadol a Ibalgin po 3-4 hodinách ( každý má jiné účinné složky). Podobné je to i s dalšími léky těchto skupin. POkud horečka přetrvává více než 24h. raději k lékaři. Při teplotách nad 39 se doporučuje dávat Diazepam proti febrilním křečím a ochlazovat dítko vlažnými zábaly ( ne Priessnitzův na pocení).
Hodně zdraví přeje
Beruška
Po jak dlouhé době můžu dát paralen čípek, když teď dostala paralen suspenzi sirup? Čípky se můžou po šesti hodinách, sirup po čtyřech, ale ak se můžou kombinovat, netuším..
Paracetamol (Paralen) po šesti hodinách, při horečce možno podat po čtyřech hodinách (nad 39°C nejdříve po třech) ibuprofenum (Nurofen). Předpokládám, že nejde o novorozence.
Potom bych postupovala tak, jak jsem uvedla. Při horečce nad 39 bych přidala zábal (dítě si posadit na kolena, hrudník zabalit do ve studené vodě namočené čtvercové pleny, přes to suchý frote ručník, počkat cca 10-15 minut, až se zahřeje, pak lehce obléknout, neprovádět při studených končetinách) anebo vlažnou sprchu (voda o teplotě cca jeden °C nižší než má dítě teplotu, po sprše lehce obléknout), hlídat vyšší příjem tekutin (vlažných, možno lehce osladit glukopurem apod.). Při teplotě nad 39°C by po zábalu/sprše + podání léku teplota měla do cca 1 hod klesnout o 0.5°C.
Dělali jsme zábaly, má 40.1°C, frčíme na pohotovost. Moc díky za rady, ale už to radši přenecháme doktorům.