Co (ne)dělat během inkubační doby neštovic

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.4.15 18:55

Co (ne)dělat během ink. doby neštovic

Mám téměř 11 měs. syna, v pondělí jsme byli 1 hodinu v mateřském centru, v úterý se jednomu chlapečkovi objevily první pupínky - má neštovice. Vím, že je poměrně dost možné, že syn neštovice taky dostane. Můj dotaz zní, zda si myslíte, že během té udávané inkubační doby (2-3 týdny) bysme se měli vyhýbat dětem? Co vím, tak děti bývají infekční i 2-3 dnů před výsevem, tudíž bych nechtěla nic roznášet (i když nevědomky), na druhou stranu si říkám, jestli to není přehnané. Během té doby máme jet i na víkend, kde bude další maminy s dětmi. Samozřejmě kdyby se synovi pupínky objevily, tak bych nikam nešla/nejel! Jde mi o tu dobu před. Co myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7009
24.4.15 19:04

Na vikend bych nejela, omezila bych pobyt v uzavrenych prostorach s cizimi lidmi. Neockovat, nepretezovat.
Ten pobyt mimo spolecnost bych volila proto, aby dite nechytlo nejaky chrchel a do takhle oslabene imunity se mu nerozjeli nestovice, ktere samy o sobe muzou byt hodne oslabujici.
Vim, ze je to pruda, ale popravde nejde ani tak o dobro okoli, jako spis dobro ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
24.4.15 19:14

Osobně nevím, u nás ve školce byly neštovice, dcera měla normální režim, tj. chodila dál do školky, na hřiště… Pouze jsem zrušila návštěvu u kamarádky, která má malé miminko. To bych opravdu nerada nakazila. Na víkend nevím, taky by záleželo, jak staré děti tam budou. Je to dilema, záleží taky, jestli se máte jak vrátit, kdyby tam neštovice dostal.
Mimochodem mladší byla ve školce na dni otevřených dveří v době zamoření, hrála si tam, olizovala hračky a nechytila je. Teď čekám, jestli se nakazí od starší, upřímně bych si to ráda odbyla při jednom…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
24.4.15 19:49

Já osobně, kdybych zvažovala, že se víkendu zúčatním, tak bych informovala maminky, s kterýma mám víkend strávit, že je riziko, že dítě dostane neštovice a zeptala se, zda jim nebude vadit, kdybyste taky jeli. Zařídila bych se dle nich. Já osobně nesnáším, když někdo ví o „problému“ a neřekně mi o tom. Nedá mi možnost si sama zvolit, zda riziko chci podstoupit nebo ne. I třeba za cenu toho, že bych seděla doma já místo „rizikového“ dítka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
24.4.15 19:51

@Koty To je rozumné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
24.4.15 19:59
@Terunka píše:
A já bych jela..

A ani bys to ostatním neřekla? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
24.4.15 20:46

Mi tedka tvrdila mudra, ze nestovice jsou infekci 2-3 dny od prvniho pupinku a pak uz ne a ani pred tim ne… :zed: :zed: :zed: tak nevim… u nas v rodine se to ted objevilo a me by asi slozilo mit tedka decka nemocne.. mam zkouskove a na skolce stoji cele me byti… :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
24.4.15 20:47
@Terunka píše:
A já bych jela..

a ja bych takove nezodpovedne neuvazujici maminy fackovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
24.4.15 20:48

@Bábrdl Je pravda, že by určitě bylo fér o tom říct ;-) Takže ano, nejspíš bych jim o tom řekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13745
24.4.15 22:28

Řešily jsme podobnou situaci teď s kamarádkou, byly se u nás nakazit, děti si asi hodinu hrály v místnosti, objímaly se… A kamarádčina dcerka se nenakazila… Asi bych nechodila někam k novorozenci, ale jinak bych režim neomezovala. Ten víkend je otázka, když to řekneš, tak to samozřejmě nikdo chtít chytit nebude, ale spíš, než aby někdo nejel, na vás budou koukat jako na infekční rozsévače :nevim:. Navíc, když někdo jede mezi děti, tak musí počítat s tím, že můžou něco chytnout.
Já když opravdu opravdu nechci mít dítě nemocné (třeba někam jedeme), tak ho teda naopak ze školky stahuju, než abych na ní spoléhala a pak všude nadávala, jak jsou matky nezodpovědné, že tam dávají nemocné děti…

Příspěvek upraven 24.04.15 v 22:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13745
24.4.15 22:28
@MarieOVMUC píše:
a ja bych takove nezodpovedne neuvazujici maminy fackovala

A to jako 100% spoléháš na to, že ve školce děti nic nechytí? U nás jsou neštovice cca každý měsíc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
24.4.15 22:34

@AnastazieB rozdil je ryma a horeckove onemocneni s vyrazkou. ryma je za den dva pryc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13745
24.4.15 22:35

@MarieOVMUC záleží na průběhu, u nás to bylo úplně v pohodě, pupínků asi 50, zvýšenou teplotu měl dva dny. Pak dva týdny lítal po bytě jako čamrda :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2327
24.4.15 22:46

Já jsem slyšela, že neštovice jsou infekční už dva dny před výsevem, a pak do zaschnutí posledního pupínku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
24.4.15 23:01

@AnastazieB ja s nima v 11 byla v nemocnici:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí