Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Bramborový knedlíky v mikrovlnce rozmražený jsou hnusný. My je necháváme v lednici a pak ven.
chuanitka píše:
BaraF: Jak ty bramborové knedlíky rozmrazuješ? Narychlo v mikrovlně? Já to tak nedávno udělala a nic moc to nebylo
Když je čas tak přes noc v lednici, pak nakrájené ohřát v mikrovlnce. Když ne tak rozmrazit v mikrovlnce (programem na rozmrazování), nakrájet na plátky a doohřát tamtéž (naplno pod plastovým poklopem nebo jak si psala v pytlíku s pár kapkama vody).
Ahoj, tak já taky mrazím skoro vše, vše co jde je lepší nechat rozmrazovat v lednici a ohřívat až druhý den, ale samozřejmě, že je to spíš utopie
. Jinak syrové houby nezjedovatí tím zamražením, ale PO ROZMRAZENÍ se hooooodně rychle zkazí a nebo začnou plensivět, takže po vyndání co nejrychleji uvařit / podusit / upéct nebo cojoliv jiného, aby nedocházelo ke vzniku plísní a nebo hniloby (stejné je to i s houbami venku, jak jsou přízemní mrazíky, houby raději nesbírat).
Já mrazím i čerstvé droždí, které ještě zmrzlé dávám do teplého (ne horkého) mléka a normálně po rozpuštění vzejde kvásek
. Bylinky nebo kopr je nejlepší nasekat a dát do mističky zmrazit zalité trochou vody, aby v mrazáku nevysychaly a neuvolňovaly aroma (taková koprem načichlá zmrzka, to je hnus
).
Houby neeeee, jsou bakterie, které se množí i v mrazu, když to sníte čerstvé, tak to nevadí, ale v mrazáku se namnoží a pak je veselo. Kamarádka si takhle přiotrávila celou rodinu. Houby zá:,–(ně mrazit tepelně upravené.
Ahoj,
tak ja mrazim taky skoro vsechny. Varene brambory dam jeste mrazene do fritaku a osmazim, potom jsou dobre, i kdyz jako cerstce nebudou nikdy.
Smetanove omacky staci rozmrazit, dat na chvili dat do mixeru a ohrat a potom uz nejde poznat, ze byly zmrazene.
Lenka
k houbám/bakteriím/kažení: žádné bakterie v mrazáku nerostou, min teplota pro růst bakterií je asi -5°C /pseudomonas/. ale v mrazáku jsou schopné růst plísně, i při t kolem těch -18 °C,ale hodně pomalu /fusarium, ../
takže - v mrazáku bych se obecně nebála, že se něco namnoží, ale po vyndání hrooozně moc záleží na způsobu rozmrazení. v tomhle případě čím rychleji, tím lépe!! pak hoodně pořádná tepelná úprava! v případě mražených syrových hub doporučuju pečení v troubě, žádné restování, jen tak na pánvičce, … protože během toho rozmrazení se rozhodně může pomnožit cokoliv! a bakterie jsou mrchy dost odolné. některé přežívají i teploty varu vody a usmrcují se až záhřevem např. 121°/10min (např. bakterie způsobující botulismus)
raději bych si houby oblanšírovala před zmrazením, je to bezpečnější.
omlouvám se za román a poučování
, ale nedalo mi to. bezpečnost potravin je můj obor.. ![]()
jinak mrazím jen jídla pro prcka, řádně uvařená, rozlitá za horka , zchlazená v lednici, v poslední době je to výhradně rajská omáčka, kterou dělám po hektolitrech. jinak nic, nemám ráda pak tu chuť rozmrazených jídel…
nikdy jsem nemrazila brambory (resp. jen jednou
)
Natašo - aha, tak díky moc. Jsi kontakt, co se hodí, v případě nutnosti očekávej otravnou SZ
.
Tak diky za vysvetleni, takze priste nez, zase narvu mrazak obrovskyma zampionama, staci je pred tim treba jen cele podusit pod poklickou na trose vody? Nebo co je dostatecna tepelna uprava? Zas bych nerada aby to treba nejak zmenilo chut, nektere budu plnit a zapekat, nektere nakrajim do Ciny, nektere prijdou na pizzu.....
Syrove houby jsem zmrazila a nasledne jedla i ve vetsim mnozstvi a bez nasledku. Pri minus dvaceti se zadna bakterie nemnozi, kdyz uz, tak zcela minimalne. Tez nefunguji enzymy, podilejici se na rozkladu potravin.
Natasa na panvicce mas podle me daleko vyssi teploty, nez v troube.
NE
brambory, testoviny, rejze - rozpadne se na kasi, brambory zhnusni.
NIC MOC
Hotove omacky mrazim, casto se ale pritom oddeli slozky a neni to pak uplne idelani.
ANO
cerstve bylinky
jakekoliv pecivo vc knedliku
syrove jatrove knedlicky, dycky jich jen par hodim do polivky, idelani…
zelenina, letni ovoce (koho by napadlo mrazit jablka?)
ruzne polotovary, treba uvarena makova napln do buchet
masa syrova i hotova
zelenina vc cukety, ktera se ale rozblemcne, nejde obalovat, v cine to nevadi
prkenko, ktere jsme meli cervive - pry to zahubi roztoce, takze se maji cas odcasu mrazit i plysaci pro deti.
jednou jsem v mrazaku utratila nemocnou akvarijni rybicku
Pudlo, takže s mrazením jablek a podobného ovoce máš dobrou zkušenost? Já to zkoušela jen jednou, zamrazila jsem jablka nastrouhaná a pak je dávala na koláč, to bylo OK, ale jinak jsem k tomu nenašla odvahu…
PS. To s tou rybičkou je fakt hnusný
, ale o plyšácích už jsem taky slyšela.
zaneth píše:
Vrcholem hnusu je rozmrazená mrkev
Mrkev já teda mrazím ve velkém, ale pak ji použiju do polívky nebo společně s jinou mraženou zeleninou. Ale tu mrkev, kterou mrazím já, používám jedině do vývarů, jinou kořenovou zeleninu nemusím..
Houby - předtím, než hodím do mrazáku je nakrájím na plátky a trochu usuším (pak nezaberou tolik místa). Používám je pak do polívek, omáček…
Jinak nemrazím brambory, rýži, těstoviny - nechutná mi to
. Omáčku nebo polívku občas zamrazím, ale pak to taky není ono. Jo a mám v hlavě zakódovaný, že se nemrazí syrové mleté maso - asi by po rozmražení bylo rozblemcané.
Uvařila jsem hrozně moc polévky z červené řepy (bařt), je v tom kysaná smetana. Teď v tom pařáku to asi nespořádáme, daly byste to zmrazit, nebo je to zbytečný?
@marmelada78 jestli v tom nejsou brambory(ty sou zmrzlý nechutný)tak bych to dala zmrazit, já mrazim běžně smetanový omáčky, což mi přijde podobný jako zakysaná smetana, jen se to musí po rozmrznutí dostatečně provařit aby se to zase spojilo ![]()