Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky. Potřebovala bych poradit. Založili jsme si s manžou vinohrad - resp. zasadili jsme 21 sazenic révy podél zdi k sousedům (po poradě s vinařem). Jenže jak teď prší tak strašně rychle roste tráva okolo sazenic, že skoro nejsou vidět. Tak mě napadlo dát okolo nich tu netkanou textilii a nasypat kamínky nebo kůru, teda spíš ty kamínky, protože se ta zeď drolí a z kůry by to šlo špatně ven.
Jenže, a to je kámen úrazu, je spoooousta druhů té textilie a já se v tom absolutně nevyznám. Tak bych vás chtěla poprosit o radu. Jakou vybrat a nebo jak to vyřešit, aby okolo révy nerostl plevel, protože se to strašně špatně seká (bojím se abych neusekla tu sazenici)Děkuju všem! ![]()
Asi tě moc nepotěším, ale vinař by ti nejspíš řekl, že vinohrad se prostě okopavá ![]()
Ale klidně tam zkus naprat textilii, ten druh až tak neřeš, vem něco co není příliš igelitový ale co je na omak spíš jako látka, stejně to za pár roků odejde, ale do tý doby ti ty sazenice vyrostou ![]()
a nebo se tam dá nasadit tráva a sekat -jinak tvoje řešení s kamínkama je hodně originální ,když to rostlinám neublíží proč ne -to bys zase musela prodiskutovat s tím vinařem ikdyž mám pocit ,že by to vadit nemělo ,přece jen je to tuším rostlina lomikamenovitá ![]()
Zrovna dnes jsme při procházce šli kolem takového vinohradu,který byl podsypán kamínky. Takže asi se to praktikuje.
Jen mě napadlo,že pak ten vinohrad nemůžou okopat…a není to špatně? ![]()
Vinohrad se okopává kvůli tomu, aby se provzdušnila půda a umožnil přístup vzduchu ke kořenům. Což kamínky umožní, takže je to vlastně náhrada okopávky. S tou netkanou textilií bych byl opatrný na jílovitých půdách, tam spíš ty kamínky - na ostatních je to celkem fuk.
Vinohrady, které jsou zaměřené na produkci hroznů, se okopávají jednak kvůli provzdušnění, jednak kvůli odplevelení. I když co člověk, to názor - někteří vysokoškolští profesoři poukazujou na to, že třeba lebeda tatarská (roste okolo Podivína na Břeclavsku…) dokáže žít v symbióze s vinnou révou a prý výnosy i mírně zvyšuje… Tak nevím… ![]()
Jinak myslím, že by tento dotaz patřil spíš na sesterský web www.konev.cz ![]()
kopat kopat kopat…
Asi nemilá zpráva, ale o vinici se vinař prostě musí starat. Toť vzkaz z jižní Moravy od jedné členky vinařské rodiny ![]()
myslím, že pokud máte 20 hlav, můžeš v klidu okopávat.
Ze zkušenosti ale vím, že révu musíš milovat aby z toho něco bylo. Je s tím šílené práce. A letos, kdoví co vůbec z vína bude.
no myslím ,že z vína toho moc nebude tak 3-4 roky
,ale jinak u nás se ve vinohradu vidí i tráva (jako schválně ne že to jako někdo zapoměl okopat)
Ahojky,
super diskuze.
Já jsem skončila s okopáváním tento týden, máme cca 15 hlav. My to teda nevydržíme a dáme tam tu textilii a mulčovačku … Bohužel … trávu tam nemůžeme zaset, je to tedy dost široké, ale je to ve svahu … prostě to nevydržíme a uděláme to tak.
My tam máme právě trávu, kterou jen tak nevykopu, navíc na domeček jezdíme nepravidelně, takže textilie by byla moje spása. Ale děkuju za všechny názory. Proberu to večer s manželem. ![]()