Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
Mám dcerku s atopickým ekzémem na tvářičkách. Začala jsem od modré indulony, přes potírání černým čajem, zinkovou mast, ale jediné co trošku zabere je antibiotiková mast
. Doktorka říká, že pomůže jarní sluníčko a snad se to spraví v roce. Nemáte někdo radu, co se dá dělat?
Terka
Ahoj,
s tím jsme si taky prošli…nechodíš náhodou do Bílého domu na kožní
?My zá:,–(ně odcházíme s Endiaronem a Glicerinem ![]()
U prvního syna se ekzém ztratil,ale u druhého se zatím objevuje.Docela nám pomáhá v létě moře (u Adama to bylo 100%), s Matyášem zatím bojujeme čím se dá…
Musíš zkoušet
, co zabírá, jiná rada ani není.
Ahoj,
náš syn má taky atopický ekzém a to hlavně na tvářích. Má to přes celou pusinu až na krk kromě čela. Dostali jsem advantan krém, který sice zabíral, ale může se dávat jen pár dnů. Tak teď ho mažu krémem Lipobase. Ekzém má sice pořád, ale lepší. K tomu má dermorespirační syndrom a zrovna dnes jdeme na alergologii pro výsledky. Tak snad pro nás budou mít dobé zprávy.
Na jaře se to se sluníčkem zlepší, uvidíš:-)
Andrea
Ahoj,
na ekzém pomáhá jen zkoušet různé masti. Synovi zabírala Holtova mast a přes to Infadolan, protože Holtova mast hodně vysušuje. A výborná je kosmetika A-derma Exomega, je dost drahá, ale zabírá. Synovi od kamarádky pomohl Ictamol (měl ekzém taky na tvářičkách), nám ale neseděl. I kožní lékařka říkala, že nezbývá než zkoušet a zkoušet …
Můžu tě ale potěšit, synovi se ekzém v létě sám ztratil a zatím se naštěstí nevrátil.
Martina a Filip (27 měsíců)
Ahojky, já mám atopák dodnes a je to boj se střídavými úspěchy, mě pomáhá ta Holtova mast, potom od dr. Mullera mast s bílým ichtamolem, dobrý je i Ichtoxil a jinak celá se promazávám modrou niveou - tou nejmastnější nebo dětským sebamedem, hlavně se musí pořád mazat a opravdu pomáhá sluníčko, když jsem mohla, chodila jsem i na solárko a vždycky se to hodně zlepšilo
Jo jo ekzém. Neřeknu nic nového, holky to tu píšou - zkoušet, zkoušet, zkoušet. Kortikoidy já bych moc nedávala, jen když je to fakt špatný, nevyléčí, pouze přechodně potlačí projevy. Nám se osvědčila kosmetika Just (přírodní, dost drahá) - Lamelloderm nebo SunActiv se solí z Mrtvého moře. Taky konopná kosmetika a taky různé ty dělené a jiné mastličky co na předpis vyrábí v lékárně. Kolem 9 měsíců to měl malý nejhorší, po celém těle, hodně lezl a plazil se, i po trávě. Velmi nám pomohla homeopatika (ne každý ale tomu věří, já byla taky dost skeptická), našli jsme MUDr. onkologa, který dělá i homeopatii, žádný léčitel. Homeopatika bere Štěpa dodnes (18 měsíců) a ťuky ťuk, pokud zrovna nesní starší sestře hrst ořechů, tak je to dobré. Jaro může pomoct, pokud tam není (což bohužel nezřídka bývá) jiná alergie, např. na pyly. A při expozici sluníčku pozor, nedávat dehtové mastičky!!!!
Držím palce, ekzém je běh na dlouhou trať, ale přístup maminky je nejdůležitější. Já si říkám, že někdo má brýle, jiný ekzém…(já mám teda oboje:() a že to není nemoc.
Katka
Tak jsem Ani mazala vším možným a pořád se to nelepšilo. Teď mi jeden známý, co je trochu léčitel řekl, že mu to připadá spíš na formu akné
a že má Anička problém s pročišťováním organismu. Poradil mi do 1 dcl olivového oleje přidat 10 kapek tee tree oilu. Mažu 4 den a trošku to pomohlo
.
Uvidím jak to bude vypadat dál, ale všechno je lepší než antibiotika a kortikoidy.
Terka
Měla bych otázku na atopický ekzém u dospělých - po porodu se mi objevil atopák - na rukou - na prstech a mezi prsty…občas na krku - ale co je jejhorší - nad horním rtem a hlavně kontura horního rtu..pravidelně mi ret oschne, popraská, udělá se rudá kontura + čřervené flíčky kolem. Můžu mazat čímkoliv..pálí, …jako čert. POomáhá jen framykoin nebo kortikoidy.. .-( nemáte s tím někdo zkušenost???
Lusie píše:
Měla bych otázku na atopický ekzém u dospělých - po porodu se mi objevil atopák - na rukou - na prstech a mezi prsty…občas na krku - ale co je jejhorší - nad horním rtem a hlavně kontura horního rtu..pravidelně mi ret oschne, popraská, udělá se rudá kontura + čřervené flíčky kolem. Můžu mazat čímkoliv..pálí, …jako čert. POomáhá jen framykoin nebo kortikoidy.. .-( nemáte s tím někdo zkušenost???
Lusie, zkušenosti s atopickým ekzémem u dospělých tedy nemám, ale na naši malou jsme už taky pár mastiček vyzkoušeli a pomohl nám krém A-DERMA EXOMEGA, už se tu o něm psalo. 250 ml stojí něco přes 300,– Kč. Kdybys třeba měla možnost získat jen vzorek nebo od někoho trošku na zkoušku, tak neváhej, já jsem malé namazala na zkoušku večer nožičku a ráno jsem se nestačila divit, jaká to byla změna! Od té doby ji mažu jen tímto krémem a používám i emulzi na koupání, jsem vážně moc spokojená a výsledek se dostavil téměř okamžitě - viditelné zlepšení!!! Tak uvidíš… musí to být pro tebe nepříjemné.
ahojky mam syna co ma 4 mesice a ma atopicky eksem tos me strasne stve chtela jsem ti poradit nejake masticky mame je snad vsechny doma toloo hermal lotion masticky od biodermy lipobaze lopuchova masticka exipial do koupele balmandol olej nebo koupel v ovesnych vlockach posledni masticka ktera opravdu mimu synu pomaha je okg balsam ale stoji 800 kc ale jestli chces a by se to zahojilo tak ti je jedno kolik to stoji preji ti aby vam neco pomohlo ahoj petra
![]()
Ahojky maminky,
také jsme se prali s AE u syna. Nakonec nám ZABRALA KINEZIOLOGIE!!!!! Synovi stačilo jedno sezení, s paní jsme rozebrali psychickou příčinu AE a do týdne vše zmizelo, nevěřila jsem svým očím. dva roky jsem se trápila, kupovali drahé mastičky, prala v lovele atd., drželi různé potravinové diety. Dneska syn baští vše i čokoládu a ekzém nikde.Jen mu po něm zůstali malé jizvy jak se škrábal. Na kineziologii jsme zjistili, že syn prodělal v 2 měsíci psychický blok, trápily ho prdíky, šíleně brečel, já se vzpamatovávala z těžkého porodu, tak jsem brečela s ním a byla jsem z toho celá utrápená, zjistili jsme, že mimi vše vnímalo, zafixovalo si jako, že se trápím kvůli němu, jelikož má povahu, která touží po dokonalosti. Tudíž toto byla psychická přicina ekzému, od 3 měsíce jsme ho na AE léčili.Kinezioložka vše odblokovala a nyní máme klid. Byl to učiněný zázrak.Všem vřele doporučuji navštívit v okolí kineziologii a pevně věřit, pokud nepomůže na poprvé stačí několik sezení.
![]()
Nám hodně pomohl excipial tělové mléko, po 14 dnech mazání ráno a večer to měl synek krásný a teď v létě mu byl rok a byli jsme na 3 týdny u moře a musím zaklepat, že zatím je čisťounkej. Doktorka říkala, že se u tak malých dětí nedoporučuje (bylo mu 6 m.), protože je v tom močovina, ale když pomáhá, tak to nemáme řešit. Hlavně jí nenechej ty místa vyschnout, atopický ekzém se nejlépe hojí, když je pořád mastný, takže mazat, mazat a mazat. Držím palce …
Ahojte vsichni, dceri se objevil atop.ekzem az ve dvou letech! Do te doby vubec nic, uplne hladka krasna pokozka. I v porodnici mi rikala sestra, jak ma hezkou kuzi na novorozence. No nic, ale k veci. Dostali jsme bohuzel kortik.mast, protoze nic jineho nepomahalo. Kdyz to zmizelo, byla nam prave doporucena na promastovani modra Indulona. Tim, ze se ale absolutne nevstrebava, jsem docilila pouze mastnych fleku na podlaze, protoze mala chvili neposedi, a pak take mastneho obleceni. Znechucena jsem sla do lekarny s pozadavkem- dobre promastovadlo, co se dobre vstreba. Lekarnice mi poradila Balzam od Biodermy ATODERM PP ANTI-RECIDIVE. Nic lepsiho jsem v zivote nevidela!!
Mala ma kuzi uplne krasne vlacnou, coz nemela po zadnem kremu ani Indulone, neni to parfemovany, je to hypoalergenni a vylozene i pro atopickou kuzi, a nadherne se to vstreba! Je to sice drazsi, ale vrele doporucuji! Dokonce se ji ta pokozka hodne zlepsila, potlacilo ti i mirne pupinky, ktery naskakaly po lecbe zase trochu zpatky. Je mesic bez priznaku atop. ekzemu, a to ho mela uplne vsude!! Vyrojilo se ji to behem 14ti dni. Krome obliceje mela posety cely telo. Je hodne dulezity o tu pokozku pecovat, ikdyz atop. zmizi, a tim ji podporit, aby se neobjevil znovu, takze hodne hydratovat. Tento krem se ma davat 2× denne (rano a vecer). Davam vetsinou jen vecer po kratkem sprchovani (atop. deti se nemaji moc machat), a staci to.
Coccolano, o kineziologii jsem uz slysela, a diky za pripomenuti, verim tomu, sestra si ted dela kurz, takze uvidime. Asi to taky vyzkousime ![]()
Jeste jedno info- u kamaradky, ktere jsem hlidala jednou vecer dite, mi prisla do ruky kniha Alternativni medicina od svetove uznavaneho pana, co se timto zabyva. Jeho jmeno jsem zapomnela. Velmi me nektery veci zaujaly- u ekzemu napriklad pise, ze stoprocentne pomuze vylouceni veskere mlecne stravy (mliko, syry, jogurty), hlavne susenyho mlika, protoze mliko obsahuje latky, ktere ekzem vyvolavaji. Vapnik radi nahrazovat jinou potravinou nebo davat kozi mliko, ktery je podobny materskymu. V obchode jsou k dostani kozi jogurty, ryzovy mliko atd. Po vylouceni mlecne stravy pry ekzem vymizi nebo se sam markatne zmirni. Je to kniha spojena s reflexni terapii, a kamaradka tyto rady vyuziva hojne, diky teto knize pry jejimu synovi uplne ustaly anginy, na ktery trpel. Dle slov autora je nutne lecit pricinu a ne dusledek, coz je fakt… dnes lecime u atopiku jen dusledek, a to vyrazku ruznyma mastickama. Na tom taky funguje ta kineziologie- na pricine a ne dusledku (neni to nahodou Kyneziologie?
Tak to je asi tak z me strany uz vse, uz jsem tady toho nakvakala dost ![]()