Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím.
Prosím o radu, co s nevyužitými zamrazenými embryi?
Můj zdravotní stav, manželova nechuť a teď už pomalu i věk v podstatě vylučují, že by mi mohlo být zavedeno některé z našich nevyužitých embryí.
Je nějaká jiná možnost než likvidace?
Nepovažuji je za dítě, ale vnímám to jako zázrak stvoření, který tam již proběhl, obsahují veškerý lidský potenciál.. A když se podívám na dcerku a uvědomím si že kdesi v mrazáku leží další dvě takové, nemám to srdce je nechat zlikvidovat.
Možná mně tu budete kamenovat, ale radši bych je i někomu věnovala, zkusila jim dát tu šanci na život, jestli by se uchytila, než je nechat zničit. Trápí mě to.
Prosím o konstruktivní citlivý přístup, ne žádné velechytré odsuzující výkřiky někoho, kdo se v podobné situaci nikdy neocitl a těhotněl na první šťouch ![]()
Děkuji.
Pokud máte udělané PGD, pak je myslím můžete darovat. Bohužel bez genetiky darování nepřichází v úvahu.
Řešili jsme to samé, nakonec jsme všechny 3 embrya vyzkoušeli postupně zavést - nic se nepovedlo - prostě osud, ale byla jsem ráda, že byla touhle cestou zničena
neměla jsem na to je nechat zlikvidovat a někomu darovat - to prostě můj mozek odmítal přijmout a manžel se na to taky nijak netvářil, asi bychom to udělali stejně znovu kdybychom museli
ale těžko radit, neodsuzuji žádný způsob řešení, kdybychom měli 7 embryí a všechna se chytala, tak taky asi nebudeme mít 7dětí, že…a museli bychom se nějak rozhodnout ![]()
Mám to úplně stejně. dvě embrya zamrazena, manzel uz nema chut do dalsich pokusu a i muj vek j celkem na hrane vzhledem k tomu, ze po 40 uz deti nechci. takze nevim, co dal. zatim sem zaplatila poplatek na dalsi rok, protoze zlikvidovat se mi je nechce.
V Reprofitu je ště nabízejí - použití na výzkum, což taky není nic moc, ale zase na druhou stranu to může pomoci v zlepšování oplodnění, takže to jde na dobrou věc, která může takhle někomu pomoci
Bohužel embrya darovat nejde, ani anonymně, ani v rámci rodiny, proste toto nelze…též jsem řešila, tedy ještě predti než jsem znala konecny pocet, naštěstí to osud a příroda vyřešila za nás, ale jediné řešení je opravdu likvidace ( a nebo tedy vložení, ale to nechceš)…prosim zachovat anonym ![]()
@Anonymní píše:
Bohužel embrya darovat nejde, ani anonymně, ani v rámci rodiny, proste toto nelze…též jsem řešila, tedy ještě predti než jsem znala konecny pocet, naštěstí to osud a příroda vyřešila za nás, ale jediné řešení je opravdu likvidace ( a nebo tedy vložení, ale to nechceš)…prosim zachovat anonym
A zajišťovala jsi to i v případě hotové genetiky? My jsme totiž darování podepisovali. Nakonec teda nebylo co, takže jsem to dál neřešila.
Ano, taky jsme měli otestovana embrya po PGS, a bylo mi receno, že toto nelze…nevím jak s tim darováním na výzkum, to mi nikdo nenabízel…
Hmmm.. toho jsem se bála, že nic nepůjde.
Já bych vložení chtěla.. i kdyby se třeba chtěly chytit obě
ALE.. Prostě nemůžu..ze zdravotních důvodů - mohlo by to odnést jak to miminko, tak já.. Jednu chvíli jsem byla rozhodnutá jít i snad proti všemu a stejně to zkusit..ale manžel nechtěl. A za pár měsíců mi bude 40..už mi je pak ani nezavedou :´(
A na stole mi leží složenka na 1200 Kč na další rok.. ![]()
@lekarnicka28 jak ze ti je nezavedou? na to prece věková hranice neni.
Zavedou ti je i po 40, tam to není myslím omezeno věkem, resp.je, ale ta hranice pro KET je vyšší než 40 let
Nám zůstaly dvě embrya, také jsme měli genetiku (PGS), ale bylo nám řečeno, že pokud embrya nevzniknou za účelem darování, tak potom už darovat nejdou. Mohli jsme je ještě ponechat pro výzkum - tohle jsme zavrhli. Takže jsme je nechali zlikvidovat. Ikdyby darovat šli a pomohli by někomu jinému, tak ted - po narození dcerky, bych to neudělala.
@karkarka píše:
@lekarnicka28 jak ze ti je nezavedou? na to prece věková hranice neni.
Je, do 49 let
@lekarnicka28 píše:
Hmmm.. toho jsem se bála, že nic nepůjde.
Já bych vložení chtěla.. i kdyby se třeba chtěly chytit oběALE.. Prostě nemůžu..ze zdravotních důvodů - mohlo by to odnést jak to miminko, tak já.. Jednu chvíli jsem byla rozhodnutá jít i snad proti všemu a stejně to zkusit..ale manžel nechtěl. A za pár měsíců mi bude 40..už mi je pak ani nezavedou :´(
A na stole mi leží složenka na 1200 Kč na další rok..
Pokud nejdou darovat, asi bych volila výzkum. Jejich existence aspoň třeba pomůže jinému páru. Já osobně bych je nedarovala, ani kdyby to šlo.
@lekarnicka28 píše:
Zdravím.
Prosím o radu, co s nevyužitými zamrazenými embryi?
Můj zdravotní stav, manželova nechuť a teď už pomalu i věk v podstatě vylučují, že by mi mohlo být zavedeno některé z našich nevyužitých embryí.
Je nějaká jiná možnost než likvidace?
Nepovažuji je za dítě, ale vnímám to jako zázrak stvoření, který tam již proběhl, obsahují veškerý lidský potenciál.. A když se podívám na dcerku a uvědomím si že kdesi v mrazáku leží další dvě takové, nemám to srdce je nechat zlikvidovat.
Možná mně tu budete kamenovat, ale radši bych je i někomu věnovala, zkusila jim dát tu šanci na život, jestli by se uchytila, než je nechat zničit. Trápí mě to.
Prosím o konstruktivní citlivý přístup, ne žádné velechytré odsuzující výkřiky někoho, kdo se v podobné situaci nikdy neocitl a těhotněl na první šťouch
Děkuji.
Jsem v kontaktu se spoustou žen, která už nemají svá vlastní vajíčka, nebo jich je minimum, nebo opakovaně s vadou a ty by daly nevím co za to, aby měly možnost transferovat darované embryo. Embrya se transferují legálně, nevím však, zda to umožňují všechna centra. Zeptej se v Gennetu v Praze na Letné, přeci jen to není jenom CAR, ale i centrum lékařské genetiky a spousta nás má díky genetickému vyšetření embryí, které Gennet umí a provádí, zdravé děti z vlastních vajíček (já ve 41 letech a teď po 42 jdu znovu). Otázkou je, zda máš embrya geneticky vyšetřovaná (PGS nebo PGD), protože i krásné embryo může mít downa nebo něco jiného a je to z jednoho IVF cyklu i obvyklé.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.