Co s tím mlíčkem? :(

pokymar
26.9.11 16:09

co s tím mlíčkem? :(

Ahoj, pěkně prosím o radu zkušenější. Mám šest dní po porodu a stále se mi zvyšuje tvorba mléka.

V porodnici radili ručně se jen pomocí prstů vlastní ruky odstříkat do úlevy a je to.

Přede moc děkuji.

Příspěvek upraven 17.06.13 v 10:23

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
26.9.11 16:12

Já už to jednou nevydržela a odsála úplně nejvíc, co to šlo - a nikdy už to pak nebylo potřeba, stačilo jednou.

Pokud ti to uleví, tak bych odsávala. Třeba jednou, dvakrát denně, jak to půjde, tak přestat…
Tím si myslím se tvorba moc nezvýší, to spíš, kdybys odsávala ještě vždycky po každém kojení.
Je to pravda s tou nabídkou a poptávkou, ale tak zbytečně se netrap…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
26.9.11 16:14

Myslim, ze odsavacky se bat nemusis, kdyz odsajes jen do ulevy a ne cele, tak by se ti tvorba mlika zvysit nemela. Jinak nevim, jestli ti pak nehrozi nejaky ucpany mlekovod ci dokonce zanet jako jsem mela, takze za me odsavacku doporucuju. Kazdopadne neboj casem se to urco upravi dle potreb miminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
26.9.11 16:19

Neboj, nejpozděj do konce šestinedělí se to upraví, ba i dřív :wink: . I když mě mlíko teče z druhýho prsa, když kojím i teď, ale už to pobere obyč vložka z DM. Jestli ti vadí to vlhko, tak zkus normální menstruační vložku, popř. ji přestřihni na polovinu a dej do podprdy, budeš přeci jen víc v suchu. Nebo si kup nějaké „lepší“ vložky. Prý jsou dobré Chicco, ale taky jsou dost drahé.
Já osobně bych tedy odstříkávačku nepoužívala, jestli nechceš zásobovat mléčné banky v okolí, to se ti laktace rozjede akorát víc.
Nebohé popraskané bradavky nějak ošetřuješ? Bepanthen, čištěný lanolin? Doporučuji. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
26.9.11 16:21

ahoj
odsávat a odsávat, při kojení držet pod druhým misku a pak to můžeš mrazit, neboj brzo se tvorba mléka ustálí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
26.9.11 16:24

Ahojky,
odsávat a dělat si zásoby..
Po šestinedělí se tvorba mléka ustálí, takže se nebude tvořit nadbytečné množství, takže vydrž :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
26.9.11 16:31

Ja to mela stejne jak zakladatelka a neustalilo se mi to ani do 3 mesicu :-( .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pokymar
26.9.11 16:35

děkuji všem za rady, takže vydržet, tělo blbne…

• Citovat
  • Upravit
20518
26.9.11 17:19

Taky při kojení mi druhý teklo, automaticky jsem si vždycky brala ručník, ze začátku jsem nedokázala pochopit, jak někdo může kojit na veřejnosti, protože tohle bylo prostě víc než jen „ukázat prso“ …

V mém případě to šlo z kopce do kopce, občas přebytek, občas nedostatek … :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
26.9.11 17:27

Nechceš si pořídit sběrače mateřského mléka? Já je využila maximálně přesně ve tvém případě - mléka hore kopcom, při kojení z druhého stříkalo ostošest, pak mi kámoška poradila sběrače a perfektně jsem je využila - mléka mám plný mrazák!
http://www.detskydum.cz/detail/-559201/ (nechci tu dělat reklamu, ale mám tyhle a už je nepotřebuju ;) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
knopi
26.9.11 17:28
pokymar píše:
ahoj, pěkně prosím o radu zkušenější. Mám šest dní po porodu a stále se mi zvyšuje tvorba mléka. Na to by nebylo nic špatného, kdybych ho neměla opravdu až moc. Stříká mi z obou prsu zároveň při kojení. Během dne mi vložky do podprsenky nestačí, musím mít v podprsence plenu a to se mi nezdá - co to vlhko a mé nebohé popraskané bradavky? A když si plenu sundám, tak to ze mě samovolně teče.

V porodnici radili ručně se jen pomocí prstů vlastní ruky odstříkat do úlevy a je to. Ale není to. Mléko teče skoro pořád a z odstříkávání támhle způsobem mě bolí po pár minutách ruka.

Ale bojím se odsávačky, není to náhodou tak, že čím víc bude prcek pít (neboli odsavačka odsávat) tím víc budu mít mléka? Takže je to začarovaný kruh?

Nebo je to normální a měly jste to taky tak a musím vydržet? Nemůžu z těch věčně nevyprázdněných prsů dostat horečku?

Jak to prosím řešit? Chodím po bytě a prakticky ze mě pořád kape :(

Přede moc děkuji.

Pokymar trpíš zřejmě nadměrnou tvorbou mléka, což je ta lepší varianta :) Já tím trpěla taky, balík vložek na 3dny, ještě půl roku po porodu. S každým těhotenstvím se to zlepšovalo.

Co s tím - tvorba mléka se ustálí, neboj, ono to trvá. Pokud teče proudem a dělá to neplechu miminku (nestačí polykat), je vhodné předem trochu odstříkat. Neodstříkávej moc, laktaci by sis stimulovala a zvyšovala. Existují sběrače mléka od medely, přímo se to takto jmenuje (sběrače mléka), jsou silikonové a mléko ti během odstříkávání nebo i během dne nashromáždí. Já je používala, akorát když jsem zapomněla a předklonila se, vše jsem si vylila do výstřihu :lol: Jinak opravdu neprotekoucí jsou vložky do poprsenky od Chicca, mají silikonový gel, takže opravdu neprotečou, ostatní (Fixies, Tesco…) protečou a spotřebuješ jich spousty. Já fakt mívala krabku na 3dny, jiné matky kupovaly UM a já vložky do podprdy, než jsem objevila tyhle. Jsou docela drahé a ne všude je mají, určitě bys je sehnala v lékárně nebo ve zdravotnických potřebách a pak jsem je kupovala i v Tescu. Jinak poslední fígl, co jsem objevila v porodnici při posledním porodu je, stříhat si obyčejné vložky (klasické vložky na ženskou hygienu), nejlépe Lydie nebo tak, prostě ty obyčejné, stříhat je napůl a třeba nadoma jsem je používala, taky toho dost pojmou.
Jinak ad plná prsa - hlídej si zatvrdliny, ty je třeba vždy rozmasírovat, nejlépe ve sprše. Horká prsa, celková teplota nebo pocit, že ti není dobře - tohle vše si hlídej, kvůli zánětu.
Já jsem si s nadměrnou tvorbou mléka fakt užila, u prvního dítěte jsem běžně doma kojila tak, že jsem dítě měla u jednoho prsu a u druhého prsu jsem měla přiražený hrněček a tak jsem nasbírala třeba čtvrt hrnku (mám i takto fotku). Vylévala jsem to, nebo můžeš zamrazit později do kaše…
U 3.těhoteství jsem pak vložky do podprdy potřebovala znatelně méně, tělo si prostě přivyklo.

• Citovat
  • Upravit
pokymar
28.9.11 10:56

HOlky přemýšlím o odsávačce, protože mě bolí ruka od toho odsávání jen rukou-prsty. Tak tzv. do úlevy bych si tím asi dost pomohla. Kterou by jste mi doporučily? Přemýšlím buď o : Medela Harmony, nebo avent isis. Snad z toho nebude bolet ruka? Budu to asi používat parkrát denně, ale jak říkám jen „do úlevy“ ne do vyprázdnění - v té sprše mě to po pár minutách ničí… A asi budu mrazit na „horší časy“, myslíte, že to můžu přelévat jen do nějakých vyvařených sáčků?

• Citovat
  • Upravit
9548
28.9.11 11:18

Já mám Avent Isis, starší model už od dcerky (má 5 roků) a používala jsem ji hodně, když se mi odstavila a já ještě nechtěla, odsávala jsem cca 14 dní co 3 hodiny ve dne v noci, ruka mě nikdy nebolela.
tedka ji používám jen do úlevy a jsem štastná, že ji mám! Na ty chvíle ve sprše, které jsem naštěstí zažila jen v porodnici, taky hned tak nezapomenu :roll: První, co jsem udělala, když jsme přijeli domů, bylo, že jsem se vrhla po odsávačce a ulevila bolavým nalitým prsům!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
28.9.11 21:12

Ja mam rucni odsavacku od Aventu a poridila jsem si ji s tim, ze stejnak nebudu moc odsavat no a nakonec pokazdy kdyz odsavam, tak si nadavam, ze jsem si nekoupila tu elektrickou, ze to zas takovy rozdil v cene nebyl a urco by to bylo pohodlnejsi… Ale jinak Avent doporucuju. Kamaradka ma tu elektrickou taky od Aventu a nemuze si ji vynachvalit. S medelou zkusenost nemam, myslim, ze ty mely v porodnici, takze asi bude taky dobra. Ale fakt zkus zvazit i tu elektrickou teda pokud hodlas kojit delsi dobu, tak se ta investice asi vyplati :-) a zasoby mlicka se urco hodi. S tema vyvarenyma sackama nevim asi by to jit melo. Ja si koupila via poharky, ktery se rovnou nasroubujou na tu odsavacku, ale byly zbytecne drahy, tak jsem dokoupila v tescu takovy umelohmotny 100 ml nadobky na jidlo pro mimi a taky slouzi :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
737
28.9.11 21:19

taky mám elektrickou od aventu a je super. Je to pohodlný.. jen sedim a nic nemusim..odsává to samo a je to paráda. Myslim si,, že ta ruční také nebude špatná. Je to jednoduché ovládání, jde to lehce.. Být tebou nějakou pořídím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová