Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych zajela na nejbližší chirurgii ať si o mě myslí co chtějí…Pokud to má zarudlé tak by mohla klidně dosstat nějaký zánět.
Zkus jí to na noc pomazat černou mastí a převázat. Mohlo by to třísku „vytáhnout“.
Jinak tedy třísku v patě u takhle malýho dítěte bych taky viděla jako problém. Dloubat jehlou do paty, dítě to bolí, vříská, nedrží… ![]()
Namaž černou mastí a přelep náplastí. Pokud se to do druhého dne nezačne lepšit, jdi na chirurgii.
Pokud je tříska vidět, tak to jehlou jít musí. zkusila bych to v „narkoze“, synovi jsem vyšťourala hlubokou třísku v dlani, za bděla s ním nešlo pořídit nic, ani když jsme ho drželi podobně jako u vás..cca tak 15-20min po usnutí a byla to piplačka cca 30min. jedna tříska. jinak bych ještě počkala, než ji to začne vyloženě obtěžovat, pokud je to zapálený, tak to možná nebude dlouho trvat, teprv pak bych jela..furt je šance, že se něco stane samo) ale nevidím to, tak mou radu ber s rezervou:-) držím palec
Brr, teda jehlou bych ji tam sama nerejpala, ani ve spani, mala se pohne, pichnes ji, bude ji to bolet, uz tak ji to asi boli, kdyz to ma zarudly…
Takhle maly decko, jeste ani pohyby nema zkoordinovany, nejak se do toho bouchne, zarazi si to jeste hloubejc, bude ji to bolet vic… Ja bych jela na pohotovost, at ji to vytahnou!
Na patičku bych dala led, šťourala jehlou, led, šťourala jehlou a takhle furt dokola dokud bych tu třísku celou nevyšťourala.
@Lynette píše:
Na patičku bych dala led, šťourala jehlou, led, šťourala jehlou a takhle furt dokola dokud bych tu třísku celou nevyšťourala.
Představa šťourání v patě je úděsná
!
@KPKristy Nebuď cimprdlína
Když se to dělá pomalinku, opatrně a dáš si na čas, tak tam uděláš díru a ani to nebolí ![]()
@Lynette Brrr, to ti teda neverim, ze to neboli!
A delat to pomalinku se vriskajicim, vzpouzejicim se 13m ditetem? Ne ne ne, diky!
![]()
@chytrá horákyňka píše:
Jindy bych se asi podobnému dotazu smála, ale teď už nevím jak to řešit. Dcera 13M si zadřela v sobotu do paty dvě silnější třísky, ale hluboko, nejdou vyndat. Spoléhala jsem na to, že začnou hnisat a vyplaví se. Momentálně má už rudou patičku, určitě ji to na omak bolí, hnis tam ale není. Za normálních okolností by člověk vzal jehlu a vyšťoural to, ale prostě se mi to nepovedlo, byť jsme na ni dva seděli. Chlap chtěl jít už v sobotu na pohotovost, čemuž jsem se smála, že nás vyhodí, ale teď už na to taky pomýšlím, naše MUDr. má dovolenou a zástup bere jen akutní případy, navíc je to 150km cesta. Má někdo zkušenost s třískou u doktora, případně jak dlouho může „vyhnisávat“? Nerada bych zadělala na malér, to radši ze sebe udělám blba na pohotovosti. Díky za rady.
Sebrala bych se a jela na dětskou chirurgii.
Dětem odstraňuji třísky jehlou a pinzetou, ale včas - pokud je to už zanícené, červené, nesahala bych na to, ale jela k doktorovi, aby to odstranil a předepsal Framykoin nebo něco podobného.
@Easinka No vzpouzet se nesmí - ale proč by mělo když to nebolí.
A opravdu to nebolí když to děláš pomalu a opatrně tak to nebolí.
Jsem detska lekarka. pokud by se jednalo treba o kousek skla, tam neni co resit, to musi ven. Pokud se ale jedna o trisku, at je jakkoliv velka, ta se vyndavat nemusi, pokud nejde. opravdu sama vyhnije, jak se rika. muzete pomoci diteti tim, ze pokud kuze zacina cervenat, budete mazat protizanetlivou masti, jedna se o Bactroban, ale ten je jen na lekarsky predpis. dale existuje mast cerna, nazev si ted nevybavim, tusim Saloxyl, ten by mel byt volne prodejny. na pohotovost rozhodne nemusite akutne. nekdy se stane, ze se misto s cizim telesem jakoby opouzdri, zanet se tam udela a to se pak resi nariznutim na chirurgii, ale opravdu jen v krajnim pripade. Snad jsem pomohla. Proti bolesti na cervene misto dejte ledik pres plenu.
@Lynette Jenze ona pise, ze to to decko uz ma cervene a boli ji to. A ja teda nevim, malymu je 11 mesicu a hned se vzpouzi, i kdyz mu treba chytnu nozicku nebo rucicku a chci strihat nehty. To se hned cuka a nedrzi. Tak si prave neumim predstavit, ze by ta holcicka v klidu drzela, kor kdyz se ji maminka bude stourat v pate, i kdyby to nebolelo. ![]()
Právě proto bych to vždycky chvíli ledovala, šťourala, ledovala, šťourala aby to nebolelo i když to má podebrané. A vzpouzení na stříhání nehtíků znám, ale třeba u jiných operací ke vzpouzení nedošlo.
Jindy bych se asi podobnému dotazu smála, ale teď už nevím jak to řešit. Dcera 13M si zadřela v sobotu do paty dvě silnější třísky, ale hluboko, nejdou vyndat. Spoléhala jsem na to, že začnou hnisat a vyplaví se. Momentálně má už rudou patičku, určitě ji to na omak bolí, hnis tam ale není. Za normálních okolností by člověk vzal jehlu a vyšťoural to, ale prostě se mi to nepovedlo, byť jsme na ni dva seděli. Chlap chtěl jít už v sobotu na pohotovost, čemuž jsem se smála, že nás vyhodí, ale teď už na to taky pomýšlím, naše MUDr. má dovolenou a zástup bere jen akutní případy, navíc je to 150km cesta. Má někdo zkušenost s třískou u doktora, případně jak dlouho může „vyhnisávat“? Nerada bych zadělala na malér, to radši ze sebe udělám blba na pohotovosti. Díky za rady.