Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dcera měla prolaps rekta poprvé v 1,5roku. Konečník měla venku denodenně týden, pediatr vypsal žádanku na dětskou chirurgii(nakonec tam můžeš i bez žádanky) a řekla jim, že je štěstí, že to tedy zalejzá samo, když ji dám do klubíčka, ale ať to vyřeší. Úplně v pohodě nás objednali za týden na zákrok. Ráno jsme přijely, pod narkozou ji udělali zákrok, který trval asi 10minut a po 2 hodinách jsme mohly jít domů. 3 měsíce byl klid a pak se to objevilo znova, tak jsem už ani k pediatrovi nejela a hned na chirurgii, kde si nás opět pozvali na zákrok, který se nepovedl, nebyla žádná změna, takže jsem po 14 dnech tam zajela zase, že tedy něco udělali špatně, že chci vyměnit operatéra a jejíhoi ošetřujícího lékaře, výměna provedena a od té doby uplynuly necelé 3 roky a je klídek. Dcera potom žádné trauma neměla, byla úplně v pohodě. Ale chápu, že každé dítě je individuální.
Takže za mě, kašli na nějaké čekání a řeš to sama, je tam riziko, že střevo samo nezaleze, nabobtná a musejí ho ihned odříznout. Už pak nezaleze.
Dcera měla prolaps jako miminko. Ona teda měla i trávicí potíže. Byli jsme na gastru, ale ani se jí tam nekoukli.
No vylučovala se jí cystická fibroza (kadila hleny s krví). Nakonec z toho byla potravinová alergie. ALE prolaps recta byl z toho jak pořád moc tlačila. ALE pravda, že to zase vždycky samo zalezlo. Ve chvíli kdy už nemusela tlačit a nedráždil jí ten hlen, tak to přestalo.
Asi bych se snažila zamezit tomu, aby musel hodně tlačit (změkčovat stolici - hodně tekutin, probiotika, jogurty, švestkové přesnídávky) a počkala týden dva, jestli to přejde, pokud ne, řešila bych to.
Díky. Nevíš, v čem ten zákrok spočívá?
On rozhodně na zácpy netrpí a nikdy netrpěl, vždycky měl stolici spíš měkkou, kašovitou… Minulý týden měl i jeden den lehký průjem po ovoci a konečník mu vylezl stejně…
Je fakt, že pár dní teď nic, ale on se mu vrací často sám, stačí, když pevněji sevře svěrače. Takže já nevím, jestli mu nevyleze, nebo se stačí vrátit, než nastaví zadek na očistu…
Ahojik…tak mi máme taky problémy s prolapsem konečníku..byli jsme už 2 krát v nemocnici a ted jdeme na zákrok…jsou to vstřiky do konečníku pod nárkozou..2× 2vstřiky s odstupem asi 5 dnů…uvidíme jestli to pomůže ale nám konečník sám nezaleze..2× se mi to povedlo ale jinak jsme museli na pohotovost a jednou to museli zandat pod nárkozou
…je to strašné, nelíbi se mi to…a řekli nám, že to má 1% dětí…takže jsme,, vyjímečný,,bohužel…ja doufám, že to bude dobrý ale taky nemáme zácpy a někdy průjmi a stejně se to objeví…nám poradili-dubovou kůru na koupele a gel na mazání a když je možnost tak nějaké cviky na spevnění panevního dna..prostě nemá spevněné svaly a tím i střeva..tak proto se to objevuje..a prý se to úplně na 100% vyléči do 6 roku věku dítěte :/ takže je to dlouha doba…přeju nám maminkám a dětem rychlé vyléčení
…
Malé je 27 měsíců a má to asi od 9 měsíců trvale, několikrát za den. Střevo vyleze 8cm a masáží se to daří dát zpět, někdy to zvládne sama. Má zákaz nočníku, takže jsem stále na plenách
a asi ji nevezmou ani do MŠ kvůli tomu. Konečník ji vyhřezne i když jen čůrá. /musím odnést moč na nefrologii, tak jsme zkoušeli nočník/ Ve středu jedeme na kontrolu do Motola, tak uvidím.
Jeejeee..tak ja ji dávam někdy na nočník ale bojím se každým zatlačením, že opět vyleze..je to strašné…byli jsme na tom malém zákroku..tak uvidíme jeslti jse to zlepší :/…no nám to nezaleze samo…musím pořád zatlačit ja..je to těžké
…doufám, že nás to trápit nebude dluho..kdyby to bylo jendou za půl roků, tak jsem ticho ale 2-3krát za týden a uVás za den..no strašné
…
mějte se krásne a držím palečky..
Můžete mi prosím někdo napsat, kam jste s dítětem chodili a hlavně, kde ho odoperovali? V Motole to „nechtějí“ řešit, máme čekat. Prý to je normální.
Taky to mame…prolaps konecniku..ceka nas operace pod narkozou v Krci…male je 14mesicu…uz ted mam nervy
…snad to zvladne dobre ![]()
ma ted aktualne nektera podobny problem?
@Papia já jsem byla na operaci konečníku s malou, když jí bylo půl roku.. osobně bych ale nikdy nešla do krče, a le do motola na dětskou proktologii, jaou tam opravdu esa…
@Krrysa
nam doporucili na poliklinice na budejovicke prave Krc
primo prim. Macharta- pry je dobry…
a proc myslis, ze to tam neni ok?
a byla jen na jednom zasahu, nebo bylo potreba jit vickrat? a je ted v poradku?
Zatim nemam uplne predstavu co ji ceka-asi i zalezi, jak rozsahle to je ![]()
Promin to vyptavani ![]()
@Papia my máme trochu něco jinýhoa dostui složitějšího, ještě nás čeká jedna operace, vlastně kvůli mírnému prolapsu… v motole je naprostá kapacita dětský proktologie..
JKoswefínce je teď skoro rok a půl, funguje už v podstatě bez omezení… jak má být ta operace dlouhá, řekli ti|?
@Krrysa
dnes jsem byla jen na poliklinice na Budejovicke-tam nas poslali do Krce-uz jsem s nima mluvila, ale objednaji me az zitra rano-odpoledne maji fofr, tak nestihaji objednavat
Ja doktorce jen rekla o co jde-mela jsem to i nafocene, sla jsem tam bez male, jen se zeptat…hned vedela o co jde-ze pry je to bezne, ze se to pri kratke narkoze nejak upevni uvnitr(mozna jakoby zkrati konec streva
nevim)
Nikolka nema zadny problem-myslim, ze ji to ani neboli-jen to vzdy(na 90%)pri sezeni na nocniku vyleze ven…
@Papia hele tak to je dobrý, to by opravdu nemuselo trvat dlouho a tím pádem potom odpadá ta šílenost potom v podobě jipu a tak… jen se připrav na to, že to probouzení může být mazec…
Zdravím všechny a prosím o jakoukoliv zkušenost…
Setkal jste se někdo u dítěte s vyhřeznutím konečníku? Synovi poslední dobou, když kaká na nočník, po stolici vyleze u konečníku tmavofialové kolečko po celém obvodu, po konzultaci s pediatrou jde o prolaps rekta, prý u batolat mezi 2. a 3. rokem může být, při nekomplikovaném průběhu se nechává bez léčby, jen s preventivními opatřeními jako u hemoroidů (nevysedávat na nočníku, péče o měkkou stolici, sedací koupele…). Kdyby to bolelo, pak vyšetření, případně zákrok…
Naopak proktolog řekl, že to běžné není a že doporučuje návštěvu odborníka rovnou…
Já se samozřejmě vyšetření obávám, nechci aby se zablokoval, přestal chodi na nočník nebo si odnesl nějaké trauma, co si budeme povídat, dvouleťákovi to, že mu někdo sahá do zadku, moc nevysvětlíte
Tak se chci zeptat - máte někdo zkušenost? Jak jste řešili? Vyrostly z toho děti?